Najbolje vino

Brad Pitt slavi: Njegov Miraval proglašen je najpoželjnijim ružičastim vinom na svijetu

Iako je njegova bivša supruga Angelina Jolie prodala polovicu njihovog francuskog imanja, slavni glumac nikako ne želi odustati od svojih vinograda i proizvodnje vina, i uz stručne suradnike uspio je proizvesti vino koje je osvojilo najprofinjenija nepca vinskih stručnjaka.

Iako još nije završena sudska sapunica između Angeline Jolie i Brada Pitta oko vlasništva njihovog francuskog imanja na kojem su se vjenčali, glumac slavi jer je Chateau Miraval i njegovo kultno ružičasto vino proglašeno "najpoželjnijim provansalskim ružičastim vinom na svijetu". Ovo prestižno priznanje dodijelio mu je ugledni francuski dnevnik Le Figaro koji je objavio listu od 33 najuspješnija vinograda u Provansi. Stručni žiri fokusirao se isključivo na atraktivnost vina s provansalskih posjeda, uzimajući u obzir sve kriterije koji su pomogli ovoj vinskoj regiji da postigne svjetski uspjeh. Provansa je u svakom smislu vrlo cijenjena zbog svoje zamamne prirode kao što su nepregledna polja lavande, romantčni gradovi i sela, dvorci, rijeke, Azurna obala... Iako je kvaliteta provansalskih vina neosporna, još treba vremena da dostigne slavne francuske vinske regije Champagne, Burgundiju i Bordeaux.

image

Brad Pitt i francuski vinar pete generacije Marc Perrin koji sudjeluje u proizvodnji Miravala

SERGE CHAPUIS/CHATEAU MIRAVAL// THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Zato je Le Figaro odlučio promovirati i ocijeniti trud provansalskih vinara i vinogradara koji su zahvaljujući i Bradu Pittu postali svjetska vijest i nezaobilazna stanica ozbiljnih vinoljubaca. Za ocjenjivanje imanja u obzir su se uzimali sljedeći kriteriji - krajolik, izgled imanja i na koji način je obnovljeno, ugled vlasnika, dizajn boca, održiva poljoprivreda, vidljivost posjeda u Francuskoj i inozemstvu i naravno, kvaliteta vina. Ocjene za to izračunavale su se na temelju prosječne ocjene koju je u posljednje tri godine sakupljao tim vrhunskih kušača vina.

image

Miraval Rose - Najpoželjnije provansalsko ružičasto vino na svijetu

SERGE CHAPUIS/CHATEAU MIRAVAL// THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Tako je Brad Pitt sa svojom ekipom zaradio prestižno priznanje koje dolazi iz ruku francuskih vinskih znalaca što sigurno pridonosi težini takvog uspjeha. Naravno, slavni glumac do tog rezultata nije došao slučajno. Angažirao je najbolje vinske i vinogradarske znalce, jer njegovo znanje, pretpostavlja se, može biti samo na nivou kušanja vina. Nema sumnje da je kao vlasnik Miravala produbio svoja znanja o uzgoju zlatne kapljice, no nažalost, zahvaljujući bivšoj supruzi, zadovoljstvo mu sigurno nije potpuno jer je ona svoju polovicu imanja prodala ruskim oligarsima kojima je votka puno draža od vina.

Linker
15. travanj 2024 17:29