Stop stereotipima

‘Baš sam ljuta‘: Emily Ratajkowski kritizirala film ‘Blonde‘ jer slavi žensku bol i patnju

Slavna makenka obrušila se na film i redatelja koji je najslavniju holivudsku glumicu prikazao na prilično vulgaran način, sa svim njezinim slabostima i tragedijama koje i nemaju baš uporište u stvarnosti.

Emily Ratajkowski, super uspješna manekenka koju se od nedavno dovodi u emotivnu vezu s Bradom Pittom, obrušila se na film ‘‘Blonde‘‘, fiktivnoj priči o slavnoj Marylin Monroe redatelja Andrewa Dominika, koja se od prije nekoliko dana prikazuje na Netflixu.

‘‘Nisam gledala film, ali me ne čudi me što čujem da je to još jedan uradak koji fetišizira žensku bol, pa čak i u smrt. Baš sam ljuta i mislim da bi svi trebali biti ljuti. Opsjednuti smo mrtvim ženama i serijskim ubojicama. Slavimo žensku bol i patnju. Dovoljno je pogledati priče oko Amy Winehouse, Britney Spears, princeze Diane… ‘‘ kazala je među ostalim na svom tik tok kanalu.

@emrata

So done with the fetishization of female pain and suffering. Bitch Era 2022

♬ original sound - Emrata

Emily Ratajkowski je očito dosta iskorištavanja žena, pogotovo onih najslabijih i onih koje se ne mogu braniti, a o sličnim iskustvima progovorila je u svojoj knjizi eseja ‘‘Moje tijelo‘‘. Mankenka je rekla da i planira pogledati ‘‘Blonde‘‘ no da je sigurna da film neće promijeniti njezinu ogorčenost i ljutnju.

image

Ana de Armas koja je u filmu utjelovila Marylin Monroe i redatelj Andrew Dominik

ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Film o najslavnijoj holivudskoj glumici temelji se na istoimenoj kontroverznoj knjizi Joyce Carol Oates, objavljenoj 2000. godine, u kojem o Marylin Monroe ima više fikcije nego istine. Redatelj je knjigu scenaristički adaptirao i udaljio se od istinite životne priče pa u filmu gledamo scene abortusa, njezina rubna stanja i na kraju astralni prikaz smrti. Stoga ne čudi da je film dobio oznaku da se ne preporučuje mlađim od sedamnaest, a zbog kontroverzi mnogi su ga javno odbili gledati.

Linker
25. travanj 2024 01:17