Neslomljiva

Anđa Marić: Morala sam dokazivati da imam multiplu sklerozu, ukinuli su mi doplatak

Spisateljici je krajem prošle godine oduzet doplatak, onda joj je vraćen, a promjene su je pogodile zato što joj nadležni, kaže, nisu vjerovali da ima multiplu sklerozu.

Zagrebačka spisateljica Anđa Marić otkrila je kako izgleda život obilježen borbom s multiplom sklerozom, ali i administrativnim labirintom kojem je potkraj prošle godine morala dokazivati da se doista bori s teškom, kroničnom upalnom bolesti središnjeg živčanog sustava. Posljedica nevjerojatne situacije bilo je ukidanje doplatka, otkrila je na Twitteru. U trenutku kad inflacija sve više uzima maha, a životni troškovi rastu, ukidanje doplatka značajan je financijski udarac.

"Danas me zovu da mi je ipak odobren doplatak koji mi je ukinut prošle godine u 12. mjesecu jer sam morala doći dokazati da još uvijek imam multiplu. Iako me nisu zvali na vještačenje i nisu dizali telefon i odgovarali na mail", otkrila je 46-godišnja spisateljica. Premda je to dobra vijest, zanimalo ju je zašto je uopće došlo do zavrzlame koja ne baš pozitivno utječe na njezino krhko zdravlje.

Međutim, čini se da ni on nije imao konkretan odgovor.

"Pravnik socijalne Trešnjevka mi je rekao da sudeći po aplikaciji koju on ima, ne vidi da mi je ikada ukinut doplatak i da je nažalost to naša država. Je..m vam mater, vi ste država, ja sam država i svi smo mi država. Tko mi kriv što sam pozitivna. Ne zaslužujem pomoć i potporu", napisala je.

Nije precizirano hoće li se sredstva koja su joj, kako tvrdi, ukinuta potkraj prošle godine, biti vraćena. U slučaju da ima pravo na kamatu, hoće li joj i to nadoknaditi?

Riječ je o tome da je Anđi, koja se proslavila kao pjevačica grupe "Flare", multipla skleroza dijagnosticirana još prije jedanaest godina. Bilo bi sjajno da može objaviti na društvenim mrežama kako se bolest u međuvremenu povukla pa da joj doplatak više nije potreban. Na žalost, to nije slučaj. Evo kako izgleda njena svakodnevica.

image

Multipla skleroza: borba za svaki pokret

DAVOR PONGRAČiĆ/CROPIX

"Kada ostaneš tako neomogućen, tijelo te sprečava u svemu. Godinama sam se osjećala kao u zatvoru. Kao da živim u svom tijelu, marionetu koju je napustio lutkar. Željela sam da se ruka digne, a ona ne ide. Isto kao i noga", ispričala je Anđa, dirnuta što postoje ljudi koji je prepoznaju i pitaju treba li joj pomoć.

Dodaje da je u kolektivnoj svijesti uklesano to da je multipla skleroza neizlječiva. Ali ona se trudi održati stanje bez pogoršanja, ponovno je učila hodati, bori se za svaki pokret.

image

Na predstavljanju njene knjige ‘Moja revolucija u 365 dana‘

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Multipla je moja najveća učiteljica. Sada život volim više nego ikada. I sebe volim više, ponosna sam na sebe", otkrila je nesalomljiva Anđa Marić.

Linker
20. travanj 2024 18:18