Getty Images
Sjediš, a vježbaš i putuješ

Biciklom po Hrvatskoj - Upoznajmo zemlju na dva kotača i vlastiti pogon!

Ruksak na leđa, kaciga na glavu i pedale pod noge - vodimo vas kroz rute s najljepšim vidicima i najbolje uređenim stazama od Istre do Dubrovnika!

S lijepim vremenom i popuštanjem mjera, nakon višemjesečnog sjedenja u stanovima, pravo je vrijeme za akciju i otkrivanje Lijepe naše kao i zdravog boravka u prirodi, a činiti to na dva kotača vozeći bicikl definitivno je najbolja odluka koju možete donijeti. Ovaj vodič za izlete biciklom po najvećim biciklističkim atrakcijama izašao je u našoj Gloriji IN.

Pelješac

Doživjeti čudesne pelješke pejzaže na dva kotača na čak sto kilometara označenih staza poseban je osjećaj. Jedinstvena prilika za avanturiste među ljubiteljima biciklizma je uspon na vrh brda Sv. Ilije, najviše točke poluotoka na 961 metar nadmorske visine. Na biciklu se mogu obići sve najvažnije pelješke znamenitosti, poput Stona, najpoznatijeg mjesta na tamošnjoj rivijeri i jednog od važnijih gradova iz vremena Dubrovačke Republike, koji je poznat po najstarijoj europskoj solani te srednjovjekovnim kamenim zidinama. S peljeških vidikovaca kao na dlanu se otvaraju živopisni krajolici, a rekreativcima preporučujemo manje zahtjevne staze u okolici Trpnja.

Ston - old town in Croatia, Peljesac. Golden hour.
Getty Images
Pelješke znamenitosti, poput Stona, idealne su za obilazak na dva kotača.

Cesta od Trpnja do uvala Divna i Duba duga 15 kilometara, primjerice, oduševljava pejzažima vinograda Donje i Gornje Vručice, dramatičnim vizurama ponora iznad plaže Divna te maslinicima koji okružuju ribarsko naselje Dub. Posebno je atraktivna brdska staza Lozica, duga deset kilometara, koja kreće od Trpnja prema Orebiću. U početku staza prolazi kroz vinograde i maslinike, a što se više penje, prolazi kroz šumu crnog dalmatinskog bora, s brojnim staništima divljači. Na stazi Lozica nećete ostati žedni zahvaljujući mnogim izvorima na koje usput nailazite, a uživat ćete u atrakcijama poput pješčanih dina. Šećer dolazi na kraju jer staza završava u Donjoj Vrućici, samo tri kilometra od šljunčane plaže Divna, čije ime govori samo za sebe, a kupanje poslije pedaliranja poseban je gušt.

Splitsko zaleđe

Pjesma kaže da nema Splita do Splita, ali ako ljepotu središnje Dalmacije želite razgledati na dva kotača, naša je preporuka da u sezoni zbog velike gužve i nedostatka biciklističke infrastrukture izbjegavate zagušeno urbano središte i zaputite se u okolicu grada. U zaleđu Splita, tridesetak kilometara od rive, proteže se Cetinska krajina, koja se s pravom afirmira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za aktivni odmor. Uz rijeku Cetinu i Peručko jezero očekuju vas bujna flora i fauna, pastoralni pejzaži s autentičnim daškom tradicije te brojne kulturno-povijesne znamenitosti. Za početnike preporučujemo kružnu konjičko-biciklističku stazu, čiji istočni krak prati tok rijeke Cetine od Hana do triljskog konjičkog kluba Sv. Mihovil, a zapadni vodi samom sredinom Sinjskog polja.

The Peristyle.  Diocletian's Palace ,  Cathedral of St Domnius ( St Duje Cathedral ) and the campanile , UNESCO World Heritage Site, Old town , Split, Central Dalmatia, Croatia
Getty Images
Tridesetak kilometara od splitske rive proteže se Cetinska krajina, jedna od najatraktivnijih destinacija za aktivni odmor.

Naprednima pak preporučujemo biciklističku stazu Aequum, koja u dužini od 25 kilometara vodi antičkim putevima oko nekadašnje rimske kolonije do starih mlinica, do kojih se stiže preko drevnih mostova na rijeci Cetini. Najizazovnija je Orlova staza, koja se u dužini od 35 kilometara proteže okolnim brdima uz granicu s BiH, a ljubiteljima pitomijih krajolika preporučujemo stazu Pet izvora i uživanje u svježini brojnih izvora te bistrih i hladnih pritoka Cetine (Rumina, Kosinca, Ovrlja, Rude i Graba). Dok guštate u biciklističkim avanturama po vlastitoj mjeri, ne zaboravite da su vam splitske plaže dostupne za samo pola sata vožnje automobilom.

Dubrovačko primorje

Na biciklu, dakako, ne možete obići Stradun, Stari grad i zidine, no bez obzira na to dubrovačko je primorje sa stotinu kilometara obilježenih biciklističkih staza idealna destinacija za ljubitelje aktivnog odmora. Posebno je atraktivna vožnja kroz Konavle, tijekom koje ćete upoznati prirodne ljepote i različitosti ovog kraja - od ravničarskih dijelova na obroncima Konavoskog polja do vožnje okolnim brdima koja najzahtjevnijima nude i ekstremne uspone. Za početnike i obitelji s djecom idealna je kružna staza od Cavtata do Čilipa i natrag, koja se proteže u dužini od 26 kilometara, a svladat ćete je za dva sata.

The famous City Walls of Dubrovnik, view from St.Lawrence Fortress (Lovrijenac) - Dubrovnik, Southern Dalmatia, Croatia
Getty Images
Zidine i Stradun obiđite pješice, a dubrovačko primorje biciklom.

Već nakon prvog uspona u smjeru Zvekovice nailazimo na crkvu Sv. Đurđa iz 15. stoljeća s uklesanim natpisom koji potvrđuje kontinuitet ovog sakralnog mjesta još iz antičkog doba, a uz crkvu se nalazi i nekoliko srednjovjekovnih grobova sa stećcima. S obronaka Gornje Bande uživajte u fascinantnom pogledu na primorske pejzaže, a u Čilipima nedjeljom možete uživati u predstavljanju tradicionalnih konavoskih običaja i plesova. Putem ćete naići na brojne suhozide, kojima su nekoć bile obilježene granice vrtova i polja, te na kamene križeve koji su se koristili tijekom obrednih blagoslova polja i usjeva, a najstariji datiraju iz druge polovice 18. stoljeća. U selu Diklići svetište je antičkog boga Mitreja, čiji se kult štovao od 2. do 4. stoljeća, a sam Mitrej prikazan je uklesan u stijenu kako ubija bika okrenut prema istoku. Po povratku u Cavtat svakako posjetite rodnu kuću slikara Vlahe Bukovca te Sokol kulu, podignutu na 25-metarskoj stijeni, koja je služila za obranu Dubrovačke Republike od Osmanlija.

Istra

Prva “bike friendly” regija u Hrvatskoj prošarana je biciklističkim stazama od sjevera do juga našeg najvećeg polutoka - od tunela Učka do Premanture i Ližnjana. Za vožnju biciklom obilježeno je čak 150 dobro uređenih staza različite duljine i težine pa svatko može pronaći što mu odgovara, ovisno u kojem dijelu Istre boravi. Mi pak preporučujemo Parenzanu, koja je ime dobila po željezničkoj pruzi koja je između 1902. i 1935. povezivala Trst i Poreč. Biciklistička Parenzana danas u dužini od 80 kilometara povezuje granični prijelaz Plovaniju i Poreč, a vodi preko Buja, Grožnjana, Livada, Motovuna i Vižinade. Bez zaustavljanja vožnja traje oko četiri sata, a s razgledavanjem lokalnih znamenitosti vjerojatno će se pretvoriti u cjelodnevni izlet.

- Grisignana.
Getty Images
Vozeći se Parenzanom, u jednom danu možete razgledati fascinantne kontinentalne gradiće poput Grožnjana, Završja, Motovuna i Vižinade.

Biciklističko putovanje po nekadašnjoj pruzi posebno je atraktivno zbog mnogih vidikovaca, kamenih vijadukata i tunela kojima prolazi, a prolazi usječeni u stijene i ponori ispod trase nikoga neće ostaviti ravnodušnim, baš kao i prizori šarolike flore i faune. Putujući Parenzanom, u jednom danu upoznat ćete fascinantne gradiće kontinentalne Istre poput Grožnjana, Završja, Motovuna i Vižinade. A kako staza prolazi kroz naselja, ne morate se brinuti da ćete ostati žedni i gladni, jer se usput možete osvježiti i nahraniti. Naša je preporuka da u tartufarskom kraju obavezno kušate neku od lokalnih delicija. Parenzana je povezana i s drugim stazama u središnjoj Istri, a jedna od najzanimljivijih s kojima se križa zove se Od lokve do lokve. Ime nije slučajno, jer u dužini od 35 kilometara povezuje nekadašnje lokve, pojilišta u okolici Tinjana, koje su danas uređene kao punktovi za odmor biciklista.

Pročitajte i:

Svaka njena rekreativna vožnja na koju ode s prijateljima pretvara se u utrku

To se ne propušta: Rock bedem spreman je za najbolji glazbeni party ovog mjeseca

Tatjana Jurić na mjestu gdje nije bila od mladosti: 'To je porazno, jer mi je otac rođen u blizini'

Nadomak Zagreba savršena je destinacija za ljubitelje biciklizma, imaju 8 ruta i prekrasnu prirodu

Linker
19. travanj 2024 02:24