Sa slavonskih pašnjaka ukusni proizvodi od složne braće Perković

U petoj epizodi 3. sezone projekta Startaj Hrvatska predstavili su se Ivan i Josip Perković iz Retkovaca, sela pokraj Vinkovaca. Složnu braću pokreće prava slavonska strast…prema svemu. Životu, poslu, prirodi, ali i dobroj hrani, kakvu žele omogućiti i drugima, pa se na obiteljskoj farmi bave proizvodnjom kozjeg sira.

Poduzetnički put utro im je otac Josip. Nekad elektrozavarivač u brodogradilištu 3. maj u Rijeci, vratio se u rodnu Slavoniju, na ravnicu i počeo se baviti poljoprivredom. Upornost i požrtvovnost cijele obitelji nadoknadili su skromno predznanje o radu u polju, a proizvodnja sireva došla je kao nadogradnja razvoja farme, koja je prvo opskrbljivala obitelj i lokalno tržište svježim kozjim mlijekom i mesom.

image
MILJENKO HEGEDIĆ

Sinovi su kozje mlijeko počeli piti za zdravlje, jer ublažava i liječi bronhitis i upale pluća. Sastavom najbliže majčinom i do pet puta probavljivije od kravljeg, prikladnije je za ljudsku prehranu. Na proizvodnju sira odlučili su se kad su imali višak svježeg mlijeka, koje je dozrijevalo.

Recepturu su dugo usavršavali, a kad su pronašli zlatnu sredinu u zrenju i okusima tržištu su ponudili tri vrste, plod bratske sloge, tradicije, ali i primjene znanja o zahtjevima modernog tržišta. Polutvrdi kozji sir natur, polutvrdi kozji sir s aromom dima i polutvrdi kozji sir s vlascem odlikuju se bogatim aromama i iznimnom kvalitetom, a stižu izravno sa slavonskih pašnjaka. Najbitnije u njima je sadržano u početku. Ivanu i Josipu ključna je ispravna hrana za životinje. Upravo je potpuna kontrola svih elemenata proizvodnje sirovina i proizvodnog procesa, tijekom kojeg braća točno znaju što koze najradije jedu, komparativna prednost u stvaranju njihovih sirnih delicija kojima su okusi postojani. Ono što jedu same životinje utječe na glavni proizvod, prepoznatljiv po ručnoj izradi. Sirevi Braća Perković, naime, dobivaju se od mlijeka bez ikakvih dodataka.

image
MILJENKO HEGEDIĆ

Na sudjelovanje u projektu Startaj Hrvatska potaknuo ih je prijatelj i lanjski finalist Zvonimir Kalić, koji je predstavio svoja Croaticanna ulja od konoplje. Ivan i Josip prihvatili su izazov i danas sve njihove sireve možete nabaviti u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima. Ručno rađeni kozji sirevi imaju priliku postati HIT proizvod 2022. Inspirativne priče kandidata u projektu Startaj Hrvatska pratite nedjeljom od 16 sati na Novoj TV.

Linker
25. travanj 2024 10:15