Getty Images/iStockphoto
Krenimo si ispunjavati želje

Nemoj da ti život prođe u čišćenju, ima puno ljepših stvari na koje sad možeš 'gubiti vrijeme'

Toliko smo puta sami sebe uvjeravali: 'Sutra ću se više posvetiti sebi!', 'Od ponedjeljka sigurno krećem vježbati!', 'E, ove godine ću si priuštiti pošteno putovanje...' Previše je tih 'od sutra' koje smo izrekli i vrlo je vjerojatno istovjetan brojci neostvarenih želja, a ne mora biti tako.

Upravljati vremenom u današnje je vrijeme postao vrlo zahtjevan zadatak. Ne mislimo pritom samo na ovo izazovno doba koje su nam donijeli pandemija i potres, već općenito na organizaciju života u 21. stoljeću.

Shot of a young attractive woman doing her laundry at home
Getty Images
Svježe oprano, a pogotovo rublje bez mrlja - pričinja nam zadovoljstvo. No, sjetite se koliko ste puta perilicu morali ponovno uključiti da uklonite sve mrlje s odjeće...

Od osmosatnog radnog vremena nakon kojeg treba ići u nabavku namirnica, pa sve do dolaska kući gdje ćemo se posvetiti svojoj obitelji. Neki imaju malu djecu, pa najbolje znaju koliko im vremena crpi animiranje mališana stalno zatvorenih u kući, drugi imaju veću djecu pa se bore da im ne padne koncentracija s obrazovanja i učenja. Veliki broj obitelji imaju i kućnog ljubimca, kojeg treba redovito nekoliko puta prošetati, a svi imamo i starije članove obitelji, o kojima također trebamo voditi brigu, kako iz ljubavi i zahvalnosti, tako i iz obaveze.


I NIJE TO SVE

A onda je tu i posljednja stavka i možda najzahtjevnija - naš dom. Neće se podovi sami oprati, baš kao ni prljavo posuđe ili rublje. A i prozore bi trebalo s vremena na vrijeme počastiti pranjem da nam barem malo ovog proljetnog sunca uđe u domove. Tu su, naravno, kupaonica i kuhinja, koje posebno u ovo vrijeme treba redovito održavati kako bismo smanjili i najmanju mogućnost od bilo kakve zaraze.

Jedinstvena Bref jezgra napunjena je s 40% više mirisa u usporedbi s vanjskim omotačem što osigurava svježinu do zadnjeg ispiranja, a pruža i učinkovitu wc higijenu.

No, ne zaboravimo ni našu oazu mira - spavaću sobu, provjetravanje jastuka, deka i madraca te redovito mijenjanje posteljine... A tu su još i zavjese, tapisoni, presvlake na trosjedima i foteljama, prekrivači, ukrasni jastučići, dječje i igračke kućnih ljubimaca, obuća, kuhinjske krpe, ručnici... i vjerojatno još ponešto. Za njihovo održavanje iznimno je bitno koristiti najkvalitetnije proizvode koji će osigurati dugovječnost materijala i tkanine, ali ujedno nam pružati i onaj specifičan čisti miris koji je neprocjenjiv.

Jeste li znali da Persil ima prvu kapsulu s četverosturkim djelovanjem!?

Sve navedeno, naravno, crpi puno energije i oduzima jednako toliko vremena. Pa i sami znate ili vam se dogodilo da, dok drugi prepričavaju svoje lijepe anegdote s vikend putovanja ili izleta, vi odlutate mislima na svoj ne baš lijepo provedeni vikend koji ste umjesto uživajući u stvarima i ljudima koje volite, proveli s krpom u ruci. Srećom, bar pranje posuđa više ne iziskuje previše vremena zahvaljujući perilicama, a sjajno, besprijekorno čisto posuđe i perilica bez kamenca isto nisu mit zahvaljujući tabletama, tekućinama i aditivima za perilice.

Somat pruža higijeski čisto posuđe nakon svakog pranja.

Profesionalci koji se bave organizacijom vremena imaju sjajnu tezu, koja kaže: Bolje upravljati vremenom zapravo znači bolje upravljati sobom.

Upravo u toj činjenici leže svi izazovi s kojima se susreću oni koji pokušavaju ovladati vještinom organiziranja vremena. Ako ste i vi među njima, možda je vrijeme da usvojite neke nove navike, jer nije dovoljna samo želja...


OSNOVA ČETIRI PRAVILA

Poput drugih vještina, i organiziranost se uči, a njen osnovni cilj je umijeće postavljanja prioriteta. Četiri su osnovna pravila koja će nam pomoći na tom putu:

1 | Razlikovati bitne od nebitnih stvari u svom dnevnom i tjednom rasporedu.

2 | Reći NE nepotrebnim stvarima, događajima i ljudima.

3 | Odvojiti kvalitetno vrijeme za sebe svakoga dana.

4 | Olakšati sam sebi.

Jednom kad ih osvijestite i prihvatite sve će ići lakše.

I dok su točke 1, 2 i 3 posve jasne, zaustavimo se malo na posljednjoj. Što točno znači olakšati sebi? Znači li to umjesto servisa i pribora za jelo koristiti jednokratno posuđe? Ili možda bacati korištenu posteljinu i ručnike, a rublje ne prati do trenutka kad iskoristimo svaki čisti komad odjeće iz ormara? Nipošto! To znači mudro odabrati sredstva za čišćenje i održavanje higijene kućanstva. To znači odabrati proizvode, koji će vam bez sumnje osigurati besprijekorno čisto posuđe, rublje i, primjerice, kupaonsku keramiku te toliko nam mrsku školjku...

A za to vrijeme vi se možete posvetiti točki 3, odnosno sebi! Možda među ovim idejama pronađete nešto po svom guštu:

Priuštite si odlazak na virtualno putovanje: na Gloria.hr već smo objavili neke sjajne ideje koje možete doživjeti iz udobnosti svog doma na mirisnom, svježe opranom prekrivaču: pogledajte najljepše vrtove svijeta, otputite se u poznate američke prijestolnice dobre glazbe ili, uživajte u pogledu na čuvene filmske kulise širom svijeta.

Dozvolite si malo nježnosti i romantike: U svom ovom stresu ponekad zaboravimo na ono najvažnije - vlastite i potrebe našeg partnera. Zašto, primjerice, ne biste po dobrom starom receptu rezervirali jedno večer samo za sebe i jednostavno uživali. Razgovarajte, prisjetite se mladosti, ludosti koje ste zajedno prošli, zagrlite se i dugo ljubite u svom toplom krevetu ispod svježe oprane posteljine.

Prisjetite se i oživite stare strasti i ljubavi: Ne treba biti psiholog kako bismo znali koliko su hobiji i slobodne aktivnosti dobri za naše cjelokupno zdravlje. One nas usrećuju, opuštaju i oplemenjuju. I nikad više, kao u izazovnim životnim situacijama, kakva je ova, nisu bile neophodnije. Čitajte, slušajte glazbu, svirajte, crtajte, pjevajte, vrtlarite, kuhajte, vozite bicikl, planinarite.... jednostavno - živite!

Linker
18. travanj 2024 06:55