Ostvariv plan

Uz ove trikove moći ćete uštedjeti čak i ako imate prosječna primanja

Racionalna kupovina spašava od financijskih dobioza i omogućuje da ušteđenim novcem kupimo nešto što nam je stvarno bitno.

Razmišljate samo li o tome kako bi bilo dobro imati neki fond za crne dane - i to je korak prema željenom cilju. Od zamisli do realizacije dijeli nas manje prepreka nego što se čini na prvi pogled, pa čak i ako smo skloni impulzivnoj kupovini. To je ono čega je poželjno odreći se.

Impulzivnost i novac nisu dobri "prijatelji" tim više ako živite od plaće do plaće i nikad ga nemate dovoljno. Što poduzeti, kako uštedjeti uz prosječna primanja i oduprijeti se napasti koja mami s polica? Najvažnija riječ koju treba upamtiti u priči o štednji glasi - plan. Planirana kupovina najučinkovitiji je lijek protiv poriva "kupit ću na rate, neću ni osjetiti".

image

Impulzivnost i novac nisu dobri "prijatelji"

DEPOSITPHOTOS

Dakle, planiranje, dobra organizacija i disciplina vode nas do boljeg stanja na tekućem računu. Krenimo od najjednostavnijeg, kupovine "špeceraja". Prije nego kročite u market, ispišite u mobitel ili na papir što treba, ali stvarno treba kupiti. Prije toga otvorite hladnjak, snimite situaciju, preletite u mislima koje će vam namirnice trebati u idućih tjedan dana, provjerite imate li već nešto od navedenog u smočnici (recimo, konzerve tune za brzu, ljetnu salatu na koje ste zaboravili) i tek tada želju dodajte na popis.

Budući da nas tjedne akcije stalno "navlače" jer sniženo je, isplati se, treba iskoristiti trenutak - prihvatite hladnu istinu da ste možda baš zbog toga u vječnom minusu na tekućem. Zaboravite na akcije zbog akcije, nema "prilike" ako to doista, stvarno, najstvarnije ne trebate. Iznos koji ste uštedjeli suzdržavajući se od primamljivog zova "akcije tjedna" spremite sa strane.

image

U redu je platiti društvu rundu u kafiću, ali nije dobro uvijek biti onaj koji plaća.

DEPOSITPHOTOS

Kako će se iz tjedna u tjedan taj iznos povećavati, kad dostignete prethodno zadan cilj od 200, 500, 1000 kuna - što više to bolje - ali ako je riječ o 50 kuna jer više nemate, i to ok - počeli ste štedjeti. Pritom ste naučili i definiciju impulzivne kupnje: riječ je o neplaniranom trošenju bez prethodne provjere treba li vam to, bez izračuna o posljedicama po vaš tekući račun. Skraćena definicija glasi: ono kad u trgovini "nabrijete" srce na najjače, a isključite mozak.

Trgovački trikovi

Druga stvar kojom štedimo je strogo se pridržavati popisa. Taktika trgovaca često uključuje premještanje artikala s jednog mjesta ili police, na drugo. Računaju na to da ćete, dok tražite ono što vam doista treba, kupiti još nešto, zgodno i nepotrebno. Što ste duže u dućanu, veće su šanse za impulzivnu kupovinu. Ne dajte se! Gledajte u popis i samo hrabro, dovoljno ste snažni i može se oduprijeti. Drugi trik trgovaca je glazba. Umirujuća je, opušta, pomalo podsjeća na wellness, što ste više opuštate poneseni trenutkom, veća je opasnost od impulzivne kupnje. Treća stvar je da se po namirnice ne ide gladan. Kruljenje u želucu i posjet supermarketu ili tržnici jednostavno ne idu skupa.

image

Posebno je veselje kupovati ušteđenim novcem, bez grča u želucu i bojazni što će biti ako kasni plaća

DEPOSITPHOTOS

Jeste li pomislili što tijekom kupovine rade imućni? Štede na sitnicama, uvijek traže kusur, ne razbacuju se. Korisne su to navike, treba ih usvojiti. Potonje znači da zaboravite na posjet trgovini dok ne potrošite baš sve namirnice planirane za tekući tjedan. Nema "ja bih drugu vrstu čipsa" ili "baš bih dinju, a ne lubenicu". Koliko god se ušteđeni iznos na kraju mjeseca činio malen, puno znači je jer srž štednje u malim stvarima. Ne kaže se tek tako:"Zrno do zrna, palača". Postoje i krilatice koje morate zaboraviti, recimo ovu:"Kad je beg bio škrtica".

U redu je, naime, platiti društvu rundu u kafiću, ali nije dobro uvijek biti onaj koji plaća. Pri čašćenju uvedite reciprocitet ili podjelu računa. To je ok, imućni to redovito čine.

Pridržavate li se navedenih koraka, na redu je najvažnije: kupovina tijekom koje je poželjno ostati u trgovini što duže. To je ono što dugo želimo, skuplji predmeti koje odavno planiramo kupiti, pratimo im cijene, uspoređujemo ih i čekamo pravi trenutak za novi hladnjak, trosjed, kuhinju ili spavaću sobu.

image

Druga stvar kojom štedimo je strogo se pridržavati popisa

DEPOSITPHOTOS

Pametni shopping

Pripremljeni smo poput "specijalca", znamo gdje, što i kako. Pazimo na svaki detalj, kupujemo bez žurbe jer bi nas brzopletost mogla skupo stajati, čitamo i sitna slova na ugovoru o beskamatnoj kupovini na rate: možda, tko zna, baš piše da se u određenim uvjetima kamate ipak obračunavaju? Razlog zbog kojeg smo došli do tog značajnog iskoraka je štednja. Malo po malo, mjesecima... Posebno je veselje kupovati ušteđenim novcem, bez grča u želucu i bojazni što će biti ako kasni plaća.

Na kraju priče o prvim, malim i najvažnijim koracima u štednji, izbjegli smo klišeje "žene i cipele", "žene i odjeća", "žene i torbice" i tako dalje... Jer nisu točni, da ne kažemo da su rodno stereotipni, pa i uvredljivi. Jeste li čuli ili pročitali da se u istom svjetlu piše o muškarcima i njihovim "igračkama" za hobije? Primjerice, o štapovima za ribolov prije dolaska na more? Samo teleskopski štapovi mogu dostići cijenu od nekoliko tisuća eura. A gdje su mamci, role za ribolov? Žene znaju kad kupiti novi par "šuza", odjeću. Pamtimo dobre outlete, uspoređujemo i istražujemo cijene, čekamo ozbiljna sniženja, ne razbacujemo se. Obnova garderobe na ljetnom sniženju, uz pridržavanje naših savjeta primjenjivih na svaku kupovina, pametna je investicija.

Linker
23. travanj 2024 15:19