Vještina koja se uči

S novcem treba znati: Evo gdje besplatno naučiti upravljati svojim financijama

Financijska pismenost sve je važnija u vrijeme rastuće inflacije i opće nesigurnosti: evo kako naučiti kontrolirati troškove i izbjeći dugove ili, ako se već u njih upadne, kako se izvući.

U doba kada inflacija raste, a primanja imaju sve manju vrijednost, više je nego ikada važno biti financijski pismen. Iako se u Hrvatskoj, u odnosu na prošlu godinu, smanjuje broj ovršenika, mnogim građanima je i dalje blokiran račun ili im prijeti opasnost da upadnu u dug. Upravo je zato edukacija građana o toj temi, osobito u doba kada prelazimo na euro, jedan od strateških ciljeva politike Europske unije.

S novcem treba znati baratati, treba razviti svijest o vlastitom trošenju zato što ponekad i ne shvaćamo na što nam sve on "curi".

Ključno je razvrstati troškove prema prioritetima, ovisno o tome što se mora platiti, poput hrane i režija, a tek onda vidjeti što si možemo dodatno priuštiti i, ako je to ikako moguće, nešto uštedjeti za nepredviđene situacije.

Europska organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj financijsku pismenost definira kao kombinaciju informiranosti, vještina i ponašanja potrebnih kako bismo donijeli ispravne financijske odluke. Sve se to uči od najranije doba, otkako kao djeca dobijemo prvi džeparac, nastavlja se u školi i kasnije u životu.

Vlada je, sa svoje strane, donijela već drugi strateški okvir financijske pismenosti, za razdoblje 2021. - 2026., kojim se promiče potreba za što raznolikijim kanalima kako bi se doprlo do što većeg broja građana, posebno onih kojima su ta znanja i vještine najpotrebniji, poput mlađe, ali i starije populacije, kao što je to istaknuto i na sastanku pod nazivom Financijsko obrazovanje u nesigurnim vremenima, nedavno održanom u Zagrebu u sklopu projekta tehničke pomoći, koji je proveo OECD. Osim toga, samo na internetu dostupni su deseci stranica s financijskim savjetima banaka, vladinih agencija i raznih udruga, organiziraju se besplatna savjetovališta...

ADRESE U HRVATSKOJ ZA BESPLATNE SAVJETE

U sklopu projekta ‘Skok iz duga‘ za građane je nakon Splita pokrenuto besplatno savjetovalište u poslovnici Fine u Rijeci, Puli, Osijeku i Čakovcu. U Zagrebu savjete građani mogu potražiti svakog utorka i četvrtka od 10 do 14 sati u Fininoj poslovnici na adresi Ulica grada Vukovara 70.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Finom.

Linker
25. travanj 2024 18:00