Čine razliku

Za uspješnije i humanije društvo: Ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost

Od stipendiranja mladih i pomaganja nezbrinutoj djeci do pomoći ukrajinskim izbjeglicama, članice Upravnog vijeća Zaklade Novo sutra, ističu kako je rad ove neprofitne organizacije usmjeren na pojedince i udruge koji svojim djelovanjem mogu učiniti razliku.

Domovi za nezbrinutu djecu brinu o posebno ranjivoj skupini društva koja se iz godine u godinu povećava. U posljednjem Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu u 2021. stoji da se na dan 31. prosinca 2021. u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i centrima za pružanje usluga u zajednici nalazilo 806 djece, što je 76 više nego u 2020. Ove brojke samo pokazuju kako je rad domova izuzetno bitan za živote stotine djece u Hrvatskoj, no i oni se, kao i većina građana, suočavaju s visokom inflacijom, odnosno enormnim porastom svakodnevnih troškova. No, na sreću, ove zime dobit će značajnu pomoć jer će im troškove režija za struju i plin platiti Zaklada Novo sutra, neprofitna organizacija koju je 2016. u Vukovaru osnovao Pavao Vujnovac, vlasnik kompanija ENNA i PPD. Upravo je ova hvalevrijedna akcija otvorila naš razgovor s Antonijom Glavaš, članicom Upravnog vijeća Zaklade Novo sutra, te Ivanom Ivančić, članicom uprave PPD-a i uprave Zaklade Novo sutra.

"Kako naše kompanije ENNA i PPD djeluju većinom u energetskom sektoru, odlučili smo ove zime platiti troškove režija za struju i plin svim domovima za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj. Budući da smo ovu odluku donijeli i prije nego što je Vlada ograničila cijene struje i plina, naša donacija bit će veća od samih troškova grijanja. Domovima će to omogućiti bezbrižnu zimu, a nadam se da ćemo barem malo zagrijati i dječja srca. U Zakladi, ali i našim kompanijama, izrazito smo osjetljivi na problematiku djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kojoj je potrebno najviše naše empatije", istaknula je Glavaš te nam pomnije objasnila funkcioniranje Zaklade Novo sutra.

image

Antonija Glavaš

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Riječ je, dakle, o neprofitnoj organizaciji čiji je cilj stvaranje uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva. Ona prije svega djeluje putem natječaja kroz koje potiče izvrsnost i dobra djela te pomaže potrebitima. Glavaš napominje da je sve što rade unutar Zaklade usmjereno na pojedince i udruge koji svojim djelovanjem mogu učiniti razliku te im pomažu da ostvare svoj puni potencijal, bez obzira na je li riječ o studentskim stipendijama ili velikim projektima.

"Cilj je ostaviti u naslijeđe društvo u kojem se mladi ljudi obrazuju bez obzira na materijalni status, daroviti stvaraju, a nezaštićeni i potrebiti dobivaju svu potrebnu pažnju i pomoć", navodi Glavaš.

Ova akcija nije prvi projekt u kojem je Zaklada Novo sutra pomagala nezbrinutoj djeci. Prošle godine, nakon razornog potresa u Petrinji i Sisku, odlučili su odmah reagirati, no, umjesto u građevine, odlučili su ulagati u ljude. Tako je nastao projekt višegodišnje pomoći pri školovanju 53 djece s područja Banovine. Riječ je o djeci bez roditelja ili adekvatne roditeljske skrbi, udomljenoj, kao i djeci slabijeg imovinskog stanja iz Dječjeg doma Vrbina te s područja Siska, Gline i Petrinje.

image

Ivana Ivančić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"S obzirom na to da zakon sprječava isplaćivanje mjesečne stipendije djeci osnovnoškolske dobi, odlučili smo im kroz osnovnoškolsko obrazovanje osigurati svu potrebnu informatičku opremu, ali da ih i svake godine vodimo na more i priuštimo im nezaboravno ljeto. Djeci srednjoškolske dobi isplaćivat ćemo mjesečnu stipendiju sve do kraja njihova redovitog obrazovanja, što znači da će se stipendije nastaviti isplaćivati u slučaju upisa u višu školu ili fakultet. Kada sva djeca navrše dovoljan broj godina, financirat će im se i polaganje vozačkog ispita. Tako, primjerice, djeca koja su u program ušla u osnovnoj školi, mogu računati na našu podršku sve do kraja svog fakultetskog obrazovanja, ako se na njega odluče", objasnila je Ivančić.

"U Zakladi, ali i našim kompanijama, izrazito smo osjetljivi na problematiku djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kojoj je potrebno najviše naše empatije", ističu naše sugovornice.

Glavaš se pritom nadovezala i dodala da žele pokazati toj djeci da nisu sami te da žive u svijetu u kojem postoje prilike i nada u bolje sutra. Tom su se logikom vodili i prilikom odabira njihovih stipendista, kojih je više od 60. Bilo da se radi o mladim znanstvenicima ili umjetnicima, bitno im je, kažu, da znaju da se na njih mogu osloniti, pogotovo jer neki od studenata studiraju na fakultetima u New Yorku, Budimpešti, gradovima koji su daleko od njihovih obitelji. Nekoliko se mladih stipendista u konačnici zaposlilo u tvrtkama iz njihove grupacije i grade svoje karijere u energetici, na što su, ističu, izrazito ponosni.

Antonija i Ivana također navode kako su se aktivirali i po pitanju rata u Ukrajini.

"Kako je PPD-ov poslovni put krenuo iz Vukovara, rat u Ukrajini posebno nas je pogodio jer nas je podsjetio na razaranja koja je pretrpjela i naša država. Stoga smo u Osijeku osigurali smještaj za više od 70 izbjeglica iz Ukrajine, među kojima je tridesetak djece. Riječ je o obiteljima ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaz s kojom PPD poslovno surađuje. Uz plaćeni smještaj i režije, one najmlađe trudimo se što bolje integrirati u naše društvo", kaže Glavaš.

image

Članice Uprave Enna grupe Antonija Glavaš i Ivana Ivančić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Većina njihovih projekata usmjerena je na djecu i obrazovanje, područje u koje, kažu, ima najviše smisla ulagati jer na mladima svijet počiva. Opremili su tako nekoliko STEM labosa u osnovnim i srednjim školama, osigurali vrijednu asistivnu opremu učenicima s intelektualnim, motoričkim i govornim teškoćama, opremali senzorne sobe, a sve kako bi djeci, većinom s područja Slavonije, osigurali mogućnosti da napreduju i razvijaju svoje potencijale.

U moru humanitarnih projekata bilo je tu i zabavnih priča koje su im izmamile osmijeh na lice. S udrugom Zamisli realizirali su odličan projekt “Da bi kotač bolje LEGO”, u kojem su slaganjem Lego kockica izrađivali rampe na objektima poput knjižnica za pristup osobama u invalidskim kolicima.

"Sve što radimo, radimo sa srcem. Naš je poslovni tempo izrazito dinamičan i zato nam je veliko zadovoljstvo posvetiti se ovakvim projektima u kojima možemo dio sebe dati društvu u kojem živimo i radimo. Ekipa iz naše zaklade uvijek je puna ideja, tako da vjerujemo kako ćemo se još više razvijati, realizirati mnoge divne projekte i učiniti život oko nas, pogotovo djeci, barem malo sretniji" zaključuju Glavaš i Ivančić.

Linker
19. travanj 2024 19:37