Ulagači nervozni

Što je smrt kraljice Elizabete II. donijela britanskoj ekonomiji

Drugo elizabetansko doba završava previranjem britanskog gospodarstva.

Smrt kraljice Elizabete II. pogodila je Ujedinjeno Kraljevstvo u trenutku rastuće inflacije, pada valute i krize nezabilježene desetljećima, piše CNN Business, koji ne očekuje značajniji utjecaj kraljičine smrti na britansku ekonomiju. U znak poštovanja diljem UK-a zatvarale su se trgovine i sportski objekti, a sindikati su zaustavili najavljeni val akcija, prenosi Hina.

Sindikat radnika u komunikacijama otkazao je štrajk 115.000 poštanskih radnika Royal Maila. Prometni sindikati također su otkazali zastoje na željeznicama koji su bili planirani za ovaj tjedan i kraj rujna.

Glavni ekonomist privatne banke Berenberg Holger Schmieding rekao je kako očekuje da će ekonomski utjecaj kraljičine smrti biti minoran. Ocijenio je da bi otkazivanje željezničkih štrajkova trebalo za sada djelomično neutralizirati učinak dana žalosti te da će tome vjerojatno pridonijeti i dodatni prihodi od turizma.

Nekoliko sati nakon što je nova britanska premijerka Liz Truss najavila planove ograničavanja računa za energente od listopada, umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Plan izvlačenja britanskog gospodarstva iz krize trebao bi olakšati život milijunima kućanstava i tisućama tvrtki koji se bore s rastućim cijenama, a mogao bi koštati čak 150 milijardi funti (172 milijarde dolara). Prema analitičarima iz banke Berenberg, veći dio plana financirao bi se zaduživanjem države, a ministar financija Kwasi Kwarteng trebao bi potvrditi konačnu cijenu plana do kraja rujna.

Plan bi, međutim, mogao biti ometen zbog priprema za kraljičin sprovod i krunidbu njezina nasljednika kralja Charlesa, jer će na to biti usmjeren veliki dio vladine pozornosti, a obustavljen je i uobičajen rad parlamenta, piše CNN Business.

Analitičar investicijske tvrtke AJ Bell Danni Hewson smatra da će se donošenje proračuna za izvanredne situacije vjerojatno kasniti.

Ključno je i kako će Bank of England (BoE) odgovoriti na enormno povećanje državnog zaduživanja.

Ulagači su već nervozni zbog stanja britanskih državnih financija, a očekivalo se da će BoE već podići kamatne stope. No, u petak su iz Bank of England objavili da će odgoditi tu odluku za tjedan dana, zbog razdoblja nacionalne žalosti te da će se sastati 22. rujna.

image

Stručnjak ističe kako ove godine funta vjerojatno neće pasti ispod dolara.

DEPOSITPHOTOS

Glasnogovornik premijerke Truss izjavio je da će ograničenje cijene energenata, unatoč razdoblju žalosti, biti na snazi ​​kao što je i planirano, od 1. listopada.

Makro-strateg u Société Généraleu Kit Juckes ocjenjuje kako postoje velike šanse da će kralj Charles III. biti prvi britanski monarh koji će plaćati više od funte za dolar, ili više od funte za euro, ili pak oboje. Juckes smatra kako ove godine nije vjerojatno da će funta pasti ispod američkog dolara.

Novčanice s portretom kraljice i dalje su zakonsko sredstvo plaćanja, priopćili su iz Bank of England, a planove za tiskanje novih novčanica s portretom kralja Charlesa objavit će nakon što završi razdoblje žalosti.

Linker
18. travanj 2024 09:14