Podrška osnivačicama

Natječaj vrijedan 10 milijuna eura za podršku osnivačicama start up projekata

Statistički je nepobitna činjenica da su žene u tehnološkim start up-ima i dalje debelo podzastupljene. Samo 6 posto start up-a u Europi osnovale su i pokrenule žene dok je udio zaposlenih žena u tehnološkim sektorima oko 20 posto.

Iako se o ovoj temi sve više razgovara u proteklih nekoliko godina, mjere koje služe poticanju ženskog poduzetništva pa tako i žena u inovativnim start up projektima, prijeka su nužnost na što je upozorila i Europska komisija lansiravši projekt Woman TechEU u lipnju prošle godine.

Fond za podršku i poticaj ženama na start up sceni protekle je godine dodijelio prva sredstva, a ove godine na stranicama Europske komisije ponovno je objavljen natječaj koji je otvoren za prijave do 4. listopada.

image
PEXELS

Nakon iznimno ohrabrujućeg uspjeha prošlogodišnjeg natječaja, na koji su pristigle prijave više od 400 start up projekata, Europska komisija ove godine više je nego udvostručila proračun na 10 milijuna eura zahvaljujući čemu se očekuje da će oko 130 kompanija koristiti sredstva iz fonda.

Ove godine za sredstva iz fonda natjecat će se oko 130 deep tech start up-a koje su pokrenule žene kako bi osigurale sredstva za dodatan razvoj i rast te postale buduće tech liderice.

„Ponosna sam što, zahvaljujući ovom projektu, podržavamo 50 ambicioznih tvrtki koje vode žene iz 16 zemalja. Ovo je veliki korak u pravom smjeru za premošćivanje rodnog jaza u deep tech segmentu i poticanje žena da ostvare svoj pravi potencijal. Deep tech tvrtke koje vode žene trebale bi izgraditi inovacijski DNA EU-a, a ove ćemo godine podržati još više njih“, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

image
UNSPLASH

Uz bespovratna sredstva od 75 000 eura, finalistice kroz EIC-ov Program za žene liderice dobivaju mentorstvo i obuku za vodstvo, internacionalizaciju, poslovno planiranje, strategiju implementacije, izlazak na tržište, prikupljanje sredstava, pregovaranje s investitorima i još mnogo toga.

Deep tech, što je inače izraz koji se koristi za start upe čiji se poslovni model bazira na visokotehnološkim inovacijama, predstavlja više od četvrtine europskog start up ekosustava, a europske deep tech tvrtke sada se procjenjuju na 700 milijardi eura.

Ipak, žene su i dalje uvelike nedovoljno zastupljene u ovoj industriji. Samo 10 posto patenata u EU su prijavile žene, a manje od 15 posto start up-a osnivaju ili suosnivaju žene dok je samo 6 posto onih koje su pokrenule isključivo žene. To se pretvara u niske iznose kapitala uloženog u tvrtke koje vode žene, stvarajući začarani krug.

image
PEXELS

Samo 5 posto kapitala odlazi u mješovite timove (s muškarcima i ženama), a samo 2 posto u samo ženske timove. Covid kriza samo je pogoršala stvari. Financiranje osnivačica tijekom pandemije smanjilo se za 31 posto u usporedbi s 2019., dok je financiranje isključivo muških timova palo za samo 16 posto tijekom istog razdoblja.

Linker
15. travanj 2024 07:49