Ženska snaga

Članica Uprave Zagrebačke banke: ‘Stvaranje najboljeg okružja za rad jedan je od najvažnijih ciljeva dobrog lidera‘

Nova članica Uprave Zagrebačke banke Tatjana Antolić Jasnić ističe da njezina tvrtka kroz niz inicijativa i projekata nastoji pomoći zaposlenicima da uspostave što bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a jedan od aktualnih primjera je uvođenje slobodnog dana za početak škole i vrtića.

Od svibnja ove godine nova članica Uprave Zagrebačke banke je Tatjana Antolić Jasnić. Diplomirala je i magistrirala financije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bankarsku karijeru započela je u Zabi još 2001., i sve do danas ostala vjerna Grupi UniCredit, koja joj je omogućila stjecanje bogatog međunarodnog iskustva.

- Posljednjih 12 godina provela sam na raznim specijalističkim i voditeljskim funkcijama u području upravljanja rizicima u UniCredit Bank Austria u Beču, UniCreditu u Milanu te UniCreditu u Budimpešti. Od sredine ove godine članica sam Uprave Zagrebačke banke zadužena za upravljanje i kontrolu rizika. Iako sam često boravila u Hrvatskoj i u proteklim godinama, povratak doma mi je omogućio da puno više slobodnog vremena provodim s obitelji i prijateljima, što su dragocjeni trenuci koje posebno cijenim. Sretna sam i što mi je suprug svih ovih godina bio velika podrška i podržavao me u ostvarenju mojih planova.

Tim na prvom mjestu

U slobodno vrijeme Tatjana Antolić Jasnić voli boraviti u prirodi sa psima, ima i mali vrt i vinograd pokraj Zagreba, što je posebno opušta, te voli čitati, osobito autobiografije. Već ima toliko upravljačkog iskustva da bi o tome mogla napisati knjigu.

Smatra da dobar poslovni lider svoj tim stavlja na prvo mjesto i brine se za razvoj i rast članova tima, jer što je tim bolji, bolja je i pozicija lidera.

image

Posljednjih 12 godina Tatjana Antolić Janić provela je na raznim specijalističkim i voditeljskim funkcijama u području upravljanja rizicima u UniCredit Bank Austria u Beču te u Milanu i Budimpešti.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Otkrivamo tko su najmoćnije Hrvatice poslovnog svijeta! Donosimo online izdanje magazina ‘Ženska snaga hrvatskog biznisa‘

- Lider mora biti hrabar i uz to strastven prema poslu koji obavlja, mora kontinuirano raditi na sebi i težiti stjecanju novih znanja. Uz hrabrost, strast i cjeloživotno učenje, dobar lider ima integritet i svojim primjerom postavlja i ističe vrijednosti koje su važne, potiče kreativnost i inovativnost svojeg tima, vjeruje mu, te ima sposobnost donošenja pravih odluka u pravo vrijeme.

Važna je i jasna komunikacija - ako timu ne možete jasno prenijeti svoju viziju i cilj, bit će veoma teško postići željene rezultate. Ne kaže se uzalud da se velike odluke nikada ne bi trebale donositi bez sudjelovanja žena, a to načelo zorno potvrđuju i poslovni rezultati kompanija koje ga primjenjuju.

- Prednost žena su izražene socijalne vještine - ističe Tatjana Antolić Jasnić. - Dobar dio žena unosi balans između emocija i razuma, ne reagiraju impulzivno, pomno promišljaju o svim detaljima i potencijalnim rizicima poslovnih odluka, traže činjenice i dokaze, orijentirane su na kolektiv i osjetljive su na nepravdu. Također, dokazano su vješte u multitaskingu, prioritizaciji i jasnom definiranju ciljeva, što u konačnici omogućava veću učinkovitost i zadovoljstvo timova, a time i klijenata. No svakako mislim da i žene i muškarci mogu biti jednako dobri lideri, bitno je samo i jednima i drugima pružiti jednaku priliku.

Briga za zaposlenike

Zaba kroz niz inicijativa i projekata nastoji pomoći zaposlenicima da uspostave što bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

- Važno nam je kako se naši zaposlenici osjećaju na radnom mjestu i svakodnevno ulažemo napore kako bismo stvorili najbolje okružje za rad - kaže gospođa Antolić Jasnić. - Jedan od aktualnih primjera je slobodan dan za početak nove vrtićke i školske godine. Već nekoliko godina kolegicama i kolegama omogućujemo da prvi dan u vrtiću ili u prvom razredu osnovne škole provedu zajedno sa svojom djecom kako bi taj nezaboravan događaj doživjeli što opuštenije. To je samo jedna od inicijativa koje zaposlenici izuzetno cijene, a vesele se i programu za mame i tate, slobodnom danu za rođendan, događanjima za djecu, slobodnom danu i financijskoj potpori za značajne događaje u životu. Tu je i mogućnost fleksibilnog radnog vremena kao i rad u nepunom radnom vremenu.

Među ostalim, Zagrebačka banka pokrenula je i hvalevrijedan program brige o mentalnom zdravlju svojih zaposlenika, a itekako su angažirani i na dobrobiti šire društvene zajednice.

- Kako nam je 2020., i zbog potresa i zbog korone, svima bila iznimno zahtjevna, pokrenuli smo projekt “Mind matters” s namjerom da istaknemo važnost brige za mentalno zdravlje. Akcija je imala sjajan odjek među našim kolegama, koji od samog početka zdušno sudjeluju u njoj.

image

Članica Uprave Zagrebačke banke je Tatjana Antolić Jasnić.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Gloria Business Talk s hrvatskim lidericama: ‘U tvrtki ne radimo razliku između žena i muškaraca. Plaćamo osobu, a ne spol‘

Prije točno godinu dana krenuo je i naš projekt #prviput kako bismo pomogli i potaknuli pozitivne promjene u društvu. Pandemija bolesti COVID-19 imala je veliki utjecaj na mikro i male poduzetnike, koji su stup hrvatskog gospodarstva. Tim projektom pružamo podršku mikro i malim poduzetnicima u turizmu, istodobno stvarajući najveću online platformu za promociju neotkrivenih bisera i unikatnih doživljaja Hrvatske. No ponosna sam što je naša banka bila i među prvim kompanijama koje su donirale sredstva kako bi pomogle u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme i sanaciji štete nastale uslijed potresa u Zagrebu.

U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem te uz podršku naših zaposlenika i Zaklade UniCredit, osigurali smo pomoć za obitelji slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Zaba je brzo reagirala i donirala sredstva Hrvatskom crvenom križu i nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Već godinama zaposlenici Zagrebačke banke također sudjeluju u Programu zajedničkog doniranja Zaklade UniCredit, kroz koju podržavaju različite hrvatske udruge. Veseli me rad u instituciji koja je dio rješenja i aktivni pokretač promjena u društvu.

Linker
20. travanj 2024 09:23