Plemenite kovine

Zlato, razum i osjećaji: Stručnjakinja za investiranje u zlato dala nam je ključne savjete

Među novogodišnjim odlukama često je i ona o mudrijem i racionalnijem trošenju novca, a Ivana Belanić - jedna od najvećih domaćih stručnjakinja u trgovini investicijskim plemenitim kovinama - otkriva o kakvom biste ulaganju trebali razmisliti u 2023.

Investiranje u zlato je "emocionalna ulagačka kategorija", a u trenucima kriza i neizvjesnosti zlato nudi sigurnost. Mi u Tetragramu smatramo da nam je dužnost i obveza kvalitetno savjetovati naše klijente, kako bi odluku za ulaganje u zlato donijeli racionalno i hladne glave, govori Ivana Belanić, jedna od najvećih stručnjakinja u trgovini investicijskim plemenitim kovinama u Hrvatskoj. Posljednjih šest godina radi u tvrtki Tetragram projekt i na njihovom brendu Plemenit - u kojoj je prvo bila menadžerica, potom je postala i članica uprave te sudjeluje u definiranju, izradi i provedbi strategija i planova tvrtke.

image

Ivana Belanić voditeljica odijela korporativnih komunikacija tvrtke Tetragram

VEDRAN PETEH CROPIX

"Na prvom mjestu su to pitanja kako unaprijediti kvalitetu i efikasnost operativnog poslovanja i s time povezane tržišne konkurentnosti kako biste uvijek bili korak ispred konkurencije. Isto tako predlažem organizacijske promjene s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja i radim na uspostavi novih partnerskih odnosa povezanih s našim djelokrugom poslovanja", objašnjava Ivana Belanić, inače diplomirana ekonomistica, i dodaje da se u Tetragramu poštuju različitosti i vrednuju individualne kvalitete. Svjesna je, kaže, da na upravljačkim razinama dominiraju muškarci.

"Svaki put kada tema udjela žena na rukovodećim pozicijama u tvrtkama iskoči u javnost, mnogi se čude i pitaju je li nam to uopće važna tema. A itekako jest: istraživanja su pokazala da su kompanije s ravnopravnim udjelom muškaraca i žena na menadžerskim i upravljačkim funkcijama otpornije na tržišne izazove te da imaju zdraviju poslovnu klimu. U Tetragramu njegujemo upravu takvu kulturu", dodaje. Mladim ženama koje streme tome da i same jednog dana budu menadžerice savjetuje da budu hrabre.

image

Zlato se može kupovati u zlatnicima...

VEDRAN PETEH CROPIX
image

... i polugama

VEDRAN PETEH CROPIX

"Ne treba se bojati izazova i mogućih pogrešaka jer one će se događati, no treba biti ustrajan jer upravo na tim prvotnim neuspjesima i greškama najviše učimo i rastemo. Uz dobar timski rad svaka prepreka se može svladati. Za uspjeh u poslu treba se nesebično davati, raditi sa strašću, stalno motivirati sebe i druge, što u konačnici vodi ka dugoročnom napredovanju i zadovoljstvu", govori Ivana Belanić i dodaje da se divi kolegicama koje su ostvarile balans na privatnom i poslovnom planu. Ona se, kaže, tek priprema na zasnivanje obitelji, a slobodno vrijeme koristi za kuhanje te boravak u prirodi sa svojim dugogodišnjim partnerom. Voli slušati muziku iz osamdesetih, a najbolje se opušta čitajući. I to knjige različitih žanrova - od fantasyja do alternativnih područja kao što su zdrava prehrana i osobni razvoj. Kao mlada djevojka, maštala je, kaže, o karijeri u IT sektoru, a sebe je vidjela kao programerku ili web dizajnericu. Ali i Tetragram se također pokazao itekako dinamičnim, jer se okolnosti vezane uz poslovanje s plemenitim kovinama mijenjaju.

Dobro je znati

Početkom tisućljeća, unca zlata (31,10 grama) na svjetskim tržištima se prodavala po cijeni od tristotinjak američkih dolara. Danas ta ista unca zlata vrijedi oko 1800 dolara.

"Cijena zlata vezana je uz kretanja na burzi, što znači da se situacija mijenja iz minute u minutu. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da razne novonastale okolnosti u svijetu znatno utječu na kretanje cijene i situacija se može doslovce promijeniti preko noći. U tim periodima povećanog interesa za ulaganje najvažnija je dobra organizacija, strpljivost i fleksibilnost kako bismo se mogli posvetiti svakom klijentu i savjetovati ga u njegovom ulaganju za sigurniju budućnost", objašnjava Ivana Belanić.

Mogućnost ulaganja u zlato u Hrvatskoj je otvorena tek ulaskom u Europsku uniju 2013. Do tada se, naime, na zlato plaćao porez viši od 60 posto porezom, što je blokiralo razvoj tog tržišta. No, posljednjih godina interes naših građana za ulaganje u plemenite kovine, kaže Ivana Belanić, kontinuirano raste.

image

Jedna od najvećih stručnjakinja za investicije u plemenite kovin

VEDRAN PETEH CROPIX

"Osnovna prednost štednje u investicijskom zlatu jest to što je to najsigurniji oblik ulaganja, s kojim mi zapravo zaštićujemo našu kupovnu moć od inflacije. Investicijsko zlato je isto kao i ono što ga koristimo za izradu ukrasnih predmeta ili nakita. Razlika je u tome što se na njegovu kupnju ne plaća porez, no da bi bilo prepoznato kao investicijsko, mora biti izrađeno u formi zlatnih poluga ili zlatnih kovanica, također mora biti točno određene čistoće (između 90 i 99,99 posto), a proizvode ga kovnice pod striktnom kontrolom države", objašnjava Ivana Belanić, dodajući da je danas više nego ikad potrebno pravodobno reagirati kako bismo osigurali vlastitu budućnost. Naime, ono što smo naučili iz dosadašnjih financijskih kriza jest - da će svaka iduća biti skuplja od prethodne i da će trajati dulje. Uz spor ekonomski oporavak, dodaje, krenula je i naplata američkog "ubrizgavanja novca" u sustav u obliku inflacije. Zato je zlato najsigurniji oblik ulaganja, jer, za razliku od gotovog novca, nije podložno efektima inflacije.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Naravno, plemenite kovine nisu jedino sredstvo očuvanja vrijednosti imovine, no njihova prednost u odnosu na, primjerice, nekretnine jest to da se lakše i brže mogu unovčiti", zaključuje Ivana Belanić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Tetragram projekt

Linker
15. travanj 2024 10:44