I to je umijeće

Osam savjeta kako pregovarati za veću plaću

Ako je plaća koja nam je ponuđena pristojna, čest je primjer da se bojimo kako bi traženjem veće ugrozili priliku kada smo već stigli tako daleko u razgovoru za posao.

Mnogima nije baš ugodno tražiti veću plaću od ponuđene kada dobiju posao. Međutim, kako navodi Robert Half u Vodiču za plaće za 2022., zapošljavanje je na mnogim tržištima dostiglo ili čak premašilo kvote prije pandemije.

Povrh toga, postoji nedostatak kvalificiranih profesionalaca, što povećava konkurenciju za vrhunske talente i povećava primanja. Kako gospodarstvo nastavlja rast, mnogi poslodavci traže da ponovo zaposle radnike koje su morali otpustiti ili čak da nađu i nove.

Najstresniji dio prijave za novi posao može biti upravo kada dođe vrijeme za razgovor o novcu. Dobra je stvar da će vam većina menadžera za zapošljavanje (ljudski resursi, odnosno HR) dati priliku da malo razmislite o ponudi i neće očekivati odgovor odmah.

Kako se ne biste zaletjeli, donosimo osam savjeta kako pregovarati o plaći koji vam mogu pomoći da taktično i samouvjereno tražite ono što želite. Ova pravila mogu se primijeniti i ako već imate posao, a namjeravate tražiti povišicu:


Upoznajte se s trendovima plaća u industriji u kojoj radite

U pregovore o plaći trebate ući sa što više informacija. Informacije su vaš najjači saveznik. Da biste dobili trenutni, realističan pogled na stanje u vašoj industriji, raspitajte se suptilno među kolegama i na tržištu. Kad pronađete trenutnu plaću za svoju poziciju i nivo iskustva, tada možete prilagoditi i svoja očekivanja.

Izgradite “svoj slučaj”

Nemojte samo kontrirati većim iznosom. Čak i ako vaše istraživanje to podržava, bit ćete uspješniji ako objasnite zašto smatrate da zaslužujete više. Istaknite svoje prednosti, detaljno navodeći sve benefite koje bi firma dobila od nekoga s vašim iskustvom. Prije nego što pregovarate o plaći, zapišite konkretne primjere o tome kako će vaše vještine i iskustvo imati koristi za rezultate vaše nove kompanije.

Posjedovanje certifikata ili specijaliziranih tehničkih vještina može poboljšati vašu sposobnost da obavite posao, pa nemojte propustiti da ih spomenete. Povezujući svoje prednosti s ulogom koju ćete preuzeti, iznijet ćete čvrst argument zašto biste trebali biti plaćeni više od početne ponude.

image

Da biste tražili povišicu ili veću plaću na pregovorima za posao, trebate se dobro informirati o svojoj poziciji na tržištu rada.

DEPOSITPHOTOS

Budite iskreni i uzmite u obzir sve pogodnosti i beneficije

Potpuna iskrenost je najvažnija kada se pregovara o plaći. To je važno jer se može dogoditi situacija da menadžer za zapošljavanje otkrije da ste izmislili konkurentnu ponudu za posao ili da ste povećali iznose plaće s prošlih poslova za koje ste konkurirali.

Također, pregovori o plaćama često uključuju i davanje pogodnosti i beneficija za zaposlenike. Za poslodavca može biti jeftinije od povećanja plaće da se odrekne dodatnih dana godišnjeg odmora, fleksibilnog radnog vremena ili, posebno u današnjim okolnostima, rada od kuće.


Razmislite što vam je vrijedno i što bi ponudu učinilo privlačnijom

Ako razmatrate više ponuda, ne zaboravite da direktno usporedite pokriće zdravstvenog osiguranja, planove mirovinske štednje i druge beneficije kako biste donijeli konačnu i ispravnu odluku. Također uzmite u obzir pogodnosti kao što su mogućnosti profesionalnog razvoja kod potencijalnog poslodavca.

Vježbajte za razgovor

Nekim ljudima ovo može zvučati pretjerano, ali dobra je ideja da zamolite kolegu, prijatelja ili nekog bliskog da vježba s vama razgovor koji ćete vjerojatno voditi s menadžerom za zapošljavanje. Idealan partner je netko iz korporativnog sektora, osoba koja je upućena u posao i koja vas može naučiti kako da pokažete samopouzdanje i odgovorite na neočekivana pitanja.

Prepoznajte kada se povući

Razuman poslodavac neće povući ponudu samo zato što ste pokušali pregovarati, međutim odugovlačenje pregovora i donošenja odluke može ostaviti loš dojam na osobu s kojom ste razgovarali o zaposlenju ili povišici. Ako tvrtka ne može ispuniti vaše zahtjeve nakon nekoliko razgovora, s poštovanjem se povucite i fokusirajte se na mogućnosti koje bolje odgovaraju vašim očekivanjima.

image

Sve što se dogovorite s poslodavcem, tražite napismeno.

DEPOSITPHOTOS

Tražite sve napismeno

Kada se vi i osoba s kojom pregovarate dogovorite o “kompenzacijskom paketu”, zatražite pismenu dokumentaciju.

Uvjerite se da ste dokument potpisali i vi i poslodavac. Neke kompanije to automatski odrađuju kao dio ugovora o radu, ali ako ne, zahtijevajte neku vrstu neformalne dokumentacije.


Ostanite pozitivni

Baš kao što nama može ovaj dio posla biti mrzak, nemojte se zavaravati, tako je i poslodavcima. Nije baš da vole pregovore. No, imajte na umu da vaš budući poslodavac nije vaš protivnik. Održavanje pozitivnog tona dok pregovarate o plaći i pogodnostima pomoći će vam da efikasnije vodite ove diskusije. Ako želite bolju ponudu za početnu plaću, morate je i zatražiti. Oni koji traže posao prečesto prihvaćaju prvu ponudu "na stolu". Ali, bez obzira je li ekonomija jaka ili nesigurna, poslodavci su željni u tim dovesti ljude sa specijaliziranim vještinama i stručnošću koja im može najviše pomoći. Domaći zadatak, takt i samopouzdanje su ključ vašeg uspjeha u pregovorima o plaći.

Linker
05. ožujak 2024 22:03