Koncept koji pali

Kontrast mladih dizajnerica: Otkrijte novo okupljalište kreativaca u centru Zagreba

Zagrepčanke Dina Šavorić i Matea Torčić otkrivaju što se nalazi iza denver plave instalacije u izlogu njihovog novog dućana u centru grada, gdje okupljaju domaće umjetnike koji, poput njih, misle i rade - održivo.

Jedna nosi predimenzioniranu blijedoljubičastu bundu od umjetnog krzna, orijentalnu košulju i pulover s nitima zlatne boje, a druga sivi, strukirani kaput klasičnog kroja i crni sako. Prva je kreativka koju brojevi samo opterećuju, a druga računa brzinom munje - i zato su, među ostalim, dobar poslovni tandem. Dina Šavorić (33) i Matea Torčić (32) prijateljice su već 15 godina, a ovih su dana osnovale i zajednički brend Kontrast 19. To je ime, kažu, svojevrsni odraz njihovih karakternih različitosti - zahvaljujući kojima se izvrsno nadopunjavaju - i nedavno su otvorile šarmantni prodajno-izložbeni prostor u zagrebačkoj Masarykovoj ulici. U samo petnaestak četvornih metara Dina i Matea pronašle su mjesto za radove brojnih domaćih autora, od kreatora nakita do likovnih umjetnika i produkt dizajnera.

image

Mlade dizajnerice same su uredile prostor, uz pomoć nekolicine prijatelja

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Gradimo zajednicu hrvatskih umjetnika koji razmišljaju moderno i “zeleno”, koji propitkuju sadašnjost, koji svojim radom provociraju, a jedna od temeljnih vrijednosti im je ekologija. Zato ovo nije koncept dućan, kako bi na prvu mogao izgledati. Da, ponuda je raznovrsna, od kozmetike do detalja za uređenje doma, ali to su stvari čija proizvodnja počiva na održivosti i s čijim autorima dijelimo iste vrijednosti", govori Dina Šavorić, koja posljednjih pet godina dizajnira nakit s Elom Filipec, a s Jelenom Šangarelo izrađuje biljne terarije, male samoodržive ekosustave. I njen nakit My Mon Mon i terariji Shamai Grin dio su ponude Kontrasta 19, baš kao i sapuni Atea, koji se pak posljednjih 30 godina proizvode u obitelji njene poslovne partnerice Matee Torčić.

image

U ponudi Kontrasta 19 su proizvodi hrvatskih brendova

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Brat i ja smo već treća generacija koja se bavi prirodnom kozmetikom, a proizvodnja nam je u Svetoj Nedelji", dodaje Matea Torčić. Dinu je upoznala na prvoj godini studija na jednom privatnom visokom učilištu. Zajedno su slušale neke kolegije, no Dina se kasnije opredijelila za smjer dizajna, a Matea za menadžment. Odluku o zajedničkom poslovnom pothvatu donijele su ove godine.

"Mnogi su nam govorili da je to vrlo riskantno. Prvo - jer smo prijateljice, drugo - jer u doba korone, internetske kupovine i shopping centara otvaranje male trgovine u središtu grada zvuči kao utopija. No, ponekad treba naprosto skočiti", govori Matea. Dugo su tragale za idealnim prostorom, a kad su ga pronašle, preuredile su ga i otvorile u roku od mjesec dana.

image

U Kontrast 19 trgovini možete pronaći keramičke šalice brenda Beshland

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

U ponudi su i proizvodi studija Vau, kao što je ovaj držač papira

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Ljubiteljima nakita svidjet će se izbor nakita brenda My Mon Mon

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Praktički sve smo same napravile, jer je bilo nemoguće pronaći majstore za “kozmetičke” radove kakvi su nama trebali. Aktivirali su se i brojni naši prijatelji, poput umjetnika Nikice Jurkovića koji je uredio dio izloga", govori Dina koja je bojila zidove, lijepila pločice, pur pjenom izradila okvir za zrcalo te uz partnericu Jelenu Šangarelo iz brenda Shamai Grin napravila plave instalacije u izlogu.

image

Dina Šavorić i Matea Torčić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Budući da su prostorom ograničene, radit će brojne pop-up, privremene postave, kako bi pokazale što više radova svojih kolega i prijatelja. Među ostalim, to će biti Dora Bilandžić i Andrea Šarić koje svojim aktivističko-umjetničkim projektom Crystal Clean promoviraju važnost kompostiranja u urbanim sredinama. I to je tek početak priče o malom dućanu čiji je smisao pokazati veliku kreativnu snagu novog vala domaćih umjetnika.

Linker
14. travanj 2024 15:35