kraj ere?

Facebooku se bliži kraj? Mark Zuckerberg otpustit će 11 000 radnika, evo što im je poručio

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter i otpustio čelnike tvrtke, val otkaza zahvatio je i Facebook. Šef ove društvene mreže otpuštenim radnicima napisao je pismo u kojemu im se ispričava i obrazlaže svoj potez.

Nakon što je najavio masovne otkaze u kompaniji Meta, osnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg napisao je pismo svojim uskoro bivšim zaposlenicima.

Naime, Meta mora otpustiti 13 posto radnika, što znači da će oko 11 tisuća ljudi dobiti otkaz. Ovaj potez Zuckerberg je opravdao negodovanjem investitora te padom tržišne vrijednosti Mete, a u pismu se ispričao što je morao donijeti jako tešku odluku.

Osim rezanja broja radnika, Zuckerberg će smanjiti i broj nekretnina te revidirati potrošnju na razini infrastrukture.

image

Mark Zuckerberg

LA NACION/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Danas prenosim neke od najtežih promjena koje smo napravili u Metinoj povijesti. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13 posto i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih zaposlenika. Također poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali učinkovitija tvrtka smanjenjem diskrecijske potrošnje i produljenjem zamrzavanja zapošljavanja do prvog tromjesečja. Želim preuzeti odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli ovdje. Znam da je ovo teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su pogođeni. Ne postoji dobar način za otpuštanja, ali nadamo se da ćemo vam sve relevantne informacije dostaviti što je prije moguće, a zatim učiniti sve što možemo da vam pomognemo u tome. Svi će uskoro dobiti e-poruku koja će vas obavijestiti što ovaj otkaz znači za vas. Nakon toga svaki pogođeni zaposlenik imat će priliku razgovarati s nekim kako bi dobio odgovore na svoja pitanja", napisao je Zuckerberg u pismu.

Meta je rekla da će platiti 16 tjedana osnovne plaće plus dva dodatna tjedna za svaku godinu rada kao dio ugovora o otpremnini. Mark je usmjerio više od 36 milijardi dolara u svoj projekt Metaverse, ali vidio je kako je više od 30 milijardi dolara novca isparilo u nekoliko mjeseci te je njegova neto vrijednost navodno izgubila 88 milijardi dolara.

Osim u Facebooku, otkazi su se podijelili i u Twitteru kada je krajem listopada Elon Musk preuzeo ovu društvenu mrežu. U sjedište Twittera ušao je s umivaonikom u rukama te odmah otpustio najviše vodstvo - glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog financijskog direktora Neda Segala te šefa za pravna pitanja i politike Vijaya Gaddea.

Musk ih je optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih računa na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom utjecajnom društvenom platformom.

Linker
16. travanj 2024 00:48