Pročitaj i primijeni

3 savjeta koja želite znati ako ste žena i pokrećete vlastiti posao

Ovo bi vam svakako moglo biti od koristiti ako razmišljate o pokretanju vlastitog posla ili ste se nedavno upustili u business.

Svjetski dan poduzetnica obilježava se 19. studenog, a kako je riječ o još uvijek nedovoljno iskorištenom gospodarskom potencijalu, Lady‘s day u businessu prilika je podsjetiti što žene mogu postići kad pokrenu "nešto svoje". Ono što je na početku izgleda kao "nešto maleno" izraslo iz hobija ili entuzijazma, zbog ženama svojstvene metodičnosti, upornosti, prilagodljivosti, dijeljenju informacija i timskoj organizaciji rada, nerijetko preraste u "wow situaciju", kad kotač zamašnjak vlastitog businessa nadmaši i najoptimističnija očekivanja. Pa ipak, podatak da iza samo trećine pokrenutih businessa u Hrvatskoj stoje poduzetnice, nije za proslavu. Prema podacima Fine, na udio ženskog poduzetništva u 2020., u ukupnom broju registriranih trgovačkih društava (žene poduzetnice i mješoviti osnivači) otpada skromnih 31,7 posto.

Prostora za poboljšanje ima, premda se kod nas statističari tješe tvrdnjom da je hrvatska brojka (poduzetnica) na razini europskog prosjeka i zato nije tako loša.

Znamo da letvice postoje zato da bi se podizale, stoga donosimo tri strategije za poduzetnice koje će vam pomoći prevladati prve prepreke u poslovanju s kojima se (žene) susreću.

image

Nema toga što ne možete, neka vam to postane mantra

PEXELS

Zanemarite potrebu za dostizanjem savršenstva u poslovnom planu kad odlazite u banku zatražiti potreban kapital

Dok vi "peglate" svaki zarez, netko će s puno manje truda dobiti potreban kredit. Zašto? Ne gubi vrijeme na detaljima. Savršen plan nije rješenje, rješenje su unosna ideja i dosljedna provedba. Ne dopustite da vas pokoleba strah od odbijanja (zbog kojeg žene vjeruju u mantru savršenstva). Niste li sigurne u svoj plan, postoje profesionalci koji će napraviti checking. Vaš posao je osmisliti i provesti viziju. Uostalom, banke nisu jedine. Postoje i investicijski fondovi, zarađuju od prilika za ulaganje kakve nudite.

image

Više glava može i zna više od jedne

PEXELS

Umrežite se

Niste sami. Izmigoljite iz ureda među poduzetnice, pridružite se udrugama žena u businessu: prosurfajte kakve se sve nagrade za poduzetnice dijele u Hrvatskoj i izlistat ćete popis kontakata kome se javiti. Postoje i globalne platforme poput Female Founder Collective, HerAgenda i BizWomen - nema razloga da im se ne javite i okušate sreću. Investirajte vrijeme u stvaranje mreže kontakata: danas je važnije imati korisna poslovna poznanstva nego zavidan popis poslovnih specijalizacija.

image

Ne gubite vrijeme na pokušaje dostizanja savršenstva

PEXELS

Nabildajte samopouzdanje i budite bolji prema sebi

Načini na koje žene u businessu mogu same sebi zakomplicirati život nadilazi staklene plafone, omalovažavanje i podcjenjivanje na koje biste mogli naletjeti jer ste poduzetnica, sami stojite iza svog businessa i ne treba vam muškarac da biste "nosili hlače". Poslovna frajerice i fajterica možete biti i u suknji. Sve što može kolega, pokretač businessa, možete i vi. Pa i više. Oni imaju tajnice, savjetnice, "Katice za sve", a vi samo sebe. Barem u početku. Multitasking je ženama nametnut jer na početku svoje poslovne priče (u većini slučajeva) nemaju sve što smo nabrojale da imaju muškarci. Iskoristite tu silnu moć koju imate radeći za sebe. I hrabro naprijed!

Linker
20. travanj 2024 19:40