Visoka narodna umjetnost

'Šlinga' - rupičasti komadi osvajaju modnu scenu, a nose se u svim prilikama

Odjeća i detalji ukrašeni rupičastim vezom ujedno su ležerni i svečani, a tko je sretne ruke, može ih pronaći i u - bakinoj škrinji.

Zbog epidemije koronavirusa ne samo da nema puno prilika za odijevanje svečane odjeće, već su raskošne kreacije i pomalo neprilične za trenutnu situaciju. A opet, ženama je dosta trenirki i pamučnih majica. No, rješenje postoji i zove se - šlinga.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 09: A model, fashion detail, walk the runway at the Zimmermann Ready to Wear Spring/Summer 2020 fashion show during New York Fashion Week on September 09, 2019 in New York City. (Photo by Peter White/WireImage)
WireImage
Iz kolekcije Zimmermann za proljeće/ljeto 2020.

U ljetnim kolekcijama, naime, dominira odjeća i dodaci od pamučnog platna ukrašenog tradicionalnom tehnikom vezenja i bušenja (oblik rupa najčešće imitira lišće i cvijeće ili, pak, geometrijske likove) koja tkanini daje čipkasti efekt. Riječ je o tehnici tipičnoj za narodne nošnje mnogih europskih nacija.

MILAN, ITALY – SEPTEMBER 19: A model walks the runway at the Luisa Beccaria show during the Milan Fashion Week Spring/Summer 2020 on September 19, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Estrop/Getty Images)
Getty Images
Osim u svečane prilike, šlinga se uklapa i u svakodnevne. Luisa Beccaria, proljeće/ljeto 2020.

U Hrvatskoj je najpoznatija i najraširenija na području Slavonije u kojoj se izrađuje od 19. stoljeća, a ostavština je Francuza, o čemu svjedoči i njezin naziv - rišlje - prema francuskom kardinalu Richelieu iz 17. stoljeća, u čije je vrijeme vez postao popularan među velikašima.

Od svakodnevne haljine do vjenčanice

Tradicija se poštuje i kad je riječ o boji tkanine te su u kolekcijama najzastupljenije kreacije od bijelog platna koje se mogu odjenuti u najsvečanijim prilikama, pa tako bijela šlingana haljina može biti i vjenčanica. No, sukladno aktualnim trendovima, u trgovinama se mogu naći i komadi pastelnih i neonskih nijansi.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 07: A model walks the runway for Self-Portrait during New York Fashion Week: The Shows on September 07, 2019 in New York City. (Photo by Fernanda Calfat/Getty Images for NYFW: The Shows)
Getty Images for NYFW: The Shows
Self-Portrait haljina sa šlingom i volanima kao stvorena je za ljeto.

A kako uz šlingeraj jednako dobro pristaju glamurozni, sportski i elegantni dodaci, jedan te isti rupičasti komad može se nositi uz elegantne salonke u poslovnoj varijanti, sportske tenisice u ležernoj te uz glamurozne komade nakita i štikle u večernjoj varijanti.

Pamučna haljina A-kroja 759,90 kn H&M

Pamučne hlačice 129 kn NEW YORKER

Pamučna mini haljina 229,90 kn STRADIVARIUS

Sandale od tekstila Skechers 349 kn SHOE-BE-DO

Šešir od papirnatih traka 99,90 kn RESERVED

Čitajte i:

Jednostavno, a glamurozno: Bijela platnena haljina ove je sezone apsolutni must have

Jedna haljina vladarica je zagrebačke špice: Domaće trendseterice već nose svoje omiljene modele

Traper haljine su se vratile: Znamo 10 cool načina kako ih nositi i 14 odličnih modela iz trgovina

Trapezice su ponovno hit: Pronašli smo deset načina kako ih nositi u dnevnim i večernjim varijantama

Sva lica najtraženijeg proljetnog komada: Inspirirajte se sjajnim načinima na koje ga nose poznate dame

Linker
17. travanj 2024 18:50