Inspiracija

Na valovima dobrog stila: Vječna magija plisiranog materijala svaku će damu učiniti ženstvenom

Uzbiban poput morske površine, lepršav poput lahora i nestvarno lijep poput fatamorgane, plise je čuvar ženstvenosti u toplim ljetnim danima.

Od filmskog festivala u Cannesu prošlo je nekoliko tjedana, no još se priča o haljini koju je za crveni tepih odjenula njemačka influencerica Leonie Hanne. Riječ je o plisiranoj kreaciji talijansko-libanonskog dizajnera Tonyja Warda nadahnutoj rimskom togom i sašivenoj od prozirnog materijala koji se prelijeva u duginim bojama. Stoga je Leonie, vrteći se i mašući dugačkim skutima, podsjećala na vretenca ili nekog egzotičnog leptira, te tako svojom pojavom zasjenila mnoge poznate glumice. Plisirana odjeća, naime, svoju ljepotu otkriva upravo u pokretu, kad se nabori rastvaraju pokazujući svu raskoš tkanine i kroja.

image
Altuzarra proljeće/ljeto 2021
PROFIMEDIA

Upravo zato što je za izradu plisea potrebno dvostruko ili trostruko više tkanine nego kod običnog nabiranja, plise je kroz povijest - a nosili su ga još stari Egipćani prije tri tisuće godina, bio statusni simbol. To je ostao do danas premda se u konfekcijskoj proizvodnji više ne izrađuje ručno. Najpopularniji je “sunčani plise” kod kojeg falde “izlaze” zrakasto iz centra - struka haljine ili suknje, šireći se u punom krugu oko tijela.

image
Leonard Paris
LEONARD PARIS

Čitajte i: Ukradi stil! Olivia Culpo 'karantenski' stil nije odbacila, rastura i u ležernom izdanju

Vječna inspracija dizajnerima

Drugi najčešće korišteni plise je onaj s uspravnim, simetričnim naborima poput harmonike, pa su odjevni predmeti i nešto uži. Oba tipa u aktualnoj kolekciji ima luksuzna francuska modna kuća Leonard Paris. Kreativni direktor Georg Lux se pritom poigrao bojama i uzorcima koji su drugačiji na naborima i unutar njih, zbog čega su haljine dobile na atraktivnosti. Uz takve kreacije, prikladne i za velike svečanosti poput vjenčanja, ne treba nositi puno modnih dodataka, tek sandale i malu ručnu torbu, eventualno, krupne naušnice.

image
Blackpearl by Sara Lončarić
PROMO

Bibhu Mohapatra, indijski dizajner koji živi i radi u New Yorku, oduševio je pak kolekcijom toaleta od svile s pliseom na rukavima ili stražnjem dijelu haljine, koje kombinira s krutim dijelovima ukrašenima štrasom. No plisirani se komadi mogu nositi i u svakodnevnim situacijama. Takva suknja oplemenit će kombinaciju s običnom pamučnom majicom i tenisicama, dok će plisirana bluza učiniti elegantnim isprane traperice. Dapače, baš su na tom kontrastu ženstvenog i robusnog osmišljene aktualne kolekcije urbanih brendova koji nude i plisiranu odjeću sportskog kroja, poput komotnih hlača rastezljivog struka ili pak topića.

Ovu i brojne druge zanimljive teme pronađite u novom broju Glorije IN, na kioscima u subotu 31. srpnja uz Jutarnji list.

image
Gloria produkcija
Linker
17. travanj 2024 16:16