novi vrući trend

Batik - drevna ručna tehnika bojenja: Svakom outfitu daje dozu otkačenosti, a možete je isprobati i kod kuće

U trendu je odjeća s atraktivnim mrljastim uzorcima, nadahnutim hipijevskom estetikom. U popularnim trgovinama pronašli smo odlične komade koji ću idealni za proljeće.

Trenirke, kao i druga praktična, udobna pamučna odjeća postale su uniforme nove normalnosti, no jednoobrazno odijevanje nakon nekog vremena dosadi. Stoga su hit postali modeli s uzorkom batika koji trenirkama daje dojam unikatnosti. Proces bojenja materijala je, naime, takav da ne mogu nastati dva potpuno identična uzorka, pa čak i kad je riječ o masovnoj proizvodnji.

image
Britanska manekenka Daisy Lowe.
STANLEY/BACKGRID/BACKGRID UK PROFIMEDIA

U originalu, batik je drevna ručna tehnika bojenja pomoću voska tipična za Indiju, jugozapadnu Aziju i centralnu Afriku, kojom se ukrašavala tradicionalna odjeća.

Ugrijanim tekućim voskom majstori batika prema nacrtanom uzorku na tkaninu nanose vosak kojim pokrivaju mjesta koja ne žele obojiti. Zatim tkanine uranjaju u različite boje, počevši od svjetlije prema tamnijima, a prije svakog uranjanja ponove postupak voskom.

Čitajte i: Donosimo savršene stilske savjete! Jednostavnost se uvijek isplati, a detalji itekako čine razliku

image
Christian Dior
ARCHIVIO MEZZANOTTI/SHUTTERSTOCK Editorial/Profimedia

Kako se lako lomi, kroz pukotine tijekom procesa bojenja ipak prodre boja, zbog čega uzorak izgleda poput paukove mreže. Tehnika kojom je pak ukrašena odjeća iz proljetnih kolekcija je bojenje “čvoranjem”, preklapanjem i vezivanjem tkanine, a popularna je postala u vrijeme hippie pokreta krajem 60-ih.

Napravite sami svoj otkačeni komad

Tko ima volje i vremena, može probati i sam. Za bojanje u kućnoj radinosti je najbolje nabaviti bijelu majicu ili hlače od pamuka (sintetički materijali neće primiti boju). Odjevni predmet je potrebno vezati u čvor ili stisnuti širokom trakom na željenim mjestima. Potom se potopi u vodu s prethodno otopljenim bojilom i iskuhava nekoliko minuta na visokoj temperaturi.

image
Paco Rabanne
PACO RABANNE VIA BESTIMAGE/BES PROFIMEDIA

Na dijelovima koji su zavezani tkanina neće primiti boju, granice između boja neće biti oštre, a krajnji opći dojam je - mrljasti izgled. Samo jedan takav komad daje odjevnoj kombinaciji dozu otkačenosti i originalnosti, a ove je sezone pritom na snazi pravilo da se nosi od glave do pete. Uz takvu upadljivu odjeću nose se pastelni i fluorescentni modni dodaci: prvi s batikom svjetlijih boja, a drugi s jarkim nijansama.

Čitajte i: Biste li ih nosili? Modna prognoza kaže da će ove cipele biti veliki hit proljeća 2021.

image
Majica od pamuka 199,90 kn ZARA.
ZARA
image
Pamučne hlače 229,90 kn ZARA.
ZARA
image
Hlače od pamuka 149,90 kn BERSHKA.
BERSHKA
image
Bodi od pamuka 119,90 kn C&A.
C&A
image
Pamučna majica kraće dužine 69,90 kn BERSHKA.
BERSHKA
image
Prošivena jakna s tie dye uzorkom 279,90 kn PULL&BEAR.
PULL&BEAR
Linker
18. travanj 2024 02:43