BILJANA BLIVAJS CROPIX
ODRŽIVA MODA

Ako sanjate o dizajnerskoj haljini, ove dvije prijateljice mogu vam je iznajmiti. Otkrile su nam koji modeli su najtraženiji

Varaždinka Anastazija Šamec i Zagrepčanka Emma Ćosić upoznale su se prije dvije godine na poslu i odmah kliknule i to ne samo kao prijateljice već i poslovne partnerice. Prvo su otvorile marketinšku agenciju, a onda i dućan za najam dizajnerskih haljina za sve prigode.

Varaždinka Anastazija Šamec i Zagrepčanka Emma Ćosić upoznale su se prije dvije godine na poslu i odmah kliknule i to ne samo kao prijateljice već i poslovne partnerice. Prvo su otvorile marketinšku agenciju, a onda i dućan za najam dizajnerskih haljina za sve prigode.

"Puno puta smo kupovale haljine za jednu prigodu, koje bi onda stajale u ormaru godinama neiskorištene. To nam je bio dovoljan motiv da stvorimo priču koja djevojkama omogućuje da si iznajme dizajnerske haljine, koje si inače možda i ne bi mogle priuštiti", govore Anastazija Šamec i Emma Ćosić, obje velike ljubiteljice mode koje su se upoznale prije dvije godine na poslu i odmah kliknule i ubrzo odlučile krenuti u poduzetničke vode.

"Prvo smo otvorile marketinšku agenciju, ali je u nama uvijek tinjala ljubav prema modi i stalno smo mozgale što bismo mogle raditi povezano s njom. Bacile smo se u vatru s marketinškom agencijom i to nam je "core" biznis, ovo je za sada još uvijek hobi, ali nadam se da će se razvijati u lijepu poslovnu priču", govori Emma koja je završila Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta dok je Anastazija studirala diplomaciju na Libertas međunarodnom sveučilištu.

image

Emma Ćosić i Anastazija Šamec

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Zapravo je naša prvotna ideja bila proizvoditi klasičan bijeli T-shirt. Sve cure znaju koliko je važno imati dobru bijelu majicu u ormaru – to je naša svakodnevna uniforma - i tako je došlo do naziva našeg dućana. No, shvatile smo da bi nam proizvodnja majica bila preskupa i nismo bile sigurne koliko bi se ekonomski isplatila pa smo tijekom razgovora došle na ideju za najam dizajnerskih haljina", objašnjava Emma. Za početak su klijenticama ponudile svoje haljine koje su godinama pažljivo skupljale, a kako se posao razvijao, počele su na luksuznim platformama i kupovati haljine. Neke su čak donirale i njihove prijateljice. Održiva moda definitivno je budućnost modne industrije, slažu se djevojke, jer sve više ljudi postaje svjesno utjecaja brze mode na planet.

image

Anastazija u haljini Self-Portrait

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Uniforma postoji šest mjeseci i za sad je odaziv jako dobar. Mislim da baš nedostaju platforme za najam dizajnerskih haljina. Dolaze nam djevojke koje su pozvane na vjenčanja, razne prigode i evente, a imamo i dnevne varijante haljina. Imamo za svakoga ponešto, od jednobojnih, cvjetnih pa sve do malih crnih koje su uvijek tražene", govori Emma. O svakom modelu, kaže, dugo razmišljaju i ni jedna nova koju odaberu nije slušajno završila u showroomu. Trenutačno se u Uniformi mogu naći kreacije raznih dizajnera - od Jaquemusa, Norme Kamali, Rotatea, Odd Musea, Rat&Boa...

"Haljine se iznajmljuju preko našeg Instagram profila ili direktno u showroomu koji se nalazi na adresi Ilica 205, gdje se svi komadi mogu isprobati. Zatim se isporučuju na adresu ili haljinu možete preuzeti sami - čistu i spremnu za nošenje. Jednom kad se vrati u "nimalo uniformirani" store, spremna je na novi najam i novu vlasnicu", objašnjava Emma. Ovo je, kaže, tek početak jer žele da Uniforma postane prepoznatljiv brend.

image

Emma u haljini brenda Odd Muse

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Kao dvojac, djevojke odlično funkcioniraju u poslu, kažu da je Emmi glava u oblacima, ali zato je Anastazija često spusti na zemlju i savršeno se nadopunjuju. Napominju da baš zbog tih međusobnih razlika jedna od druge mogu učiti.
A koje su njima omiljene haljine? Emmi Odd Muse kratka crna haljina koju rado nosi i Hailey Bieber, dok se Anastazija nije mogla odlučiti između koktel modela britanskog brenda Self-Portrait i cvjetne kreacije koju potpisuje danski dizajnerski dvojac, Rotate Birger Christensen.

image

Anastazija u haljini danskog brenda Rotate Birger Christensen

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Najčešće me se može vidjeti u trapericama, bijelim majicama i sakoima, ali kada nosim haljine, one moraju biti posebne. I tu uskače Uniforma. Budući da nam dolazi hladnije vrijeme, a uskoro i blagdani, trenutačno smo u potrazi za haljinama dugih rukava i onima na šljokice", govori Emma. Inače, u Uniformi haljine možete iznajmiti za 40 do 60 eura, na tri do pet dana.

Linker
05. listopad 2024 14:02