Stilsko čistilište

Svjetski dizajneri okreću se minimalizmu: Umjesto jarkih boja, naglasak je na eleganciji i praktičnosti

Što zbog očuvanja okoliša, što zbog pandemije covida-19, aktualnim kolekcijama zavladali su jednostavni krojevi i prirodne boje.

Već je nekoliko sezona primjetna tendencija pojednostavnjivanja odjeće te dizajniranja multifunkcionalnih predmeta koji neće ovisiti o trendovima. To je, naime, odgovor kreatora na brendove “ brze mode”, kao što je Fashion Nova, čija je poslovna filozofija proizvesti što više što jeftinijih odjevnih predmeta, dok u dizajnu kopiraju modele s prestižnih revija ili komade u kojima se pojavljuju poznate osobe.

PARIS, FRANCE – SEPTEMBER 29: A model walks the runway during the Givenchy Womenswear Spring/Summer 2020 show as part of Paris Fashion Week on September 29, 2019 in Paris, France. (Photo by Estrop/Getty Images)
Getty Images
Givenchy proljeće/ljeto 2020.

Na taj način ne samo da se obesmislilo postojanje modnih trendova, nego se ubrzalo nekontrolirano trošenje prirodnih resursa i stvaranje tekstilnog otpada.

Prada proljeće/ljeto 2021.

A onda je pandemija koronavirusa poremetila lanac opskrbe i distribucije, a neizvjesnost egzistencije otvorila pitanje treba li nam uopće toliko odjeće. “Moda neće nestati, ona je radost življenja, no kupovat će se pametnije, ono što vrijedi i što traje - i što se može odjenuti višekratno”, rekao je Pierpaolo Piccioli, kreativni direktor kuće Valentino, koji je svoj stav potvrdio i kolekcijom visoke mode za jesen/zimu, nedavno prezentiranom putem weba.

Ugodni materijali i zemljane boje

Umjesto haljina jarkih boja i uvećanih cvjetnih motiva, genijalni Talijan osmislio je jednostavne bijele haljine namijenjene svečanim i dnevnim prilikama, ili pak za vjenčanja. Aktualne kolekcije kuća Prada i Givenchy također donose modele osnovnih krojeva kojima počinje svaki tečaj krojenja i šivanja, a materijali su pamučni i viskozni prirodnih boja.

Kolekcija visoke mode kuće Valentino predstavlja haljine bijele boje, jednostavnih linija i naglašenog volumena.

Givenchy 
catwalk fashion show at Paris Fashion Week SS20, in
Paris, France, September 2019,Image: 474790079, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia
Rick Gold / Capital pictures / P
Givenchy proljeće/ljeto 2020.

U Fokusu su udobnost, praktičnost i elegancija te ljepota detalja: ono što se donedavno smatralo “odjećom za intelektualke” sada polako prerasta u odjeću za ženu 21. stoljeća.

Pamučna jakna 390 kn PARFOIS

Haljina od viskoze 219,90 kn H&M

Natikače od umjetne kože 99 kn DEICHMANN

Kožnata torba Sara Burglar 690 kn KARLA

Čitajte i:

More kao vječna inspiracija: Osim u kosi, valovi su hit motiv i novih kolekcija poznatih dizajnera

Ostavljaju bez daha: 10 top komada u boji koja dominira ljetom 2020.

Drzak, moćan, seksi: Uzorak koji nikada nije izgledao bolje, a poznate dame nose ga besprijekorno

Ljeto je opet u znaku neodoljivih pastelnih nijansi: Nose se u jednoj boji ili u šik spoju nekoliko njih

Modni plan protiv vrućine: Nose se haljine na tanke naramenice, a mi vam donosimo najljepše modele!

Linker
14. travanj 2024 21:09