Kendall Jenner i  Gigi Hadid
 

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
MODA

Luda večer u Parizu: modeli i sportaši zajedno šetali pistom, Gigi Hadid i Kendall Jenner ujahale na slavni trg

Na Place Vendômeu održan je pravi modno-sportski spektakl, kojim je obilježeno 100 godina od prošlih Olimpijskih igara u Gradu svjetlosti.

Na Place Vendômeu održan je pravi modno-sportski spektakl, kojim je obilježeno 100 godina od prošlih Olimpijskih igara u Gradu svjetlosti.

Pariz već tjednima živi u slatkoj groznici iščekivanja početka Olimpijskih igara, svi pričaju i razmišljaju o sportu, pa je i "Vogue World: Paris", održan 23. lipnja na slavnom pariškom trgu Place Vendôme bio posvećen povezanosti mode i sporta. Riječ je o celebrity & fashion događaju koji časopis organizira već treći put za redom, a nakon New Yorka i Londona sad je na red došao i Grad svjetlosti. Bio je to pravi spektakl u kojem je sudjelovalo 132 modela, 69 plesača, brojni sportaši te dva konja - na kojima su na trg dojahale Kendall Jenner i Gigi Hadid, a ono što su publici prikazali bio je svojevrsni modno-sportski presjek posljednjih 100 godina.

image

Cara Delevingne

LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
image

Kendall Jenner i Gigi Hadid

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Organizatori su ih oživljavali dekadu po dekadu: biciklisti iz francuskog nacionalnog tima zajedno s manekenkama rekreirali su dvadesete godine prošlog stoljeća uz Chanelove kreacije: tri komada bile su rekreacije temeljne kolekcije Gabrielle Chanel iz 1924., a dva noviji dizajn temeljen na ranom Chanelu, nakon čega je slijedio izbor druge mode inspirirane 1920-ima. Tridesete su obilježene podsjećanjem na atletiku i haute couture Cristóbala Balenciage: dvije njegove upečatljivo kreacije iz tog doba rekreirao je Balenciagin kreativni direktor Demna, koji je prikazao i dodatne kreacije izrađene za ovu prigodu.

image

Anna Wintour

LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
image

Diane Kruger i Norman Reedus

LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Četrdesete su bile homagge vodenim sprotovima pa su pistom prodefilirali modeli u Jacquemusovim komadima za bazen, aludirajući na desetljeće koje nam je dalo bikini. Pedesetih je dominirala Diorova New Look estetika, a slavni dizajner je između ostalog inspriaciju crpio i iz viktorijanskih navika jahanja pa to desetljeće slavi konjički sport zbog čega su manekenke Gigi Hadid i Kendall Jenner na Place Vendôme stigle jašući na konjima, pri čemu su i one i životinje bile u potpunosti opremljene Hermès kreacijama.

image

Jared Leto

LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
image

Eva Longoria

OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Šezdesetih su Courrèges i Paco Rabanne uveli modu u svemirsko doba, inspirani estetikom mačevaoca, pa su nas Nicolas Di Felice iz Courrègesa i Julien Dossena iz Rabannea svojim radovima podsjetili na to doba. Davne 1973. godine, pet francuskih i pet američkih dizajnera priredilo je reviju u palači Versailles — povijesnu noć od koje se zvala "Bitka za Versailles", a upravo je to bila referenca za osvrt na 70-e na Place Vendôme: modna kuća Givenchy, koja je tad bila među pariškim kućama koje su sudjelovale u "bitci", na Vogue Worldu predstavila je pet lepršavih ogrtača inspiriranih 70-ima, koje su modeli nosili preko gimnastičkih trikoa.

image

Diane von Furstenberg

OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA
image

Alexa Chung

OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA OLIVIER BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Osvrta na 80-e bio je je hommage borilačkim vještinama i snazi. Tih je godina, naime, u trenud bio power dressing, Saint Laurent je gradio ramena koja je bilo nemoguće ignorirati, a skupina japanskih dizajnera osvojila je Pariz: zato su uz konceptualne kreacije Junye Watanabe, Comme des Garçons i Noir Kei Ninomiya koje su nosili modeli, trgom uz njih prodefilirali i majstori borilačkih vještina. Kao hommage devedesetima, u kojima je Francuska osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo, modelima su društvo pravili nogometaši s te utakmice te članovi nogometne lige Paris Île-de-France, a prikazana je i reinterpretacija slavne trobojne haljine pokojne ikone Azzedine Alaia. Dvije tisućite su pak rekreirane kao svojevrsna oda hit dizajnerima i modnim brendovima tog razdoblja - kući Louisu Vuittonu i dizajneru Nicolasu Ghesquièreu, te bijelom sportu tj. tenisu pa su Serena Williams i Venus Williams nosile Off-White i Marine Serre lookove.

Ništa u vezi lokacije i datuma održavanja ovog modnog spektakla nalik broadwayjskom mjuziklu nije bilo slučajno: slavna dizajnerica Gabrielle Coco Chanel nekad je živjela u apartmanu hotela Ritz na trgu Place Vendôme, na kojem je svoj modni atelje imala slavna Elsa Schiaparelli, a na dan eventa, 23. lipnja, slavi se međunarodni Olimpijski dan, ali i 100 godina od posljednjih Olimpijskih Igara u Parizu. Događaj se također referirao na 23. lipnja 1894., dan kada je osnivač moderne olimpijade, francuski plemić Pierre de Coubertin, pokrenuo Međunarodni olimpijski odbor. Završetak programa bio je pak posvećene estetici breakdancera, koji će se po prvi put u povijesti natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu koje se održavaju od 26. srpnja do 11. kolovoza. Bila je to usitinu večer za pamćenje. Pogledajte cijelu galeriju!

Linker
24. lipanj 2024 17:15