Getty Images
Top ili flop?

Trend 'ružne obuće' otišao je korak dalje: Ako su vam tenisice na petu bile nepodnošljive, ove će vam biti još gore

Sjećate li se kada su u modu došle tenisice na petu? Svaka djevojka i žena ih je željela imati te se nose još i danas. Slična sudbina mogla bi zadesiti i najnoviji izum svjetskih dizajnera - fuzija tenisica i elegantnih cipela na petu koje se polako probijaju na modni vrh i u ormare trendseterica.

Kada govorimo o modnim trendovima, ovo je definitivno godina neobičnih tenisica koje u modnim krugovima zbog svog robusnog i nimalo elegantnog izgleda nazivaju "ružnima". U početku su bile omražene, no sada skoro svaka trendseterica ima barem jedan par. Popularizirala ih je modna kuća Balenciaga, a kasnije su joj se pridružili i drugi vodeći brendovi poput Guccija, Louisa Vuittona, Stelle McCartney i drugi.

No, čini se da je "ružni trend" otišao korak dalje, spajajući takve modele tenisica i štikle. Dizajner veganske obuće Mats Rombaut, poznat po natikačama s motivom salate, na ovogodišnjem Tjednu mode u Parizu predstavio je simbiozu robusnog i elegantnog. Iz njegovog kreativne palice nastale su cipele-tenisice s ortopedskim gumenim džonom iz kojeg proviruje tanka, metalna potpetica. Njegova vizija trendi obuće dolazi u nekoliko varijanti - od "klasičnih" salonka, preko gležnjača s čičkom pa sve do visokih pvc čizama, a cijena im je od 3500 do 4600 kuna.

No, Rombaut nije jedini koji je šokirao ovim fuzijskim trendom. Rumunjska dizajnerica Ancuta Sarca bazirana u Londonu na Tjednu mode u Parizu modelima je obula cipele sa širokim vezicama i jezikom kakvi se obično nalaze na tenisicama i kitten petom popularnog brenda Nike. Sarca je rekla kako je prvi model nastao iz puke potrebe, u okviru osobnog projekta.

"Imala sam puno starih Nike tenisica i štikli pa sam ih odlučila pretvoriti u nešto što bih ponovno nosila", objasnila je i dodala kako od tada skuplja stare tenisice i cipele drugih ljudi te im daje "drugi život". Njezine cipele-tenisice sada su viralni hit koji se prodaje po cijeni od oko 2050 kuna.

Slično kao i Sarca, studentica modnog dizajna iz Berlina All Amin izrađuje neobične tenisice na petu nalik gljivi i s gornjištem od starih Nike tenisica. Rastući trend spajanja ležernih tenisica i elegantnih cipela s potpeticom zapravo ne čudi jer granica između muževnog i ženstvenog odijevanja sve više blijedi. Moda postaje univerzalna, neovisna o spolu i svatko nosi ono što želi.

Stoga se nećemo iznenaditi ako u sljedećih nekoliko mjeseci na stopalima ljubiteljica mode vidimo upravo ovakve modele obuće. Izbor želite li ih nositi je samo na vama.

Linker
20. travanj 2024 03:22