Njezina stilska priča

Sarah Jessica Parker: Od crne haljine na bretele iz cjenovno pristupačnog dućana do modne ikone

Zvijezda i izvršna producentica ‘Seksa i grada‘, u čiju smo se odjeću iz serije i filmova zaljubili, prelistala je svoj spomenar i otkrila tajne o svom stilskom razvoju na Met Gali, najvažnijem modnom događaju na svijetu.

Mnoge nezaboravne modne priče počinju klasikom, malom crnom haljinom s kojom se ne može pogriješiti iako baš nije inspirativna... U tom sumornom izdanju počeo je 1995. uspon po kliskoj, stilskoj pisti današnje modne ikone Sarah Jessica Parker, koliko god to zvučalo nevjerojatno. Naime, zvijezda i izvršna producentica serije "Sex i grad" u čiju smo se odjeću sa seta zaljubili, prelistala je ekskluzivno za Vogue svoj modni spomenar i otkrila kako je izgledao njezin stilski razvoj na najvažnijoj modnoj priredbi na svijetu.

Zvijezda čiji odjevni stil mnoge nadahnjuje, otkrila je da se na prvoj Met Gali u njujorškom Muzeju umjetnosti Metropolitan, od kada je organizaciju preuzela Anna Wintour, današnja umjetnička direktorica svih izdanja Voguea, pojavila u crnoj haljini na bretele iz cjenovno pristupačnog dućana. Prema njezinom tijelu prepravila ju je krojačica iz kvarta, i to je bilo to, priznala je.

Dešifriranje apstraktnog

“Netko mi je dao čašu s bijelim vinom, koje, zapravo, nisam pila, ali sam fotografirana baš tada, s tim u ruci. Te večeri sama sam se pobrinula za šminku i frizuru: bila su to vremena kad je Met Gala bila manja, mirnija i tiša. Da sam znala kakav me "roller coaster" očekuje na sljedećim događanjima u Metropolitanu, zahvalila bih se Vogueu na pozivnici - rekla je napola u šali za "modnu Bibliju". Jer, tko je mislio da je to "samo" odabrati haljinu, srediti se i dobro se provesti na događaju, jako se vara.

"Ni danas mi nije jasno da još postoje uzvanici koji nisu i nikad neće provesti sedam do 10 mjeseci radeći na kostimu za taj događaj, u skladu s propisanom temom, poput mene", kaže, dodajući da joj nije lako dešifrirati apstraktne teme tog modnog događaja.

image

Sarah Jessica Parker na Met Gali 2013.

PETE MARINER/AVALON/PROFIMEDIA

Čitajte i: Dvije nove titule i još više moći: U 71. godini života Anna Wintour dobila veliko promaknuće

"Kako uspijevam? Danima pričam o tome što bi to mogli biti, pitam se kako ću definirati koje mi se vrzmaju glavom? Nakon tolikih godina dolazaka na Met Gala, zaključila sam da je hvatanje rezona u apstrakciji nešto poput izvođenja pjesme: ili ste interpret ili niste", priča glumica.

Njezin velik modni iskorak, kad je iskočila iz mora "copy-paste" haljina i postala modna ikona, dogodio se 2006. na Met Gali čija je tema bila "AngloMania: Tradition and Transgression in British Fashion". Pojavila se u senzacionalnoj haljini čiji joj je autor, Alexander McQueen, te večeri bio i pratitelj. Od te večeri pa do njegove smrti bili su prijatelji: on joj je prenosio svoj umjetnički credo, a ona je njegove modne lekcije nadograđivala vlastitim idejama. Često joj je govorio: "Oslobodi se, budi luđa od mene".

image

Sarah Jessica Parker na Met Gali 2010.

K03/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Na Met Gali nosila je i haljine s kojima se nije otprve poistovjetila: tek kasnije je, kad bi njezin look pohvalno odjeknuo u javnosti, shvatila što je dizajner htio postići i odala mu priznanje. Takva je bila kreacija Royja Halstona Frowicka, osnivača prvog američkog luksuznog brenda Halston Heritage koju je nosila na 2010. Bila je to posveta modi iz njujorškog Kluba 54 u 70-im godinama prošlog stoljeća. Reakcije su bile:"Wow!" iako je vjerovala da joj boja šampanjca, u kojoj je Halston osmislio haljinu, ne pristaje. S druge strane, među najdražima joj je kultna, crnobijela kreacija Oscara de la Rente s Met Gale 2014.

image

Sarah Jessica Parker na Met Gali 2014.

ANTHONY BEHAR/DDP USA/PROFIMEDIA

Crkveni toranj

Poznata je i po tome što šlep krasi izvezen kreatorov potpis. Ona se dosjetila da ga treba tamo postaviti, dizajner ju je glatko odbio, ali glumica nije popuštala.

"To je bila posljednja haljina koju je kreirao, pokazana u javnosti. Tek kad je glamurozna večer prošla, de la Rentini suradnici otkrili su mi da je bio tako sretan što sam ga nagovorila. Bio je vrlo skroman, mislio je da je takva gesta pretjerana“, kaže Sarah Jessica Parker.

image

Sarah Jessica Parker na Met Gali 2015.

DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ususret najglamuroznijem modnom događaju godine: Prisjetili smo se genijalnih izdanja s Met Gale

Naravno, svi pamte crkveni toranj kojim je 2018. upotpunila kreaciju Dolce&Gabbana od brokata u zlatnoj boji, s printom crvenih srca. Kaže kako su je gotovo polegli u vozilo kojim je stigla u muzej... Kad ju je ugledala, Anna Wintour je gotovo neprimjetno kimnula glavom, zadovoljna kako je protumačila temu:"Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination".

image

Sarah Jessica Parker na Met Gali 2018.

IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Rijetka je to čast. Zato glumici nije teško palo to da je iste noći, kad se poslije Met Gale vratila kući, bez ikakve pomoći, sama vadila ukosnice i kopče iz kose ne bili li konstrukciju skinula s glave. I to je dio te velike modne priče, a kako izgleda, zna samo ona.

Linker
20. travanj 2024 14:23