ČARI TEHNOLOGIJE

Putujte sa stilom i - pametnom prtljagom

Posljednjih godina mnogi startupovi i proizvođači putnih torbi trude se osmisliti prtljagu koja će u spoju s tehnologijom korisnicima pružiti potpuno novo iskustvo putovanja. Jedna od prvih takvih prtljaga je bila ona američke kompanije Bluesmart, a među posljednjima je tehnološka invoacija tvrtke Raden.

Novu liniju pametne prtljage kreirao je Josh Udashkin, bivši odvjetnik dobro upoznat sa svim “čarima” putovanja, a kovčezi dolaze u veličinama od 55 cm i 71 cm te u sedam boja. Cijena im se kreće od 295 dolara za manju torbu do 595 dolara za set, a “pametni” su jer imaju Bluetooth tehnologiju zahvaljujući kojoj uz pomoć aplikacije možete pratiti gdje vam je torba.

Pametna prtljaga će vam otkriti i koliko je teška, jeste li prekoračili dozvoljenu težinu i koliko ćete to platiti određenoj aviokompaniji, a možete saznati i raspored letova te napuniti svoj mobitel ili tablet.

Najveća novost je to da možete locirati torbu ako je izgubite, ali nažalost ne smijete biti previše udaljeni – samo nekih 50 metara. Raden kovčezi dolaze u bijeloj, crnoj, svjetloplavoj, svjetloružičastoj, zelenoj, plavoj i u boji lavande, a trenutno su dostupni samo u SAD-u i Kanadi. Ipak, mnogi nestrpljivo iščekuju daljni napredak u razvoju “kovčega s mozgom”, a najviše pozornosti dobio je onaj izraelske tvrtke NUA Robotics, koja je početkom ove godine na sajmu potrošačke elektornike u Las Vegasu predstavila pametnu putnu torbu koja svog vlasnika prati.

Linker
27. travanj 2024 05:35