Održive i prekrasne

Poznati slovenski restoran ima najšarenije i najveselije uniforme: Za njih je zaslužna svjetski priznata dizajnerica Matea Benedetti

Ljubav prema prirodi spojila je slovensku dizajnericu i voditeljicu Hiše Franko koje su osmislile jedinstvene uniforme za osoblje restorana.

Suradnja između poznatog slovenskog restorana Hiše Franko i slovenske modne dizajnerice Mateje Benedetti rodila se ovog proljeća i oživjela u svom fizičkom obliku početkom srpnja. Ana Roš, voditeljica restorana i Matea su osmislile nove uniforme osoblja koje odražavaju bit Hiše Franko i njezinog prekrasnog okruženja.

Ana i Matea upoznale su se preko zajedničke prijateljice Alme Kochavy, koja je znala da će njih dvije odmah 'kliknuti'. Naime, obje u sebi nose ljubav prema prirodi, a Ana se zaljubila u Matejin rad i zamolila ju je da dizajnira uniforme za konobare i sommeliere, kao i za tim koji radi na recepciji.

image
Hiša franko i Matea Benedetti.
PRIMOŽ LUKEŽIČ

"Već neko vrijeme pratim rad Mateje Benedetti i uvijek sam se divila odvažnim ljudima. Naš pogled na život slično je šarolik, ali prije svega vrlo je blizak prirodi. Jednog sam jutra, gledajući preko livada prema Krnu s kavom u ruci, razmišljala o budućnosti. Još nas je nekoliko tjedana dijelilo do ponovnog otvaranja restorana, a brige i strahovi su se nakupili do te mjere da više nisam ni primjećivala ništa lijepo oko sebe. Probudio me taj pogled na zelenilo oko mene. Uzela sam telefon i nazvala Mateju. '' Učinimo nešto ludo, Matea. Unesimo u restoran divlju prirodu, šarenilo, zelenilo...", priča Ana.

image
Hiša franko i Matea Benedetti.
PRIMOŽ LUKEŽIČ

Čitajte i: Lei Lou by Alex ovoga ljeta u Opatiji: U luksuznom hotelu osim modnih krpica nude se i svjećice s potpisom Donne Vekić!

I tako se rodila ideja za uniforme s motivima leptira, vilinskih konjica, paprati, maka i maslačka.

Odjeća za Hišu Franko izrađena je u potpunosti od materijala bez životinjskog podrijetla. Muške jakne i polo majice izrađene su od 100 posto organskog pamuka (GOTS certifikat) i digitalno tiskane na vodenoj bazi. Ženska odjeća izrađena je od viskoze, a tiskana je motivima livadskog bilja i životinja.

image
Hiša franko i Matea Benedetti.
PRIMOŽ LUKEŽIČ

Osim toga, odjeća sommeliera ukrašena je uzorkom vinove loze i grožđa. Paleta boja je u prirodnim, toplim nijansama koje odražavaju toplinu unutrašnjosti Hiše Franko, a sve majice su izrađene od ECOVERO tkanine koja se temelji na drvnoj masi i koja je 100 posto biorazgradiva. Sva odjeća izrađena je lokalno, a materijali se nabavljaju u Italiji.

image
Hiša franko i Matea Benedetti.
PRIMOŽ LUKEŽIČ

Matejin brend Benedetti Life održiv je, luksuzan i veganski brend kojeg je Vogue Italia 2014. opisao kao jednog od najperspektivnijih organskih brendova. Benedetti Life osvojio je titulu “Najboljeg održivog i luksuznog brenda godine” na dodjeli nagrada Eluxe u Londonu te je zajedno sa Stellom McCartney proglašen jednim od pet najboljih luksuznih i veganskih modnih brendova na tržištu.

image
Hiša franko i Matea Benedetti.
PRIMOŽ LUKEŽIČ
Linker
19. travanj 2024 16:59