Foto: Sophie Mutevelian / tomdixon.net
DIZAJN TOMA DIXONA

Ovako izgleda suvremena crkva ukorak s dizajnom

Ovog svibnja održao se sedmi Clerkenwell Design Week u Londonu. Malen festival dizajna u jednoj od ljepših četvrti centralnog Londona s vremenom je prerastao u međunarodni događaj koji svake godine donosi najbolje iz svijeta trudeći se ponuditi inovativan pristup upotrebi i raširenosti dizajna. A jedan se projekt u sklopu festivala definitivno pokazao drugačijim.

Ideja gdje crkva postaje mjesto cjelodnevnog druženja s odvojenim prostorom za rad, bilo u grupama ili samostalno (nazivaju ga još i ‘coworking’) dok vam sa stropa iz 17. stoljeća vise dizajnerske lampe Toma Dixona, postala je mogućom. Vikar crkve St. James u londonskoj četvrti Clerkenwell, Andrew Baughen, pokazao je otvorenost prema suradnji sa svjetski poznatim dizajnerom Tomom Dixonom kako bi prostorije ove jedinstvene sakralne građevine dizajnerski oplemenio i otvorio svim stanovnicima četvrti te im ponudio mjesto za druženje i kreativan rad tijekom cijelog dana.

Zahvaljujući ovoj suradnji crkva St. James oživjela je na sasvim moderan i drugačiji način. Veliki dizajnerski luster postavljen je u glavnu crkvenu prostoriju gdje se održavaju, između ostalog, i mise nedjeljom, ‘coworking’ prostor je oplemenjen novim komadima namještaja i rasvjetnim tijelima prezentiranim na ovogodišnjem sajmu dizajna u Milanu, a kroz hodnike crkve i sporedne prostorije također su postavljeni novi modeli lampi, sve s potpisom studija Toma Dixona. Kao što poručuje i sam dizajner, moderan dizajn u zanimljivoj je kontradikciji s povijesnim detaljima crkve koja datira još iz 17. stoljeća. I na kraju krajeva, dokaz kako takav spoj može sasvim dobro funkcionirati u 21. stoljeću.

Kako Crkva s vremenom evoluira i prilagođava se izazovima društva novog doba, ili bi barem trebala, tako je i ovaj dizajnerski projekt otvorio vrata novoj publici te pokazao koliko su ‘neobične’suradnje ovog tipa postale potreba.

Linker
25. travanj 2024 18:37