Zbogom, Pierre Cardin

Odlazak legende: Odijevao je Beatlese i slavne dame te zauvijek obilježio modnu povijest

Ovog tjedna napustio nas je modni velikan Pierre Cardin koji je život posvetio stvaranju neobičnih, predivnih predmeta, od mode preko parfema pa do odvažnih interijera, sve što je njegova ruka dotakla pretvaralo se u pravo remek-djelo s pomakom genija. U 70-godišnjoj karijeri radio je sa srcem i strašću, zbog čega su ga obožavali slavni i poznati zaljubljenici u visoku modu.

Slavni modni dizajner Pierre Cardin preminuo je jučer u 99. godini života, u mjestašcu Neuilly, nedaleko Pariza. Apsolutni prvak avangarde, koji je 'ponovno osmislio' muško odijelo i obožavao geometrijske oblike, govorio je kako nikad ne namjerava stati - zato je marljivo radio od 14. godine pa skoro do kraja života.

Pietro Costante Cardin rođen je 1922. godine u okolici Trevisa u Italiji, no već je 1924. godine s roditeljima morao prebjeći u Francusku, gdje je dobio novo ime - Pierre. Već je sa 14 godina počeo izučavati krojački zanat, a kad je 1944. preselio u Pariz, uspio je dobiti posao kod čuvenih dizajnera Else Schiaparelli i Christiana Diora, dok je kuća Balenciaga talentiranog mladića - odbila. Nakon bogatog iskustva, 1950. godine mladi Pierre pokrenuo je vlastiti brend, a ostalo je, kako kažu, povijest.

image
Modeli na izložbi koja je obilježila 70. godišnjicu rada slavnog Pierrea Cardina
LUCAS BARIOULET/AFP/PROFIMEDIA

'Svemirac' modne scene sa savršenim smislom za estetiku

Legenda svjetske modne scene ušla je u modnu elitu svojom fantastičnom vizijom mode u sklopu pokreta "Space Age", koja je započela s lansiranjem Sputnika 1957. godine, a povezana je uz oduševljenje svime što je 'svemirsko' i tehnološki napredno.

Tako su nastale njegove futurističke mini haljine u kombinaciji s otkačenim šeširima i visokim čizmama od PVC-a, koje su kasnih pedesetih i ranih šezdesetih oduševile svijet.

Postao je slavan uz kultnu grupu The Beatles

Za njegovu je karijeru još važniji bio potpuni prekret koji je napravio kad su muška odijela u pitanju - taj klasičan odjevni komad, uz malo Pierreove čarolije dobio sasvim novo, uzbudljivo ruho, a kad su se u njegovim odijelima na sceni pojavili momci iz grupe The Beatles, obožavateljice nisu mogle doći sebi od oduševljenja, dok su muškarci hrlili krojačima kako bi iskopirali krojeve u kojima su nastupale glazbene legende tog razdoblja.

Podjednako vješt s iglom i olovkom

Od samog početka njegove karijere, Pierrea Cardina hvalili su ne samo zbog maštovitih i inovativnih krojeva, već i zbog njegove nevjerojatne vještine kada su krojenje i šivanje bili u pitanju, što je još jedan razlog zbog kojeg njegove kreacije ženskom ili muškom tijelu stoje kao salivene. Zanimljiva je činjenica da je u stvaranju nečeg novog, što je zauvijek obilježilo modnu povijest, pomogao i mentoru Christianu Dioru, kod kojeg je kao mladić radio, baš u vrijeme stvaranja legendarne kolekcije "New Look".

Svoje ime pretvorio je u brend

Pierre Cardin obožavao je svijet mode, no bio je i iznimno mudar poslovan čovjek. Svoje je ime rano pretvorio u brend te počeo raditi na parfemima i kozmetičkoj kolekciji koju su njegove obožavateljice s veseljem dočekale. Dizajnirao je 13 modela uzoraka koji su se mogli primjenjivati na razne proizvode pa čak i na automobile te na prvu otkrivati da je riječ o brendu Pierre Cardin.

Geometrijski oblici kao vječna inspiracija

Pierre je obožavao geometrijske oblike, a svoju je ljubav prenosio i na zgrade. Takozvana nekretnina 'Bubble House' koju je namjestio u svom prepoznatljivom stilu, ostavlja bez daha, a uz renovacije kuća, upustio se i u biznis s restoranima Maxim's koje je imao na više lokacija.

Moda za one koji se usude biti drugačiji

Slavni dizajner tijekom dugovječne karijere prirastao je srcu mnogih slavnih dama, od Brooke Shields do Naomi Campbell - pogotovo onih koje su željele biti originalne i primjećene. Njegova izjava da je odjeća poput vaze za tijelo, zauvijek je obilježila svijet mode.

Linker
18. travanj 2024 07:22