Javnost je shrvana

Odlazak francuskih ikona: Napustili su nas dizajner Thierry Mugler i autor stripova Jean-Claude Mézières

Velika imena pariške modne i stripovske scene bit će pamćena po izuzetnom doprinosu za modnu i kulturnu baštinu

Javnost će pamtiti Thierry Muglera po značajnom utjecaju na svjetsku modnu scenu i kreacijeama koje su podrazumijevale povezivanje second-hand odjeće, baleta i rokerskog spektakla. S druge strane, Jean-Claude Mézières svojim je ostvarenjima utjecao na rad mnogih imena stripovske, ali i filmske scene.

Odlazak obiju legendi dogodio se 23. siječnja, a vijest o Muglerovoj smrti javnost je saznala putem njegova službenog Facebook profila.

"S tugom objavljujemo odlazak Manfrieda Thierry Muglera, neka mu je vječni mir", stoji u objavi.

O smrti Jean-Claude Mézièresa obavijestili su iz nakladništva Dargaud, prenose strani mediji, a svjetska stripovska scena je shrvana. Crtača ćemo najviše pamtiti po "Valérian i Laureline", stripu prevedenom na više od 20 jezika koji se smatra klasikom znanstvene fantastike. No, crtač je imao velik utjecaj na novinsku ilustraciju, kao i na fotografiju i film, a njegov je utjecaj posebno značajan za "Ratove zvijezda".

Mugler je, s druge strane, u modni svijet unio spektakl kakav je do tada bio poznat tek na glazbenoj i kazališnoj sceni, a njegove kreacije ćemo pamtiti po strogom naglašavanju ženskih oblina - ramena je volio isticati jastučićima, a pojasevima bi zategnuo struk kako bi silueta bila što izraženija.

image


Lady Gaga u Muglerovoj kreaciji

JOSEPH KERLAKIAN/SHUTTERSTOCK JOSEPH KERLAKIAN/SHUTTERSTOCK

Mugler je uopće začetnik revija kakve danas imamo prilike gledati, a njegove kreacije su nosili David Bowie, Lady Gaga i Beyonce. Prije tri godine kreirao je haljinu za Kim Kardashian, koju smo imali prilike vidjeti na Met Gali.

Čitajte i: Zaljubljeni, divlji i usklađeni! Megan Fox u odvažnom dizajnerskom komadu proslavila nagradu svog dečka

Doprinos Thierry Muglera i Jean-Claude Mézièresa ostat će zapamćen u modnom, odnosno stripovskom svijetu, posebice zahvaljujući njihovim umjetničkim iskoracima i doprinosu za umjetnost kakvu danas poznajemo.

Linker
20. travanj 2024 14:11