PRIJEDLOG ZA VIKEND

Muzej prekinutih veza priprema odličan projekt ovog vikenda

Muzej prekinutih veza vas poziva da nedjelju 15. svibnja 2016. provedete na zagrebačkom Gornjem gradu. U povijesnoj jezgri obavite plac, prošećite s Baricom, zamijenite sjećanje za cvijeće i upalite Radio koji je tu prije radio!

Zagrebački muzej koji je u Hrvatskoj i svijetu slavu stekao zahvaljujući jedinstvenom modelu stvaranja zbirke uspomena na bivše ljubavi i neposrednim angažiranjem posjetitelja, ove nedjelje u Zagrebu priprema nešto posebno. Na Gornjem gradu, gdje živi već šest godina, oživjet će neke lijepe povijesne trenutke. Mapiranjem intimnih priča i doživljaja podsjetit će nas da je Gornji grad mnogo više od turističke atrakcije ili političkog središta. Višemjesečno istraživanje rezultiralo je umjetničkim projektom Gornji grad: Mijene srca koji će biti predstavljen kroz niz događanja na ulicama i trgovima, a na 24 sata zaživjet će nova radio stanica ‘Radio koji je nekad tu radio’ na frekvenciji 93.9Mhz. Emitirat će ekskluzivno u području Gornjeg grada, a riječ je eksperimentu na tragu onog koji se dogodio 15. svibnja prije točno 90 godina kada je skupina radio-amatera sa Markovog trga 9 odaslala prve radijske signale u zagrebački eter.

Također, svi posjetitelji su pozvani da Mali plac obave na Vranicanijevoj poljani, da razmijene svoja sjećanja za cvijeće, pogledaju izložbu u godinama zatvorenoj Demetrovoj 18, doznaju o čemu bi, da su se ikada sreli, razgovarali Krleža i Matoš. Djeca će imati prilike upoznati Gornji grad šećući s Baricom Cindrek koja će im otkrivati velike gornjogradske tajne. Ili da jednostavno prošeću gornjogradskim ulicama, svoj radio namjeste na 93.9 MHz i osluškuju bilo srcolikog središta Zagreba jer će biti u prilici osvojiti ručak na nekoj od tajnih lokacija.

Projekt Gornji grad: Mijene srca dio je interdisciplinarnog istraživačkog i inovativnog projekta The People’s Smart Sculpture (PS2) o kulturnom razvoju europskog grada budućnosti. Uz Muzej prekinutih veza, u projektu sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Helsinki Metropolia, GAUSS institut i Nacionalni institut i muzej Bitola, Sveučilište Kristianstad, Warehouse9 (Kopenhagen), Oslo Barnemuseum, Sveučilište Oslo, Sveučilište primijenjenih znanosti Düsseldorf i Gradska galerija Gdanjsk.

Linker
23. travanj 2024 10:06