Getty Images
Proljeće/ljeto 2018.

Lepršave haljine, zanimljivi uzorci i torbice oko struka - sve se to nosi na pariškim modnim pistama

Tjedan mode u Parizu stigao je svojem kraju, a među posljednjima su kolekcije su predstavili Louis Vuitton, Stella McCartney i Givenchy. Osim ženstevnih haljina, besprijekorno krojenih hlača, manekenke su nosile i komade inspirirane sportskom odjećom te torbice oko struka.

Kombinacija odjeće s kraljevskih dvora i sportskih komada zvuči nemoguće, ali ne i kad kolekciju stvara dizajner Nicolas Ghesquière. Ispod dugačkih frakova od žakarda s izvezenim zlatnim detaljima i šljokicama nazirale su se t-shirtovi s printom likova iz serijala "Stranger Things" i kratke svilene hlačice, nalik onima za trčanje, te lakirane kožnate hlače. Kreativni direktor kuće Louis Vuitton posudio je krojeve kraljice Marije Antoinette - preko haljina od šifona manekenke su nosile nešto nalik korzetima. No, čak su se i takvi komadi posuđeni iz prošlosti nosili na novi model robusnih tenisica. Uspješno je iskoristio duh prošlosti i prenio ga u komade za budućnost, točnije sezonu proljeće/ljeto 2018.

Britanska dizajnerica jedna je od prvih koja je modnom pistom poslala jakne s umjetnim krznom te predstavila čizme i torbe od eko kože, a nastavila je tako i ove godine. Stella McCartney za izradu hlača u boji devine dlake i majici koristila je materijal naziva "Skin-Free Skin", a njezini jednostavni komadi odmah su pronašli poklonike među zvijezdama koje su sjedile u prvom redu. Kolekcija je spoj ležernih i glamuroznih komada, pa se tako balske suknje nose na bijele t-shirtove, a predstavljeni su i predimenzionirani kombinezoni i haljine s razigranim printevima. Jasno je dala do znanja da će se i idućeg ljeta nositi volani i otkrivati ramena, a ni isprani traper, kargo hlače i bomberice ne idu nigdje.

Bivša kreativna direktorica brenda Chloé, britanska dizajnerica Claire Waight Keller, kuću Givenchy "naslijedila" je od miljenika publike Riccarda Tiscija koji na toj poziciji bio punih 12 godina. Čuvajući bogato naslijeđe kuće, kreatorica se inspirirala starim crtežima osnivača Huberta de Givenchyja te zaljučila kako se sve vrti oko naglašenih ramena i živanih uzoraka - od kojih je posudila životinjski iz 1981. Koristila je i omiljene boje 90-godišnjeg osnivača modne kuće, koji je dao svoj blagoslov kolekciji, pa su dominirale crna i bijela s pokojim detaljem u crvenoj i mint boji. Haljine-kaputi s dvostrukim kopčanjem otvorili su dugoočekivanu reviju, a poslije njih manekenke su prošetale u lepršavim haljinama s uzorkom djeteline - taj je uzorak pronašla na komadima iz 1961. godine. Obavezan modni dodatak su torbice oko struka u luksuznoj kožnatoj verziji, a predstavljene su i kaubojske čizme čiji je špic ukrašenim metalik detaljima.

Linker
19. travanj 2024 01:31