Putevima luksuza

Izložbe u kojima će uživati svi strastveni zaljubljenici u modu: Od ‘ready-to-wear‘ odjeće do kreacija visoke mode i kostima

U Parizu, Milanu, New Yorku i Londonu u tijeku su izložbe koje oduševljavaju modne entuzijaste: vodimo vas u obilazak stilski najatraktivnijih galerijskih i muzejskih postava.

In America: A Lexicon of Fashion - New York, Metropolitan Museum of Art, do 5. rujna 2022.

Dvodijelna izložba (drugi dio otvara se 5. svibnja) o povijesti američke mode sastoji se od stotinjak ženskih i muških odjevnih setova različitih dizajnera od početka 40-ih godina prošlog stoljeća do danas. Podijeljena je na dvanaest poglavlja koji, prema kustosu Andrewu Boltonu, opisuju američki stil odijevanja: Nostalgija, Pripadnost, Oduševljenje, Radost, Čudo, Wonder, Afinitet, Samouvjerenost, Snaga, Želja, Sigurnost, Komfor i Osviještenost.

Simbol izložbe je prekrivač iz 1840. sašiven od raznih komada tkanine - jedan od najstarijih tekstilnih proizvoda recentnije američke povijesti iz fundusa muzeja - koji, prema kustosovu mišljenju, simbolizira različite narode koji čine američku naciju.

Beautiful People: The Boutique in 1960‘s Counterculture - London, Fashion and Textile Museum, do 1. siječnja 2022.

Sredinom šezdesetih godina butici u mondenom londonskom kvartu Chelsea počeli su nuditi ekstravagantnu i otkačenu odjeću koja je ubrzo postala hit. Iz tih je kreacija nastao hippie stil koji je dominirao odijevanjem cijelu narednu dekadu i čiji su elementi prisutni i u suvremenom odijevanju.

Izložba predstavlja rijetke i atraktivne kreacije iz te ere koje su nosili anonimni šminkeri, ali i članovi slavnih britanskih rock grupa The Beatles i The Rolling Stones te američki glazbenik Jimi Hendrix. Kustosi izložbe naglasak su stavili na uniseks krojeve i maštovite, psihodelične uzorke šarenih boja.

Čitajte i: Chanel u duhu 80-ih i 90-ih: Francuski modni div predstavio najočekivaniju kolekciju

The Way We Are - Milano, Armani/Silos, do 6. veljače 2022.

Izložba otvorena u privatnoj galeriji talijanskog dizajnera Giorgia Armanija obilježava četrdesetu obljetnicu osnivanja njegove popularne marke Emporio Armani, poznate po inovativnosti, eleganciji i pristupačnim cijenama. Posjetitelje očekuje kombinacija ikonskih odjevnih predmeta i modnih dodataka, ali i povijest grada Milana prikazanog tijekom godina na stranicama časopisa Emporio Armani Magazine čije je jubilarno izdanje pravi kolekcionarski primjerak dostupan u galeriji.

U prostorijama podijeljenima prema dekadama i prema dizajnerovom nadahnuću dominiraju fotografije velikih formata - predimenzioniranost je, naime, jedna od značajki dizajna te marke. Osim odjeće, mogu se razgledati skice te kolaži sastavljeni od slika, predmeta i fotografija koje su Armaniju poslužile kao nadahnuće, kao i pogledati video o kolekcijama.

Thierry Mugler, Couturissime - Pariz, Musée des Arts Décoratives, do 24. travnja 2022.

Rad jednog od najznačajnijih modnih kreatora suvremenog doba predstavljen je kroz stotinjak komada ready-to-wear odjeće, kreacija visoke mode, scenskih kostima, fotografija, videouradaka i neobjavljenih arhivskih dokumenata u razdoblju od 1973. do 2014. Izložba postavljena na dva kata muzeja koncipirana je u nekoliko poglavlja - klasična opera, tematski kostimi, animirani projekti, fotografije i glazba, koji su temeljeni na brojnim projektima i suradnjama u kojima je dizajner sudjelovao.

Među izlošcima se ističe robotski oklop dizajniran u povodu 20. rođendana njegovog brenda te bočica kultnog parfema Angel, olfaktorna senzacija koja je pokrenula trend dizajnerskih parfema

Linker
16. travanj 2024 05:30