TEHNOLOGIJA I MODA

INOVACIJA Levisice napravljene od recikliranog pamuka

Američki brend Levi’s od samog je osnivanja vrlo inovativan i trudi se držati korak s vremenom, ali ne samo u području modnih trendova. Popularan brend iz godine u godinu pokušava smanjiti utjecaj svoje proizvodnje na okoliš, a ovog puta predstavljaju sasvim novi koncept recikliranja.

U suradnji sa start-up tvrtkom Evrnu iz Seattlea, kultne Levi’s 511 traperice napravljene su u potpunosti od recikliranog pamuka – svaki par nastao je od otprilike pet starih i nošenih pamučnih majica. Evrnu je zaslužan za stvaranje novog materijala iz starog koji se nakon toga koristi za izradu traper komada. Prije je “recikliranje” podrazumijevalo jednostavno rezanje materijala te ponovno šivanje čime se smanjivala njegova kvaliteta te je bilo potrebno korištenje dodatnog materijala. Novim načinom i novom tehnologijom Evrnu i Levi’s promijenili su način razmišljanja.

– Radi se o promjeni ideje od jednostavnog rezanja komada do njihovog topljenja i rastavljanja na molekularnu strukturu i rekonstruiranje materijala. Za sada ovaj reciklirani par je samo prototip i nećete ga tako skoro vidjeti na policama, ali i dalje radimo na tome da kreiramo reciklirani par Levi’s 511 traperica koje će biti još kvalitetnije od originalnih – izjavila je Stacy Flynn, direktorica start-upa Evrnu.

Linker
23. travanj 2024 16:24