Ozbiljne optužbe

H&M u problemima zbog rasne diskriminacije: Čini se da njihovi kupci nemaju svi jednaka prava

Prema pisanjima nekih medija, kupci švedskog diva brze mode tretiraju se različito, ovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti.

Švedska modna kuća H&M suočena je s velikim problemima koji se tiču rasne diskriminacije. Unatoč porukama podrške na društvenim kanalima i obećanjima da će se stvari promijeniti nakon ovogodišnjih prosvjeda Black Lives Matter, modna industrija mora se dobrano pomučiti kada je riječ o suzbijanju sistemskog rasizma u svojim redovima.

Kao što je detaljno opisano u švedskom magazinu Aftonbladet, zaposlenici H&M-a nisu se prema svim kupcima, koji su pokušali vratiti ili zamijeniti odjeću kupljenu, ponašali isto, već su ih rasno diskriminirali.

Politika H&M-a nalaže da se bilo koji predmet može zamijeniti drugim bez računa ako je taj artikl na zalihi. Ipak, kada je jedna žena drukčije etničke pripadnosti pokušala zamijeniti kupljeni artikl drugim, njezin zahtjev je odbijen. U međuvremenu je novinar na tajnom zadatku, inače rođeni Šveđanin, bez problema zamijenio predmet bez predočavanja računa.

Kultura rasizma

Aftonbladet je zbog ove situacije nastavio istraživati slučajeve rasne diskriminacije u H&M-u te je razgovarao s mnogim njihovim zaposlenicima, kako sadašnjim, tako i bivšim, koji su isto i priznali. Jedan zaposlenik koji je želio ostati anoniman, rekao je da u redovima švedskog modnog giganta vlada takozvana "kultura rasizma", što je prilično zabrinjavajuće.

H&M je zbog ovog skandala pokrenuo vlastitu istragu kojom će pokušati utvrditi jesu li ove tvrdnje istinite.

"Dobili smo informacije o ovom pitanju od pučkog pravobranitelja i odgovorit ćemo na njih u skladu s njihovim zahtjevom. Naravno da se prema svim kupcima u našoj tvrtki postupa jednako, a mi ove optužbe shvaćamo vrlo ozbiljno”, stoji u službenoj izjavi H&M-a.

No to nije prvi put da se H&M suočava s optužbama zbog rasizma. U 2018. bijesni kupci su švedskog diva napali zbog majice s natpisom "Najcool majmun u džungli" koju je na njihovim stranicama predstavljao dječak crne boje kože.

"O, ne, H&M. Možete li objasniti zašto ste za majicu 'najcool majmun u džungli' izabrali crno dijete? Netko to nije dobro promislio", napisala je novinarka i voditeljica Christina Watkins. H&M je nakon toga skinuo spornu fotografiju te se glasnogovornik tvrtke preko medija ispričao svima koje je uvrijedila.

Linker
20. travanj 2024 11:53