ONLY TTF

Domaća pamet za vrhunski proizvod: Studenti kreirali udobnu higijensku masku obojenu ljuskama luka i korom nara

Higijenske maske studenta Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu predstavljane su na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla koja traje do 11. travnja.

Premda se na tržištu može naći na desetke modela higijenskih maski, modeli koji se do 11. travnja mogu besplatno pogledati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla sašiveni su od pamučnih tkanina bojenih prirodnim bojilima - ljuskama luka, lišćem oraha i korom nara. Riječ je o unikatnim maskama ONLY TTF napravljenima u sklopu studentskog znanstvenoistraživačkog projekta Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na izložbi, koju je fakultet realizirao u suradnji s Rotary klubom 1242 i Tehničkim muzejom, prikazan je i proces bojenja tradicionalnom japanskom tehnikom shibori, u kojoj se pamučne tkanine vežu u čvor te potom potapaju u bojilo, a rezultat je mrljasti uzorak koji ni na jednoj maski nije jednak.

image
Autori izložbe, studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu
MARKO TODOROV/CROPIX

- Zbog nedostataka koje imaju maske ponuđene na tržištu, poput neudobnosti i iritacija na koži, odlučili smo pokrenuti projekt čiji je cilj bio proizvesti higijensku masku u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Istraživanja smo započeli anketom, analizom tržišta te analizom 18 različitih pamučnih tkanina, od kojih su neke bile bojene prirodnim bojilima.

image
Prirodna bojila: lišće oraha, ljuske luka i kora nara
MARKO TODOROV/CROPIX

Uz mentorstvo naših profesora provedena su brojna istraživanja - od poroznosti tkanja, propusnosti zraka, postojanosti obojenja na pranje, do dermatoloških ispitivanja koja su provedena u KBC-u Zagreb - kaže studentica Ivana Škaper, koja je s kolegama Valentinom Ferenčak, Selmom Imamagić, Robertom Matašićem, Anjom Miljković, Ivonom Pranjić, Tenom Omerović i Karmelom Wolff sudjelovala u projektu.

image
Maske se boje japanskom tehnikom čvoranja shibori
MARKO TODOROV/CROPIX

Sve ONLY TTF maske su unikatne i ručni rad, a uz njih dolazi i zaštitna pamučna vrećica. A u dogovoru s koordinatoricom projekta prof. dr. sc. Anom Sutlović iz Zavoda za tekstilnu kemiju i ekologiju Rotary klub 1242 preuzet će dio proizvedenih maski, a sredstva donirati za stipendiranje dvoje učenika iz potresom pogođenog područja Siska.

image
Uz higijensku masku, u paketu je i torbica za njeno čuvanje, sašivena također od pamuka
MARKO TODOROV/CROPIX
Linker
16. travanj 2024 04:29