Getty Images
nesuđeni diplomat

Manolo Blahnik: 45 godina karijere španjolskog dizajnera luksuznih cipela

Luksuzne cipele kojima je osvojio svijet mogu se imati u ormaru, ali i razgledati na izložbi postavljenoj u Milanu, kojom nesuđeni španjolski diplomat slavi četrdeset i pet godina karijere.

Budući da cipele koje osmisli španjolski dizajner Manolo Blahnik (74) nose kraljice, popularne pjevačice, holivudske glumice i prve dame - aktualna Melania Trump zakoračila je u predsjednički mandat svog supruga upravo u 'manolicama' - a zbog doprinosa modi ovjenčan je i mnogim nagradama, među kojima se ističe Orden Britanskog carstva, logično je da četrdeset pet godina karijere obilježi izložbom. Uostalom, mnoge bi se žene složile da je atraktivna i anatomski oblikovana cipela svojevrsno umjetničko djelo.

Getty Images
Manolo Blahnik

Izložba "The Art of Shoes", koja je do 9. travnja postavljena u milanskoj palači Morando, izbor je 212 modela i osamdeset originalnih skica odabranih među više od trideset tisuća nacrta iz dizajnerove arhive. Inspiraciju za njih pronalazi u svojoj plantaži banana na Kanarskim otocima gdje je i rođen - zato se na njegovim kreacijama pojavljuju floralni motivi i jarke boje, te u majčinoj ostavštini, škrinji punoj cipela dizajnera Pietra Yantornija iz prve polovine prošlog stoljeća, zbog kojih obožava saten i brokat. Blahnik ide i u korak s najnovijim trendovima.

Pjevačica Rihanna u visokim čizmama od trapera, čiji je sukreator, iz prošlogodišnje proljetne kolekcije; satenski modeli za proljetnu kolekciju brenda Vetements; američka prva dama u 'manolicama' na suprugovoj inauguraciji

Prošlu je godinu obilježila suradnja s pjevačicom Rihannom, a ovo proljeće s Demnom Gvasalijom iz brenda Vetements. No, nedavno istraživanje luksuzne njujorške robne kuće Saks Fifth Avenue o navikama kupaca pokazalo je da su žene, kad je riječ o cipelama za posebne prilike, sklonije satenskom modelu Hangisi, čija je najpopularnija varijanta ona u plavoj boji. Naime, njih je u filmu "Seks i grad" iz 2008. proslavila američka glumica Sarah Jessica Parker kao Carrie Bradshaw: te joj je cipele obuo Faca kad ju je konačno zaprosio. Model se izrađuje sa sedam visina potpetica i u dvanaest boja, cijena mu je oko 7000 kuna, a za ljubiteljice ravnih cipela dolaze i u varijanti balerinki.

Getty Images
Model Hingisi, prepoznatljiv diljem svijeta zbog 'uloge' u filmu "Seks i grad", u varijanti balerinki

"Postoji nešto u kombinaciji luksuza karakterističnog za visoku modu i upadljivosti svojstvene suvremenoj pop-kulturi, a to nešto zove se talent", rekla je Diana Vreeland, legendarna urednica američkog Voguea, kad su joj 1970. pod ruku došli crteži cipela tada 28-godišnjeg Španjolca na proputovanju u New Yorku. Bez formalnog obrazovanja u dizajnu - u Ženevi je studirao politiku i pravo nadajući se diplomatskoj karijeri, a o proizvodnji i oblikovanju obuće učio je obilazeći tvornice i razgovarajući s konstruktorima, tehničarima i radnicima na strojevima - Blahnik je postao jedan od najslavnijih kreatora modernog doba.

Linker
14. travanj 2024 11:38