Bravo, Gabriela Hearst

Kako je dizajnerica bez formalne naobrazbe u modi postala nova kreativna direktorica kuće Chloé

Na čelo poznate francuske modne kuće imenovana je prva dizajnerica rođena izvan Europe, Urugvajka kojoj je lani udruženje američkih dizajnera dodijelilo nagradu za najbolju kreatoricu ženske odjeće.

Njujorčanka latinskoameričkog podrijetla Gabriela Hearst (44) svoj blagdanski dar dobila je malo ranije, a riječ je o prilici kojom će ispisati modnu povijest kao nova kreativna direktorica modne kuće Chloé. Dizajnerica bez formalne naobrazbe u modi, odrasla na obiteljskom ranču u zabačenom dijelu Urugvaja, na laskavoj poziciji zamijenila je Francuskinju Natachu Ramsay-Levi i postala prva dizajnerica iz Novog svijeta kojoj je ponuđena prilika kakva se nudi jednom u životu.

Donedavno se nagađalo kako će taj posao dobiti francuski dizajner Simon Porte Jacquemus, ali vlasnici modne kuće odlučili su ne mijenjati tradiciju da Chloé vode žene još od 1952. kad ju je osnovala Francuskinja Gaby Aghion.

image
S 24 godine starijim suprugom Austinom Hearstom, unukom medijskog mogula Williama Randolpha Hearsta
PROFIMEDIA

Budući da će dizajnerica nastaviti razvijati vlastiti modni brend u New Yorku (nazivaju ga američkim Hermèsom zbog klasičnog kroja, minuciozne pozornosti prema detaljima i minimalističke estetike), morat će organizirati život na dva kolosijeka. Naime, na Manhattanu se nalazi sjedište njezine luksuzne modne kuće Gabriela Hearst pokrenute prije pet godina, a ondje je sa suprugom, poduzetnikom, izdavačem i filantropom Austinom Hearstom (68), unukom legendarnog medijskog mogula Williama Randolpha Hearsta, osnovala obitelj. U sedmogodišnjem braku dobili su sina Jacka (4), zajedno podižu dvanaestogodišnje blizanke Miju i Oliviju iz njezinog prvog braka, dok on iz prethodnog braka ima dvoje odrasle djece.

image
Gabriela Hearst, gaučosica visoke mode.
PROFIMEDIA

S druge strane Atlantika očekuje je najveći izazov u karijeri, novi ured i suradnici s kojima je započela pripreme za svoju prvu kolekciju za Chloé u ožujku ove godine. Međutim, cilj odlučne Urugvajke koja je ovog rujna osvojila prestižnu nagradu CFDA (Vijeća američkih modnih dizajnera) za najbolju dizajnericu ženske odjeće 2020. nije samo uspješno se predstaviti na novom poslu. Namjera joj je voditi pariški brend prema postulatima održivog razvoja i sa što manjim utjecajem na okoliš, a nadahnuće za beskompromisan, zeleni pristup modi crpi u rodnom kraju, na ranču ovaca u nerazvijenom dijelu Urugvaja do kojeg su novinari New York Timesa prije nekoliko godina putovali 24 sata i promijenili tri zrakoplova ne bi li je intervjuirali. Naslijedila ga je 2011. nakon smrti oca i pretvorila u ekskluzivni raj na zemlji odakle joj stiže vuna čiju pređu koristi za kolekcije. Surađuje i s urugvajskim pletiljama čije je motive utkala u bezvremensku, luksuznu odjeću od recikliranog kašmira, svile te lana prethodno omekšanog ekstraktom aloe vere, a umata je u bioplastiku razgradivu u kompostu za samo 24 tjedna.

image
Modeli Gabriele Hearst vrlo su slični kolekciji kuće Chloé za proljeće ’ 21.
PROFIMEDIA

Ekološki osviještena dizajnerica u svijet mode ušla je prije 16 godina kad je u Brooklynu, sa skromnih 700 dolara i diplomom iz područja komunikacija Sveučilišta u Montevideu, pokrenula prvu odjevnu liniju Candela.

Danas njezinu odjeću nose holivudske zvijezde Julia Roberts, Nicole Kidman, Glenn Close, kao i buduća Prva dama Amerike Jill Biden. Dame najviše vole nesvakidašnje torbice kakve nosi i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, čije najekskluzivnije modele krase detalji od čistog zlata.

Linker
18. travanj 2024 12:59