Lakoća minimalizma

Zadarska glumica svoje modne odabire ne usklađuje s trendovima, a otkrila nam je i na što bi potrošila veći iznos

Samo za Gloriju IN Iva Jerković odgovara na modnu pitalicu kroz koju smo doznali tko joj je najdraži dizajner, na što ima fetiš te koji su joj omiljeni komadi u garderobi.

Zadranka Iva Jerković (33), članica glumačkog ansambla zagrebačkog HNK-a koju televizijski gledatelji mogu vidjeti u dva serijala - “Minus i plus” te “Dar Mar” - prošla je razne faze u svom stilskom sazrijevanju. Nakon koketiranja s gothom i drugim buntovnim modnim smjerovima odabrala je onaj koji je najpraktičniji za njen hektični poslovni ritam, a kvalitetu je pretpostavila kvantiteti.

Kako biste opisali svoj stil odijevanja?

Kada ne mora biti praktičan - što je većinu vremena jer sam na probama ili snimanjima - rekla bih da je on uvijek izraz mog trenutnog stanja, raspoloženja, stava. Već neko vrijeme naginjem minimalizmu s pomakom, ali baš te pomake vrlo često volim učiniti hrabrima, ponekad i pomalo provocirajućima. Doživljavam ih kao izraz slobode i mali krik individualizma. Uostalom, moja se potreba za kostimiranjem napokon zadovoljila kroz godine bavljenja glumom pa mi privatno trebaju ti predasi u jednostavnosti.

Koliko se vaš stil mijenjao?

Uh, dosta. Dobar dio rane mladosti provela sam po koncertima i svirkama s jakim distorzijama. U skladu s tim, takav mi je bio i stil. Bilo je tu i goth faze, a kako me bunt prolazio, to se odražavalo i na stilu. Volim izgledati ženstveno, volim ponekad odjenuti i kratko i usko i dekoltirano - ne, naravno, odjednom sve to - ali ajmo reći da me najvjerojatnije nećete vidjeti u volančićima, kragnama i pastelnim bojama. Dobro iskombiniran i pomalo muški komad na ženi meni osobno je više seksi.

Koji su vam najdraži komadi garderobe?

U zadnje vrijeme pretjerujem s jaknama, balonerima, kaputima, bundama... Možda isto iz praktičnih razloga, jer jedan takav dobar komad prekrije svu besprizornost koju često moram imati na sebi kad imam probe, pa da barem izgledam podnošljivo dok trčim od mjesta A do mjesta B.

Čitajte i: Modni leksikon Antonije Ćosić: ‘Ne vidim smisao u tome da se odjeći pristupa preozbiljno‘

image
Kad je o strasti u modi riječ, Iva je gaji prema visokim potpeticama.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Imate li koji modni fetiš?

Štikle! Sve izgleda bolje na potpeticu, naprosto obožavam njih i efekt koji stvaraju. Kad nosim štikle, kao da živim život na višoj potenciji, rekao bi pjesnik Aleksandar Hut Kono.

Na što ste spremni potrošiti veći iznos?

Na dobar kaput i čizme.

Gdje najčešće kupujete?

Mislim da se svugdje da naći super komada, tako da ja posvuda kupujem, ovisi što tražim, ali, hvala bogu, sve rjeđe kupujem stihijski i nepromišljeno. Reklo bi se - sazrijevanje.

Koliko često kupujete?

Od šopingholičarke pretvorila sam se u nekoga kome kupovanje predstavlja tlaku i gubljenje vremena. Ne znam kako se to dogodilo. Iz tog razloga, u zadnje vrijeme uvijek znam po što idem i što mi treba i pazim na kvalitetu kako slučajno ne bih morala opet uskoro trošiti sate na kupovinu.

Što vam je najvažnije pri odabiru odjevnog predmeta i/ili modnog dodatka?

Da se dogodi kemija između mene i tog odjevnog predmeta i/ili modnog dodatka. Najgore je kad, recimo, kreneš po torbu, a kemija se dogodi s haljinom. Poludim. Pazim na kvalitetu, ali i nosivost, jer su me strašno počeli smetati dokazi moje trenutne hirovitosti koji mi zatrpavaju ormar, a obučeni su samo jednom. Tako da - kvaliteta, a ne kvantiteta.

Što ste kupili posljednje?

Dugački kišni baloner, imitacija crne kože, koji se steže u struku, za prekrivanje mojih trenirki, hoodica i širokih majica.

Tko su vam najdraži dizajneri?

Moda je vrsta umjetnosti, Alexander McQueen je bio genij koji je to znao dovesti do vrhunca. On je od svojih revija radio doslovno teatarske predstave, spoj dizajna svjetla, arhitekture, glazbe, priče, jedna golema umjetnička instalacija i zato mi je jako inspirativno gledati takve revije. Što se samih odjevnih predmeta tiče, mogla bih si ja od svakog naći ponešto za sebe, ali, primjerice, Balmain i Givenchy imaju neku viziju žene koja mi se sviđa.

Čitajte i: Ana Gruica Uglešić zablistala u komadu high street brenda: Žensko odijelo nikad nije bilo ovako zabavno

Linker
13. travanj 2024 11:11