Francuski dizajner je muškim komadima kao što su smoking i odijelo od tvida udahnuo ženstvenu dimenziju
 Getty Images
U ime žene

Yves Saint Laurent: Francuski dizajner koji je odijelima udahnuo ženstvenu dimenziju

Postav u muzejima u Marakešu i Parizu daje uvid u povijest stvaranja modnog imperija Yves Saint Laurent i kreativne procese stvaranja kultnih kolekcija.

Coco Chanel je oslobodila žene, a ja sam ih osnažio, riječi su francuskog dizajnera Yvesa Saint Laurenta kojima je objasnio srž svog dizajna. Tvorac ženske inačice smokinga - Le Smoking - koju je predstavio 1966., popularizirao je odijela od tvida za žene, kao i odjeću u safaristilu za koju su ga nadahnule vojničke uniforme.

Getty Images

U visoku modu uveo je pojam ležernosti koju je postizao upotrebom folklornih motiva i krojeva - jer je smatrao da žena ne smije biti rob odjeći. Pritom je pazio da je ne liši seksualnosti pa je, bez obzira na inspiraciju muškim odjevnim predmetima, stvarao izuzetno ženstvene modele.

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 30:  A model walks the runway during Saint Laurent show as part of the Paris Fashion Week Womenswear  Spring/Summer 2014  at Le Grand Palais on September 30, 2013 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Francuski dizajner je muškim komadima kao što su smoking i odijelo od tvida udahnuo ženstvenu dimenziju

Toj su ideji bili odani svi njegovi nasljednici na mjestu kreativnog direktora kuće koju je francuski dizajner osnovao 1962., a iz nje se povukao 2002. No, njegova ostavština živi. I to ne samo u kolekcijama kolega - odijelo od tvida i etno motivi glavni su trendovi aktualne sezone - već i u projektima Pierrea Bergéa, poslovnog i životnog partnera Saint Laurenta.

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 28:  Model Luca Gadjus walks the runway during the Saint Laurent show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2017/2018 on February 28, 2017 in Paris, France.
2:10  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Revija za sezonu jesen/zima 2017/2018

Naime, francuski tekstilni industrijalac i ulagač u modnu kuću odlučio je, nakon dizajnerove smrti 2008., osnovati muzej posvećen njegovom liku i djelu. Jedan se nalazi na pariškoj aveniji Marceau, u bivšem sjedištu kuće YSL, a drugi u Marakešu u Maroku, omiljenom gradu Saint Laurenta, u kojemu je imao kuću i gdje mu je posljednje počivalište.

Getty Images
Muzej u Marakešu

Ovi muzeji nisu samo prostori u kojima se može razgledati nekoliko tisuća komada odjeće i modnih dodataka, već i - zbog bogate zbirke crteža i skica - mjesta gdje se mogu proučavati procesi rada i nastanka kultnih kolekcija.

U nastavku pogledajte odijelo s uzorkom "prince de Galles", kakvoh je kreator dizajnirao za kolekciju proljeće/ljeto 1990., a nose se i ove sezone te metalik čizme i ostale komade poput onih iz aktualne kolekcije inspirirane dizajnerovom ostavštinom.

Vuneni sako (599,90 kn, Zara)

Hlače od vune i poliestera (299,90 kn, H&M)

Mini haljina od poliestera (449,90 kn, Mango)

Sako od pamuka i viskoze (839 kn, Sisley)

Čizme od lakirane kože (549 kn, H&M)

Linker
24. travanj 2024 20:36