WWD / Shutterstock Editorial / Profimedia
Modna nostalgija

Vodeći svjetski dizajneri inspiraciju za novu sezonu pronašli su u doba kad minimalizam nije postojao

U vremenima krize mnogi postaju čeznutljivi pa se, umjesto futurističkim, inspiriraju kreacijama kakve su se nosile u razdobljima renesanse, baroka i rokokoa. Zavirili smo u nove kolekcije vodećih svjetskih imena u svijetu modnog dizajna.

Utilitaristički koncept odijevanja, u kreacije nalik uniformama (što je jedan od budućih modnih smjerova), ima i svoju protutežu: stil nadahnut renesansom, barokom i rokokoom, povijesnim razdobljima u kojima je minimalizam bio nepoznat pojam. Barem kad je riječ o vladajućim klasama, velikašicama i okrunjenim glavama koje su, prema današnjim mjerilima, bile prave modne ikone.

POSTOJEĆE KOMADE ODJEĆE MOŽE SE SPAJATI U STILU POVIJESNIH MODNIH EPOHA, KAD JE IONAKO VRIJEDILO PRAVILO ‘VIŠE JE - VIŠE’.

Circa 1535, King Henry VIII of England (1491 - 1547) and his second wife, Anne Boleyn (1507 - 1536). He had broken with the papacy following the divorce of his first wife, Catherine of Aragon in 1533. Anne Boleyn was beheaded in 1536 and Henry married Jane Seymour. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images

Svečane i dnevne haljine i spavaćice za englesku kraljicu Anne Boleyn, drugu suprugu kralja Henrika VIII., koje se čuvaju u Britanskom muzeju, zadivljuju detaljnošću opisa i istančanom raskoši.

A njezina je garderoba nadahnula francuskog dizajnera Nicolasa Ghesquierea, kreativnog direktora kuće Louis Vuitton, za stvaranje kolekcije bogato nabranih suknji, košulja s volanima i vezenih jakni.

“Liniju sam osmislio u čast umješnosti nekadašnjih krojačkih zanatlija, no priznajem da je pomalo i eskapistička”, rekao je dizajner u jednom intervjuu početkom ožujka, kad je bilo nemoguće i zamisliti da će zbog pandemije virusa Covid-19 potreba za bijegom od stvarnosti biti - realnost.

Pobornik utopije je i njegov kolega Pierpaolo Piccioli, glavni kreator kuće Valentino, koji se ne slaže s tezom da će u skoroj budućnosti zavladati jednoobrazna, uniseks odjeća.

“Svrha mode je da svakom pruži mogućnost da iskorači iz svakodnevice”, ističe dizajner, kojem je barok najinspirativnije povijesno razdoblje. Slično razmišlja i Guccijev stvaralac Alessandro Michele, miljenik milenijaca, koji umjesto inovativnih krojeva i materijala (“sve je već izmišljeno”, pojadao se jednom novinaru talijanskog modnog časopisa) nudi kombinacije odjevnih predmeta nadahnutih različitim modnim epohama.

Tako se u njegovoj viziji modne budućnosti barokne krinoline kombiniraju s predimenzioniranim grungerskim puloverima, kukičane pothaljine kakve su nosile dame u 19. stoljeću s kožnatim rockerskim prslucima, a košulje čipkastih ovratnika s poderanim trapericama.

“Ovo je postapokaliptični stil po mjeri generacije Y”, našalio se dizajner nakon revije.

No, možda to i nije šala, već jedno od rješenja za ograničavanje prekomjerne proizvodnje tekstila (godišnje se, naime, proizvede od 80 do 100 milijardi odjevnih predmeta, a baci oko dvadeset tona) koja šteti okolišu i iscrpljuje prirodne resurse. Umjesto da se iz tjedna u tjedan kupuju novi artikli, može se postojeću garderobu kombinirati u stilu prošlih modnih epoha, u kojima je ionako vrijedilo pravilo ‘više je više’.

Čitajte i:

VELIKI EDITORIJAL | Modni optimizam s jarkim nijansama uči nas kako 'plesati' u ritmu proljeća

I frajerice su slabe na cvijeće: Nose ih na haljinama i odijelima, a kombiniraju s robusnim detaljima

Slatke poput bombona: Zaboravite na dosadne crne i smeđe torbe - hit su modeli u bojama slatkiša

Veliki povratak kontroverznog materijala: Ako ga znamo kombinirati, sjajno će izgledati i u dnevnim kombinacijama

Super vijest za sve ljubiteljice mode: Britanski Vogue novo izdanje daje potpuno besplatno

Francuski dizajneri osmislili tutorial: 'Izradite sami svoju masku, upute su tu korak po korak'

Korona mijenja modnu industriju: Luksuzni brandovi proizvode maske, pridružuje im se i švedski H&M

Linker
19. travanj 2024 02:34