Getty Images / Profimedia
Iz škole na ulicu

Trend koji volimo: Bez obzira koliko kratka suknja bila, ova sezona neće proći bez njih i dokoljenki

Uniforme polaznika elitnih obrazovnih ustanova nadahnule su cijeli niz odjevnih kombinacija prikladnih od ureda do studentske klupe.

Uniforme polaznika elitnih obrazovnih ustanova nadahnule su cijeli niz odjevnih kombinacija prikladnih od ureda do studentske klupe.

Svi su se vratili u školske klupe, neki doslovno, a neki prividno - s dizajnerskom inačicom školske uniforme. U Hrvatskoj, doduše, učenici i studenti ne nose posebne odore pa se domaće šminkerice u osmišljavanju odjevnih kombinacija ne mogu osloniti na vlastita sjećanja na školsko doba, već na tinejdžerske TV serijale kao što je “Tračerica” ili filmski serijal o Harryju Potteru, čija se radnja odvija u elitnim obrazovnim ustanovama koje podsjećaju na Cambridge, Oxford i Yale, a odlikuju ih specifična pravila odijevanja.

Za pripadnice generacije milenijaca ovaj je stil još jedan podsjetnik na omiljene 90-e i grunge kulturu koja je koketirala s elementima koledž-stila.

One malo starije podsjetit će pak na stil 80-ih kad su se nosile karirane suknje s faldama na preklop, bijele košulje s volanima i pleteni prsluci.

Model walks on the runway at the Tommy Hilfiger fashion show during Fall / Winter 2020 / 2021 London Fashion Week in London, England on Feb. 16, 2020.,Image: 499097275, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia
Jonas Gustavsson / ddp USA / Pro
Tommy Hilfiger kolekcija jesen/zima 2020./2021. predstavljena na Fashion Weeku u Londonu.

Osuvremenjeni, ovi su elementi prisutni i u aktualnim kolekcijama. Suknje od kariranog tvida dužine su do pola bedara, a nose se s dokoljenkama i visokim čizmama, kao i robusnim gležnjericama te niskim oksfordicama.

Umjesto minice mogu se nositi i kratke hlače ili, još bolje, bermude koje su s ovim trendom nakon dugo vremena ponovno u “igri”.

No, najtrendovskiji izbor su definitivno trenirka hlače od debljeg pamuka koje se nose uz komotne pletene veste, pamučne majice i šilterice. Ovaj je sportski stajling prijedlog američkog dizajnera Tommyja Hilfigera, dok se europske modne kuće drže elegantnijeg načina kombiniranja. Tako Virginie Viard iz Chanela predlaže da se suknje i bermude nose uz tvid jaknu - kultni komad kuće - koju je za potrebe koledž-stila skratila na visinu struka. Alessandro Michele iz Guccija kreirao je ženstvene košulje s plastronom i volanima sašivene od prozirnog organdija ispod koje se nosi bodi u boji kože.

Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Uz karirani, poželjan je i uzorak sitnih, okomitih pruga, a paleta boja kreće se od neutralnih bež i sivih nijansi do tamnoplave uz neizbježnu crnu i bijelu.

Izbor najboljih komada pronađite u novom broju magazina Gloria IN na svim kioscima uz Jutarnji list ili online

U novom broju magazina Gloria IN čitajte ove teme:

STIL Glumica Emma Corrin

TREND Odjeća inspirirana školskim uniformama

FOKUS Kreacije Garetha Pugha

SHOPPING Kožnate jakne i sakoi

MUŠKA POSLA Tom Hardy kao izvor inspiracije

LJEPOTA Make-up slikarije na očima

INTERIJERI Stari namještaj u novom ruhu obrta ‘Da bar...’

GASTRO Torte i kolači arhitektice Ive Erić

Linker
26. travanj 2024 01:50