Bipa Fashion.hr
o krpicama i modi

Tko nosi hlače od 19 kuna, tko suknju od 5 kuna, a tko ne podnosi rabljenu robu? Poznate Hrvatice otkrivaju tajne svog ormara

Modna industrija nameće brze trendove koji stvaraju sve veći problem za okoliš, odjeća se ne reciklira i završava u smeću, no postoje i bolji načini kako je se riješiti bez bacanja u smeće. Osim što bi valjalo uložiti u kvalitetne i bezvremenske komade i manje trošiti na brzoprolazne trendove, second-hand trgovine, buvljaci i darivanje odjeće su prvi izbor, a doznali smo i što o svemu tome misle poznate Hrvatice i na koje načine se rješavaju svojih starih krpica.

Brza moda i trendovi koji se izmjenjuju sve većom brzinom danas su problem modne industrije kojoj je sve manje bitna kvaliteta, a sve više kvantiteta. Povoljne cijene i noviteti svakodnevno vrište iz izloga trgovina pa se prečesto počastimo novim modnim komadom koji ćemo odjenuti nekoliko puta i zatim zaboraviti na njega.

Rezultira to prepunim ormarima pa na kraju ne znamo što napraviti s tom odjećom. Bacanje je zadnja opcija za kojom bismo trebali posegnuti, a tako misle i poznate Hrvatice koje su nam otkrile što rade sa svojim starim krpicama. Otkrile su nam i što misle o kupovini u trgovinama rabljene odjeće te jesu li ljubiteljice vintage modnog izričaja.

Voditeljica i Paola Valić Bekić jedna je od onih koja će staru odjeću proslijediti drugima, a ono što ne može dati, daruje u dobrotvorne svrhe.

PR
Paola Valić Bekić ne zazire od trgovina rabljene odjeće u kojima zna pronaći hit komade

"Imam puno rodbine i dosta frendica kojima to proslijedim ili odnesem tamo gdje je potrebno nekome, nosila sam nedavno djevojčicama bez adekvatne roditeljske skrbi. Nikada ne bacam, bio bi to grijeh i na kraju krajeva odnesem u H&M ili svekrvi koja šalje dalje, samo da ne propadne", rekla nam je voditeljica koja ne preže od second-hand trgovina pa je tako u jednoj pronašla suknju koju je platila samo 5 kuna.

"Prošle godine sam našla zelenu suknju koji će ove godine biti totalno in, za 5 kuna. Nije mi nikakav problem otići u takve trgovine, ako mi se nešto sviđa i ako je lijepo ja ću to nositi, a košta li 5 kuna ili 5 tisuća kuna nije bitno", smatra Paola. Ponekad se uvuče i u bakin ormar gdje pronađe zanimljive stvari kojih se sjeća još iz djetinjstva.

"Od bake imam torbicu, tata mi je rekao da misli da je otprilike iz 1940. godine, ručka je sva ruzinava ali prelijepa je. Džemper nosim od bakice Lucije, a od druge bake Danice šubaru. Sjećam se kada sam kao beba išla s njom u park i gledala tu šubaru, a danas je i nosim", priča nam emotivno.

Vintage stvari voli i pjevačica Pamela Ramljak koja neke čuva i po 15 godina. "Od trendova pratim ono što mi se sviđa, nisam tip koji mora imati ono što je sada in. Bitno mi je kako mi pristaje, a imam puno vintage stvari jer stvari koje jako volim i čuvam. U ormaru čuvam torbu staru 15 godina, brendirana je i sada sam je vidjela opet na nekim vintage stranicama, baš mi je bilo drago da sam je sačuvala", rekla je Pamela koja je sretna što ima veliku obitelj pa stara odjeća koju ne nosi uglavnom završi kod njezinih rođakinja kojih ima jedanaest.

PR
Pamela Ramljak i danas čuva neke stvari koje su bezvremenske

"Nisam do sada nikada kupovala u second-hand dućanima ali ne prežem od toga, da sam naišla na neku dobru stvar zasigurno bih. U inozemstvu sam znala naići, ali ipak nisam ništa kupila. Više sam pobornik dobrih cipela, torbi i kaputa da su novi, a ovo sezonsko što ide, to stvarno kupim povoljno", ispričala je pjevačica.

A da se u trgovinama rabljene odjeće može naići na odlične stvari, pokazala je i manekenka Lidija Lešić koja je na zatvaranje Bipa Fashion.hr-a stigla u hlačama od 3 dolara.

PR
Lidija Lešić hlače od 3 dolara nosila je uz top Juraja Zigmana i torbicu iz svoje kolekcije torbica 'My Choice'

"Ove sam hlače vidjela u izlogu jedne second-hand trgovine u Kambodži, ušla sam, isprobala i rekli su mi da su 3 dolara, što nisam mogla vjerovati. Inače, dok sam živjela u Americi, u LA-u sam često posjećivala takve trgovine i oni imaju genijalne dućane, dok u Zagrebu nemam naviku. Išla sam u onaj koji se zatvorio u Dežmanovom prolazu, no u Hrvatskoj nisam na nešto naišla", rekla je Lidija koja uskoro planira organizirati buvljak.

"Uskoro ću imati buvljak, imam previše odjeće i inače je dajem ili sestri ili nećakinjama, u dobrotvorne svrhe i Caritas, ali uskoro planiram napraviti i buvljak da vidim kako će to proći", rekla je influencerica.

Darivanje odjeće bližnjima ili onima u potrebi je najučestaliji način na koji se naše djevojke rješavaju stare robe koju više ne nose, a tako radi i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović. U ormaru ipak sačuva best buy komade za koje, kako kaže, je izdvojila više novaca i investicija u njih se isplatila.

PR
Nevena Rendeli voli uložiti i dobre modne komade koji se isplate

"Imam u ormaru nekoliko stvari koji su stare 10 do 15 godina koje i dan danas nosim, to su bezvremenski komadi. Njih sam skupo platila, ali koliko para toliko muzike. A'Marie suknja je jedna od njih, kupljena prije 15 godina iz njezine prve kolekcije. Imam Diana Von Fürstenberg haljinu iz New Yorka, cipele također stare oko 10 godina. Danas ih sve mogu odjenuti", rekla je majka tri djevojčice koja ipak nije pobornik trgovina rabljene odjeće. "Ne posjećujem second-hand trgovine, podržavam to i mislim da je super stvar, ali osobno nisam za to i ne kupujem stare stvari", rekla nam je Nevena.

Uz davanje odjeće obitelji, prijateljima ili darivanje u dobrotvorne svrhe, reciklaža stare odjeće uvijek je dobra opcija. U nekim high street trgovinama se stara odjeća može zamijeniti za popusta pri kupovini. Naravno, uvijek se možete okrenuti i prodaji stare odjeće koju ne nosite na internet platformama i specijaliziranim stranicama i usput vratiti dio uloženog novca. Online, odnosno Instagram buvljaci sve su češća pojava kojom se influencerice rješavaju svoje odjeće koja je uglavnom nova i malo nošena pa po povoljnim cijenama se mogu pronaći dobri komadi koji neće završiti u smeću.

Linker
25. travanj 2024 08:09