LuTi Jewelry

Nakit u koji bi se i Kleopatra zaljubila! Unikatne zlaćane komade s hrvatskim potpisom voli i Franka Batelić

Deana Matulić Jagušt tijekom radnog vremena bavi se korporativnim komunikacijama. Slobodno vrijeme, pak, ulaže u izradu unikatnog nakita - predivne komade u čijoj izradi joj polako pomažu i njezine djevojčice.

"Kao mala jako sam voljela izrađivati herbarije, a i volim dizajn s cvijećem, lišćem zapravo. Zadnje vrijeme me to baš jako inspirira, zelenilo koje onda pretačem u nakit, odnosno lijepe ukrase na ušima. Sljedeći korak je kombinacija s poludragim kamenjem, jer jako volim boje (zelena, tamno plava, tirkizna, koraljna) i njihovu kombinaciju sa zlatnom", priča nam komunikacijska stručnjakinja Deana Matulić Jagušt, koja stoji iza brenda LuTi Jewelry.

Predivan, unikatni nakit danas obožavaju brojne poznate dame, ali i sve one koje su zaljubljenice u posebne modne komade.

Sve što izađe iz radionice LuTi Jewelryja svakako je upravo to - poseban komad kakav se ne može naći u dućanima masovne potrošnje. U izradu unikatnog nakita Deana ulaže puno svog slobodnog vremena, no zauzvrat joj ostaje čista sreća zbog sjajno odrađenog posla. U kreativnom stvaralaštvu velika joj je inspiracija priroda, koja je i sama u stalnom procesu stvaranja. Statement nakit, odavno je svima poznato, pravi je završetak savršene stilske priče - a LuTI Jewelry pritom je pun pogodak jer sjajno funkcionira u dnevnim, ali i večernjim modnim varijantama.

image
Lišće i priroda ovoj su dizajnerici nakita stalna inspiracija.
LuTi Jewelry

Čitajte i: Nakit od cvijeta koji živi vječno: Unikatni ukras od sada i u Hrvatskoj

Iako se Deana inače bavi internim komunikacijama unutar jedne poznate korporacije i na poslu je sretna i ispunjena, nije mogla odoljeti dodatnoj kreativnosti kakvu donosi izrada unikatnog nakita. "Nakit po malo izrađujem već nekoliko godina. Odavno sam ljubitelj nakita, i to svakakvog - modernog, starinskog, bižuterije, plastike, ali i zlata i srebra s dragim kamenjem", priča nam Matulić Jagušt.

Nakitom se igrala dugo prije nego što se odlučila i stručno usavršiti

"Komade koje bih kupila sam rastavljala pa spajala i radila razne kombinacije. Bila je to prva faza. U drugoj fazi sam već imala neku viziju kako bi htjela da neki komad nakita izgleda, ali nisam ga mogla izraditi jer nisam imala ni alate, ali ni materijale. To me ponukalo da krenem na Pučko otvoreno učilište gdje sam se stručno usavršila za dizajnera nakita. Tamo sam naučila izrađivati nakit od bakra, mesinga i srebra s naglaskom na umjetničkom aspektu dizajna nakita, usvojila sam razne tehnike izrade nakita te načine apliciranja ukrasa. Nakon toga sam napokon mogla realizirati sve ideje i zamisli koje su dugo stajale na papiru", prisjeća se Deana svojih početaka.

image
U nakit se zaljubila zahvaljujući velikoj ljubavi prema povijesti.
LuTi Jewelry

Čitajte i: KAKAV NAKIT BIRATI: Donosimo mini vodič uz kojeg ćete biti nepogrešivi čak i prilikom online kupnje

Zahtjevno je, kaže, rukama izraditi potpuno identične unikatne naušnice, no takav nakit ima svoje velike posebnosti.

"Dosta je zahtjevno napraviti potpuno iste dvije naušnice, pogotovo što moji komadi nakita nisu skroz ravnih linija. Dodatno, stvar je u tome da ja sa svakim komadom krećem iz početka, od ravne ploče koju prvo režem, pa brusim, zatim obrađujem i oblikujem. Nakon toga ide lemljenje, pa završna zaštita i poliranje, znači jako puno koraka je u samom procesu za koji mi ponekad treba i do nekoliko dana. Ali meni je nekako drago da one nisu potpuno iste pa to i je najbolji dokaz da ih je netko radio rukom, i da nisu masovna proizvodnja nego unikati".

image
Kombinacija zelene i zlatne boje posebno je privlačna Deaninim klijenticama.
LuTi Jewelry

Primjećujemo da je ljubiteljica zlaćanih tonova, a ona nam odgovara da iz toga možemo iščitati kolika je, zapravo, ljubiteljica povijesti. "Divan drevni egipatski nakit kojeg je Kleopatra nosila bio je zlatne boje, pa razne kolekcije nakita poznatih kraljica koje se mogu vidjeti u muzejima - to mi je bio užitak proučavati, a tu je sve više - manje bilo u zlatu". Fascinira je, dodaje, povijest izrade nakita i sve što su stari majstori izrađivali davnih dana, pogotovo filigran tehnikom. "Vjerujem da svi mi vučemo inspiraciju iz njegovih rukotvorina. S druge strane, volim jednostavnost pa nekako mislim da je moj nakit kombinacija ta dva svijeta - starinskog i modernog".

image
LuTi Jewelry

Čitajte i: Wood U: Nakit za žene koje biraju radost, izrađuje ga dizajnerica koja se ne boji riskirati

Majka dvije djevojčice sretna je što joj u stvaranju pomažu i njezine mezimice.

"Jako se trude i žele pomoći. Sad su još u fazi crtanja pa mi tako predlažu nove dizajne. Odnedavno imam i nove kutije za naušnice koje su predviđene za bojanje, kako bi svaka kutija bila različita, i na taj način mi one pomažu kod pripremanja kutija. Ideja je da se mali dio kutije oboji kako bi svaka mušterija dobila unikat u potpunosti, od nakita do kutije", ponosna je dizajnerica nakita.

image
Kutijice za nakit pomažu Deani izraditi njezine kćerkice.
LuTi Jewelry

A ponosne su na nju njezine kćerkice, posebno kada vide mamin nakit na svojim idolima, među kojima je i pjevačica Franka Batelić. "U svakom slučaju mi je veliki kompliment kad jedna tako talentirana, lijepa i inspirativna cura kao što je Franka nosi LuTi jewelry, mojih ruku djelo! Baš sam ponosna kad je vidim s mojim naušnicama, a i odmah svojim kćerkama rastem u očima", zaključila je kroz smijeh ova kreativna i svestrana žena.

LuTi Jewelry možete pratiti i na Instagramu.

Linker
17. travanj 2024 22:33