Modni leksikon

Mlada glumačka nada otkriva: ‘Na sceni nosim cipele s potpeticama, a odjeću ‘kradem‘ čak i od tate i brata

Studentica glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti za magazin Gloria IN otkriva zašto voli hlače i suknje visokog struka te koji se sve modeli kriju u njenoj kolekciji kapa i šešira te obožavanih tenisica.

Mlada Metkovka Josipa Anković (25), kojoj je do glumačke diplome na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti ostao još samo diplomski ispit, ovih dana s kolegom Josipom Ledinom priprema predstavu za koju su sami napisali scenarij i režirali je. Premijeru očekuju krajem studenoga u zagrebačkom Teatru Exit, a riječ je o komediji koja tematizira životne probleme ljubavnih parova.

Trenutačno snima i jednu radiodramu, a s kolegom Ledinom priprema i dvije monodrame. Pandemiji unatoč, i dalje radi punom parom, kroz grad juri na rolama, obožava posuđivati odjeću od rodbine, a najdraži modni dodaci su joj šeširi i kape.

Koje su vam najdraže jesenske kombinacije?

- Negdje sam pročitala da žena u životu provede četiri mjeseca birajući odjeću. Smatram da se to vrijeme može smanjiti organizacijom ormara i evociranjem prijašnjih uspješnih kombinacija pa zato biram komade koji mi podižu samopouzdanje i ističu prednosti. Suknje, hlače ili traperice visokog struka mi skrivaju trbuščić, a naglašavaju obline. Kombiniram ih s majicama, košuljama ili džemperima, a volim se inspirirati ljudima kojima sam okružena, onima koje susrećem na ulici ili na društvenim mrežama. Jako mi se sviđaju široke košulje s jednim krajem utaknutim u hlače, a drugim koji naizgled nemarno leprša.

image
Josipa najviše voli posuđivati odjeću od od starije sestre koja se bavi modelingom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Kako biste opisali svoj stil?

- Nisam izgradila neki stil kojeg se strogo pridržavam, odijevam se više prema raspoloženju pa me se može vidjeti u raznim izdanjima - ležernom, ženstvenom, elegantnom, ali i sportskom, na rolama koje su mi omiljeno prijevozno sredstvo. No, rado ću, primjerice, u suknji takozvanog “pencil” kroja i visokim čizmama otići čak i na faks jer volim da mi odjeća prati ulogu, tako se lakše uživim u lik.

Posuđujete li odjeću od članova obitelji?

- Posuđujem odjeću od bake, mame, čak i tate i brata, ali najviše volim “otuđiti” nešto od starije sestre koja se bavi modelingom pa ima puno dizajnerskih komada s revija. Imam različite metode prikrivanja “zločina”, ali ona uvijek nekako dozna pa dolazi do tipičnog sestrinskog sukoba. Jedan od najdražih predmeta mi je bakina crna vintage torbica Henry and Martin. Nisam sigurna koliko je stara, ali s obzirom na to da ju je baka nosila u mladosti, mislim da ima više od 40 godina.

image
Mlada glumica priznaje da je luda za tenisicama i da ih ima petnaestak pari.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Kakvu obuću preferirate?

- Luda sam za tenisicama! Kao dijete sam igrala nogomet s bratom i ekipom iz susjedstva i vrlo brzo shvatila da mi one daju slobodu kretanja, lakoću, stabilnost, neopterećenost i udobnost. Imam 15-ak pari u svim bojama, šarenih, točkastih, ali nekako najčešće nosim bijeli Nike model debljih đonova. Cipele s potpeticama najviše volim na sceni jer mi daju osjećaj sigurnosti, a ove jeseni sam često i u visokim kožnatim čizmama.

Imate li nekih modnih “slabosti”?

- To su modni dodaci i nakit. Ljeti nosim slamnate šešire My choice Slavonika, a zimi one širokog oboda. U mojoj kolekciji ima i beretki, šilterica, pa čak i dvije kape sa zagrebačkog Adventa u obliku mačke i medvjeda kojima se moji prijatelji ne mogu načuditi. Volim i rajfove, imam ih svih boja, dezena i materijala, lijepo izgledaju i drže moju dugu kosu na mjestu. Otkako sam zaključila da mojoj puti ne pristaje srebrni nakit, nosim većinom zlato, a nikad ne skidam zlatni lančić sa suncem i cirkonima koji sam dobila na dar od dečka.

Linker
19. travanj 2024 19:42