Darko Tomas / Hanza Media
TAJNE KUPOVANJA RABLJENOG

Larisa Lipovac Navojec ne može bez second hand komada: 'U Berlinu se odjeća kupuje na kilograme, samo treba kopati'

S obzirom na to da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša, u posljednje je vrijeme sve popularnije recikliranje odjeće pa 'second hand' već dugo nije tabu, a priklanjaju mu se i mnoge poznate osobe. Jedna od njih je i koreografkinja Larisa Lipovac Navojec koja obožava komade "iz druge ruke", a jedan od najdražih "starih" komada je naslijedila od prabake.

Zbog sve veće osviještenosti o problemima modne industrije, među kojima je i velika proizvodnja jeftine robe koja ne potraje niti jednu sezonu, sve je popularnije recikliranje odjeće i kopanje po second hand dućanima u potrazi za dobrim starim komadima koji traju godinama. Toliko je popularno da će se u centru Zagreba održati MODQ'ART, second hand modna revija, koju će nositi brojni poznati kao što su vlasnica modne agencije Tihana Harapin Zalepugin, pjevačica Manuela Svorcan, glumac Hrvoje Klobučar, pjevač Aljoša Šerić i mnogi drugi, i inače obožavatelji modnog recikliranja. Među njima naći će se i koreografkinja Larisa Lipovac Navojec s kojom smo razgovarali o ljubavi prema second handu i najdražim komadima u ormaru.

Koliko često kupujete u second hand dućanima?

- Kad sam živjela u Berlinu, posljednjih četiri godine, često sam obilazila second hand trgovine. Tamo je razvijena cijela modna kultura oko recikliranja odjeće i to diktira modne trendove. Može se naći cipela, torbi, kaputa i to sve u vrlo dobrom stanju, komada koji stvarno dobro izgledaju. Odjeća se u tim dućanima kupuje na kilograme. S obzirom na to da se trendovi stalno vraćaju voljela sam obilaziti second handove i kupovati zanimljive komade koje bih onda spojila s nečim novim.

Zagreb, 020617.
Kafic Velvet, Dezmanova 9.
Promocija prvog hrvatskog Lifestyle portala o estetskoj kirurgiji Estetica.hr.
Na fotografiji: Natasa Janjic i Larisa Lipovac.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX *** Local Caption ***
Ranko Šuvar / Hanza Media

Koji je vaš savjet za kupovinu u takvim dućanima?

- Ako odlučiš kupovati u second handu, važno je da imaš vremena kopati jer ćeš sigurno naći nešto kvalitetno za sebe. Ali to iziskuje vrijeme i strpljenje.

Najbolji komad iz trgovine rabljene odjeće?

- Najbolji komad koji imam je jedna vintage haljina od moje none, ali to sam nasljedila, odnosno iskopala iz njenog ormara. Imam i par komada koje sam kupila i preradila u kostime za svoje predstave i nastupe.

Violeta Juras
Larisa Lipovac Navojec

Kako se rješavate svoje stare odjeće?

- Uglavnom darujem, ali već duže vrijeme planiram sa svojim prijateljicama napraviti jedan kućni buvljak uz klopicu i piće. I sama sebe iznenadim što se sve može naći u ormaru i na koje sve stvari zaboraviš. Dva puta godišnje čistim svoje ormare i sve što nađem, a ne ode u fundus za kostime Plesnog Centra Tala, darujem.

Zagreb, 150419. 
Prilaz baruna Filipovica 23a.
Lauba.
Promocija novog Gloria Glam magazina.
Na fotografiji: Larisa Lipovac.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Koji je najstariji komad koji imate?

- Komadi nakita koje imam još od prabake.

U odličnim second hand komadima Larisa će prošetati u nedjelju, u samom srcu grada na modnoj reviji MODQ'ART koja će se održati oko 11 sati u sklopu projekta Projekt Ilica: Q'art 2019.

Linker
18. travanj 2024 20:37