Nova Gloria IN

Fini vez za moćan dojam: Donosimo izbor nježnih modela koji evociraju vremena i ženstvenost naših baka

Uz čipkaste haljine nose se krupni komadi nakita i metalik sandale u svečanoj varijanti, a platnene tenisice i slamnate torbe za neobvezne prigode.

Pojam “iz bakine škrinje” asocira na nešto starinsko i demode, no upravo je bakino blago osnova elegantnih ženstvenih kolekcija odjeće od pamučne platnene čipke. Riječ je, naime, o šlinganoj, vezenoj ili kukičanoj čipki karakterističnoj za etnobaštinu naroda Euroazije, pa tako i hrvatskog.

image
Luisa Beccaria, čipkani model
AVALON/PROFIMEDIA

Nekada ukras tradicijskih platnenih košulja i tunika danas je neizostavan detalj na prestižnim dizajnerskim kreacijama - od sestara Turkinja Ece i Ayşe Ege i njihova brenda Dice Kayek, preko Talijana Ermanna Daellija i Tonija Scervina, vlasnika marke Ermanno Scervino, do američke kreatorice Ulle Johnson ili pak Libanonca Elieja Saaba.

image
Pamučna haljina, Self Portrait, 2336 kn
SELF PORTRAIT

Čitajte i: Novi ljetni par, tebi na dar! Sudjeluj u nagradnom natječaju i osvoji poklon bon u vrijednosti od 1000 kuna

I dnevne i svečane prigode

Apsolutni hit tog internacionalnog modnog stila je bijela čipkasta koktel-haljina koja se, uz razne modne dodatke, nosi i u dnevnim i svečanim prigodama, ali i kao atraktivna vjenčanica za slavlje na otvorenom. U suvremenoj, visoko tehnološkoj varijanti kukičana ili šlingana čipka se ne radi iglom i koncem nego se uzorak izrezuje laserom, što odjevnom predmetu daje futurističku notu.

image
Pamučna bluza, Mango, 169.90 kn
MANGO

O tome zorno svjedoči kožnati asortiman talijanske kuće Fendi, osobito njihove torbe od kožnate čipke - kože izrezane laserom u cvjetnim šablonama raskošnog i maštovitog dizajna. A osim bijele, u trendu je i crna čipka, koja se u kombinaciji s pamučnim platnom doima glamurozno i zavodljivo, dok će one koje vole kolorit oduševiti komadi od čipke toplih, sunčanih nijansi.

image
Kraća haljina od čipke, H&M, 450 kn
H&M

Kako potpuno oplemeniti garderobu čipkanim komadima, kao i brojne druge zanimljive teme pročitajte u novom broju Glorije IN, koja se u subotu 24. srpnja nalazi na svim kioscima.

image
Gloria produkcija
Linker
07. travanj 2024 13:43