Matej Dokić
Molekula ljepote

Vrijeme za obnovu kolagena

Za najvažniji protein kože ključni su retinol, resveratrol, silicij, vitamin c te razni hvatači šećera, u prevenciji bora i oslabljenog tonusa pomažu im LED lampe i mikrostruje - a model Anita Dujić je s mjerama opreza počela već nakon tridesete

Iako je Anitu Dujić prva sijeda vlas više uznemirila negoli prva bora, nakon nedavne proslave 32. rođendana shvatila je da bi možda trebalo biti obrnuto - sijede je lako prikriti bojom, no postupak kamufliranja bora mnogo je kompliciraniji. Atraktivna Trogiranka, nekad vrlo traženi model, a danas set-dekoraterka domaćih sapunica, svjesna da s godinama kolagen propada, a upravo je taj protein najzaslužniji za mladenački izgled kože, krenula je s tretmanima za prevenciju. Njihova je uloga dvostruka - sačuvati stari kolagen i potaknuti proizvodnju novog - pa bi s tim tretmanima trebalo krenuti već u kasnim dvadesetima, kad se počinje smanjivati razina kolagena. Jedan od četiri nova IonActive tretmana u zagrebačkom Dermacare centru, kamo Anita odlazi na redovite “servise”, namijenjen je upravo jačanju tog proteina, koji inače čini 70 posto kože i prisutan je u svim njenim vezivnim i potpornim strukturama.

Trogiranka Anita Dujić već je u kasnim dvadesetima počela odlaziti na tretmane koji potiču proizvodnju prirodnog kolagena

Koncentracija aktivnih tvari (kao što su retinol i alga klorela) u njemu je toliko jaka da se smije ponoviti tek za dva tjedna. Taj postupak se može kombinirati s nekim tehnološkim inovacijama, kao što su ultrazvuk i mikrostruje, koji pojačavaju učinak aktivnih molekula. Mikrostruja, primjerice, kontrahira mišiće lica te aktivira fibroblaste.

Odličan saveznik u jačanju i obnavljanju kolagena je LED svjetlo čije zrake, ovisno o boji, tretiraju određena stanja kože. Plava smiruje upalne procese, crvena potiče proizvodnju kolagena, a ljubičasta je namijenjena onima koje muče oba problema.

Odličan saveznik u jačanju i obnavljanju kolagena je LED svjetlo čije zrake, ovisno o boji, tretiraju određena stanja kože. Plava smiruje upalne procese, crvena potiče proizvodnju kolagena, a ljubičasta je namijenjena onima koje muče oba problema. Poanta korištenja LED lampe je to što - poputraznih drugih energija - olakšava prodor i intenzivira djelotvornost sastojaka iz preparata koji se koriste u tretmanu. Primjerice, antioksidativnih vitamina (A, C, E i F) te pantenola iz Dermalogica Age Smart obnavljajuće maske. No, važno je napomenuti da se LED svjetlo i molekula retinola - ne vole. Baš kao ni UV zrake i kolagen: već 15 minuta nakon izlaganja suncu, naime, dolazi do razgradnje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Iako je “cura s mora”, Anita Dujić od rane mladosti izbjegava sunce i drži se izreke slavne kreatorice Coco Chanel da će se briga o koži u dvadesetima vidjeti u šezdesetima. - Za mene je prevencija najvažnija - kaže Anita. - No, nisam od onih koje se boje bora. Starjeti treba dostojanstveno, poput talijanske glumice Monice Bellucci, koja mi je uzor.

Hvatači šećera

Tijelo ponekad apsorbira više šećera nego što ga može iskoristiti, a taj se višak veže za kolagen i elastin čija vlakna, zatvorena u glukozi, postaju kruti proteini. Posljedice su gubitak gipkosti i čvrstoće kože te pojava bora - što suvremena kozmetička industrija sprečava "hvatacima šecera". To su aktivne tvari čije su strukture identične kolagenu pa glukoza "sjeda" na njih. Taj proces spašavanja kolagena zove se antiglikacija.

NUXE Merveillance lifting serum s biljnim ekstraktima koji sprečavaju proces glikacije (289 kn). ELEMIS Pro-Collagen Marine krema s ekstraktima mimoze i alge klorele (978 kn).DERMALOGICA Multivitamin power recovery masque: visoka koncentracija vitamina potiče sintezu kolagena (322 kn). RECHERCHE BIOLOGIQUE Serum A-Glyca s ekstraktom mimoze i carcininom, koji imaju antiglikacijski učinak (796 kn).

Reservatrol

U bobicama grožđa te listu vinove loze nalazi se resveratrol, antioksidans koji je od vitamina E snažniji čak 50 puta. Resveratrol stimulira sintezu kolagena i aktivnost fibroblasta odgovornih za stvaranje vezivnog tkiva te povećava aktivnost mitohondrija, čime se potiće stvaranje energije u stanici.

COLLISTAR energetska krema protiv starenja s aglianico crnim grožđem (439 kn). ROC Pro-Preserve na bazi polifenola iz sjemenki grožđa i hijaluronske kiseline za dubinsku hidrataciju (191,36 kn). NIVEA hidratantna krema s uljem grožđa ivitaminom E te UV filtrima (48,90 kn).

Retinol

Gotovo sve znanstvene studije pokazale su da je derivat vitamina A - poznatiji kao retinol - ključni sastojak u anti-agingu. Kod suvremenih kozmetičkih preparata on je u obliku kapsule, što mu omogućuje prodiranje do fibroblasta, gdje se kolagen proizvodi. Upravo je sada najbolje vrijeme za "upucavanje" retinola jer sunce - čije ga zrake razgra uju - više nije toliko jako.

LA ROCHE-POSAY Redermic R intenzivni korektivni koncentrat za osjetljivu kožu (266,50 kn). DR. BRANDT Glow Ruby Crystal krema s anti-aging učinkom (619,50 kn). SKEYNDOR Power Retinol krema s čistim koncentratom retinola protiv fotostarenja (393,27 kn). VICHY Liftactive Advanced Filler njega za popunjavanje dubokih i vertikalnih bora (273 kn).

Silicij

Losos je svaki dan na meniju modne dizajnerice Victorije Beckham. Osim što je ukusan, dermatolog joj je rekao da ta riba obiluje silicijem, koji koži daje elastičnost i čvrstoću jer veže vlagu i obnavlja vezivno tkivo. Drugi je najzastupljeniji element u prirodi nakon kisika, no u kozmetici se često koristi biljni silicij dobiven iz rižine ljuske. Njegov je unos nužan i zbog činjenice što ga tijelo ne može proizvesti.

SIKAPUR dodatak prehrani na bazi biotina i silicijske kiseline za kožu i kosu (60,56 kn). LOGONA njega za osjetljivu kožu s biljnim silicijem i aloe verom (120 kn). MADARA Time Miracle Cellular Repair serum za trenutni lifting efekt te sintezu kolagena i sjaj kože (345 kn).

Vitamin C

Osim u borbi protiv prehlada, vitamin C je moćan zaštitnik u obrani kolagena. Pogotovo kod osoba koje vole dugo boraviti na suncu. On, naime, osigurava stabilnost kolagena izloženog UV zracenju, a ima i druga korisna svojstva. Neutralizira negativni učinak slobodnih radikala iz onečišćenog okoliša, posvjetljuje hiperpigmentacijske mrlje te daje blistavost sivoj koži pušača.

APIVITA Natural Radiance serum za sjaj na bazi ekstrakta borovnice, nara i vitamina C (299 kn). JOHN MASTERS ORGANICS anti-aging serum hidratizira ekstraktima morskih algi i tropske višnje, a sadrži i vitamin C za neutralizaciju slobodnih radikala (319 kn). KIEHL’S koncentrat sa stabiliziranim vitaminom C za ublažavanje bora i pigmentacijskih mrlja (425 kn).

Linker
19. travanj 2024 13:23