Povijest se ponovila

Velika analiza događaja koji su načeli monarhiju! Princeza Diana prije više od 25 godina izvela je neviđenu diverziju

Suicidalne misli, rasizam i nemilosrdni britanski tabloidi otjerali su vojvode od Sussexa u daleku Kaliforniju gdje su pronašli sreću, a Opri su u intervjuu desetljeća još otkrili da u ljeto čekaju rođenje kćerkice koja bi, kako nagađaju mediji, mogla dobiti ime po baki Diani.

"Vitez ili papak? Što je za vas, drage čitateljice, princ Harry? Ako se i dalje ne možete odlučiti, prepustite se čitanju novog broja Glorije u kojem smo se potrudili do najsitnijih detalja analizirati intervju mladog kraljevića i njegove supruge Meghan o mračnoj strani života na britanskom dvoru. U tome su nam pomogle naše dugogodišnje suradnice - Nada Mirković kao vrsna poznavateljica britanskih dvorskih (ne)prilika te Milana Vlaović Kovaček, koja u svojoj kolumni na primjeru odbjeglog princa otkriva zašto imamo potrebu ponovno proživjeti loše situacije iz svog života", piše glavna urednica Glorije Alenka Ostrihon.

Prisjetili smo se u novom broju magazina Gloria i dramatičnih događaja koji su prethodili Megxitu. Događaji su to koji su se dogodili prije više od 25 godina, a u kojima je glavnu ulogu igrala pokojna princeza Diana. Žrtva emocionalne torture na britanskom dvoru 1995. godine odlučila je da više neće šutjeti. Odlučno i hrabro, Diana je izvela dotad neviđenu diverziju: u Kensingtonsku je palaču prošvercala televizijskog novinara Martina Bashira i pred kamerom istresla sve što joj je na duši. Njezin intervju oborio je sve rekorde gledanosti i danas je u analima britanske televizijske povijesti. Baš kao što će to 25 godina kasnije biti intervju njezinog voljenog sina i njegove supruge. U strahu da se povijest ne ponovi, princ Harry učinio je upravo to - ponovio korake svoje slavne majke.

image
Ivan Posavec/Cropix

Nevio Pintar analizirao je intervju desetljeća

- Što je ona očekivala? Ili je glupa ili naivna ako je mislila da će 1200 godina stara dinastija zbog njezinih osjećajčića mijenjati svoja pravila igre - prokomentirala je jedna moja prijateljica epohalni intervju vojvoda od Sussexa, koji je samo u Hrvatskoj odgledalo gotovo pola milijuna ljudi. Meni je osobno u tom intervjuu zasmetalo samo to što je Meghan u jednom trenutku rekla da nikad nije guglala ništa o Harryju i njegovoj obitelji. Pa koja zaljubljena cura to danas ne bi učinila? Osim toga, preformulirao bih pitanje svoje prijateljice. Windsori su ili glupi ili naivni ako su mislili da će Meghan i Harry zauvijek šutjeti o svojim patnjama u sjeni britanske krune. Hoće li njihov intervju išta promijeniti u načinu kako funkcionira disfunkcionalna kraljevska obitelj? Sumnjam, ali poučno ih je gledati kako se roštiljaju na vatri požara koji nikad ne bi buknuo da im srca nisu tako ledena.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

S jednim od kreatora serije "Dnevnik velikog Perice" razgovarao je Kruno Petrinović

Najbolje ideje ponekad nastaju na najneočekivanijim mjestima. Tako se u vikendici marketinškog stručnjaka Albina Uršića na zagorskim bregima rodila ideja o serijalu "Dnevnik velikog Perice", čije je prikazivanje započelo na HRT-u. Uršić je njegov koscenarist i izvršni producent, a svoju je kuću za odmor sam i - skicirao. Na vrhu brda u Brezničkom Humu ispričao nam je svoju fascinantnu životnu priču i objasnio zašto u pedesetima živi svoju drugu mladost.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Umjetnica Nikolina Ivezić u svojom je domu ugostila Ines Stipetić

Stvaralaštvo slikarice Nikoline Ivezić oduvijek me oduševljavalo, a pratim je od njezine prve izložbe u popularnom zagrebačkom klubu Gjuro 2, koja je bila pravo osvježenje na likovnoj sceni. No, nju sam upoznala tek nedavno, kad je pristala za Gloriju otkriti svoje kulinarske strasti. Simpatična, otvorena i jednako spretna u kuhinji kao i u ateljeu, otkrila mi je kako trenutačno završava gradnju male vikendice u Lici koju će sama urediti, jednako kao što je i fantastično dotjerala svoj dom u zagrebačkoj Dubravi.

image
Gloria produkcija

U novom broju magazina Gloria čitajte i:

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ Svi talenti kontroverzne zvijezde

PAOLO TRAMEZZANI Talijan na klupi Hajduka

VALENTINA BIFFLIN Prva dama hrvatske odbojke

LJEPOTA Cate Blanchett i carstvo parfema

ZDRAVLJE Ana Tečić Vuger: Nova nada za hrabre žene

STIL ŽIVOTA Ana-Marija Percaić: Do lustera u pet koraka

PUTOVANJE: AL AIN Matija Marinić u sportskoj oazi usred pustinje

FELJTON: CAREY MULLIGANŽena koja puno obećava

Linker
24. travanj 2024 17:00