Bez pretjerivanja

Uskrs kod Matanića: Slavni par otvorio nam je vrata doma i otkrio kako provode blagdane s troje djece

Redatelj i glumica Uskrs će proslaviti s djecom u svom zagrebačkom stanu - mirno, nepretenciozno i tradicionalno.

U domu glumice Helene Minić i redatelja Dalibora Matanića nema pretjerivanja i razbacivanja: djecu uče da razvijaju kreativnost, a ne ovisnost o materijalnom, pa će se za blagdane zadovoljiti malim znakovima pažnje i zdravim stolom na kojem neće biti ničega previše. Oni su nekonvencionalan i liberalan bračni par koji živi i radi sto na sat, ali itekako cijene zajedničke obiteljske trenutke pa će Uskrs proslaviti u svom zagrebačkom stanu - mirno, nepretenciozno i tradicionalno.

image

Na stolu je uvijek kombinacija Heleninih istarskih specijaliteta i jela prema kojima Dalibora vuku njegovi lički korijeni.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Glumica će poslužiti mladu janjetinu, koju zagrebački redatelj obožava (ne samo zbog svojih ličkih korijena), a s pripremom kreće već od ranog jutra kako bi nakon šestosatnog pečenja bila ukusna i sočna. S njihovo troje djece - Lolom (6), Maxom (4) i Neom (2) uoči Uskrsa ispeći neki jednostavan kolač i tako ih dodatno zabaviti, povezati te im usaditi trajno sjećanje na mirise i okuse iz djetinjstva.

image

U obitelji s troje male djece najvažnije je postaviti dobre organizacijske temelje. Inače nastane rasulo, kaže Helena.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Blagdani nam stižu i svi se u našoj redakciji slažu - da bi zbog trenutka u kojem živimo oni trebali biti veseli, ali proslavljeni bez pretjerivanja u jelu i darivanju. U tom smo duhu snimili i našu naslovnicu koju krasi obitelj zagrebačke glumice Helene Minić i njezina supruga, redatelja Dalibora Matanića", napisala je Alenka Ostrihon glavna urednica magazina Gloria.

image

Lola (6), Max (4) i Neo (2) s tatom Daliborom Matanićem.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Damir Leljak donosi priču s naslovnice

Organiziranje i realiziranje Glorijine uskrsne naslovnice u isto je vrijeme i stresno i zabavno. Nije, naime, lako pronaći poznatu obitelj koja je spremna i do pet sati provesti na snimanju, okružena vojskom ljudi. Jer uz fotografa i novinara, tu su i vizažistica, frizerka te stilisti za hranu i odjeću. No, kad je riječ o glumačko-redateljskom paru Heleni Minić i Daliboru Mataniću i njihovo troje djece, sve je mnogo jednostavnije. Njih dvoje su, naime, profesionalci koji su ovo fotografiranje doživjeli kao boravak na setu, uz razliku što je svatko bio ono što jest. Pogotovo klinci koji su uvijek najiskreniji pa će vrlo otvoreno pokazati sviđa li im se nešto ili ne. Najviše je trebalo animirati najmlađeg Nea, izuzetno živahnog dječačića koji je čas plakao, a čas se smijao pa ga je tijekom poziranja zabavljala i čuvala cijela ekipa. Na kraju smo shvatili da je najbolje da stvari idu spontano kako bi cijela priča bila autentičnija, a iskrenost se na kraju pokazala punim pogotkom.

image

Naši kolege, fotografkinja Biljana Blivajs, novinar Damir Leljak i stilist Oliver Jularić s obitelji Matanić.

GLORIA PRODUKCIJA

Snježana Dragojević Harapin donosi priču s Vladimirom Tintorom

Umjesto ružama, put do uspjeha i slave često je posut trnjem. O svom trnovitom putu glumac Vladimir Tintor priča bez zadrške, a tijekom razgovora njegova su osjetljivost i suosjećanje sa žrtvama i fizičkog i psihičkog zlostavljanja bili gotovo opipljivi. I premda se danas o nasilju puno više govori, vijesti o strašnim posljedicama i žrtvama postale su svakodnevne pa gorak okus ostavlja činjenica da je i školsko nasilje, na koje je posebno osjetljiv, u stalnom porastu. A koliko su školarcima potrebni pomoć i zaustavljanje nasilnika, svjedoči više od 30.000 Vladimirovih pratitelja na TikToku s kojima proteklih godinu i pol dijeli svoja (loša) iskustva u tim formativnim godinama.

image

Vladimir Tintor s novinarkom Glorije Snježanom Harapin Dragojević

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Josip Jurčić o djeci s ADHD-om

‘Kako neodgojeno dijete. Eh, da ga meni daju samo na pola dana, doveo bih ja njega u red. Ti roditelji baš svašta dopuštaju djetetu.’ Ako ste ikada vidjeli nemirno dijete i to pomislili ili razdražljivo glasno rekli, vjerojatno još niste proveli dulje vrijeme s mališanima koji kroz svijet koračaju s poteškoćom zvanom ADHD. A kako je hiperaktivnoj djeci, kojoj je život priredio niz drugima nevidljivih prepreka, odlično zna dr. sc. Vesna Hercigonja Novković, zagrebačka psihoterapeutkinja koja već četvrt stoljeća marljivo proučava ADHD. Uz svu stručnost, toj tematici pristupa strastveno i iz osobnog razloga - i njezina kći Anja je zbog poremećaja pažnje i viška energije prošla kroz niz delikatnih situacija. Upravo je zahvaljujući toj kombinaciji - odličnom poznavanju teorije i životnoj praksi - Hercigonja Novković odlična sugovornica o poremećaju kojemu medicina posljednjih godina posvećuje golemu pažnju.

image

Josip Jurčić

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Gloria produkcija

GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju magazina Gloria pronađite i druge zanimljive teme:

MARINE LE PEN: Opasna politička protivnica

SANDI PEGO: Sreća zbog dolaska bebe

BEZ BRIGE S DIJANOM Marijana Mikulić i Hrvoje Handl: Kako se nositi s izazovima majčinstva

IKONA STILA: Helen Mirren

KUHINJA: Suzy Josipović Redžepagić: Pinca za deset

FELJTON: J. K. Rowling Zamalo otpisana

Linker
12. ožujak 2024 17:49